Relaţia dintre părinţi şi copii este supusă la grele încercări în special în timpul adolescenţei. În această perioadă una dintre cele mai mari griji a părinţilor este rebeliunea precum şi efectul pe care aceasta o are asupra relaţiei dintre părinţi şi copii. Ziarele sunt pline de poveşti îngrozitoare cu adolescenţi care au rănit pe alţii sau chiar pe ei înşişi. În acelaşi timp, speri ca de-alungul timpului să construieşti o relaţie solidă părinte-copil astfel încât să depăşiţi cu bine această perioadă agitată. Din nefericire, multe din lucrurile pe care tu le faci tocmai pentru a preveni rebeliunea au efecte contrare. Ceea ce are ca efect părinţi confuzi, care îşi închipuie că tot ce fac ei este greşit.
Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le eviţi să le faci în încercarea de a preveni rebeliunea:
Lipsa de afecţiune dinamitează relaţia dintre părinţi şi copii
Nu contează câte lucruri îi cumperi copilului tău sau cât de scumpe sunt acestea. Nu contează nici faptul că frigiderul geme de mâncare în cazul în care nu-i arăţi afecţiune copilului tău. Acesta este una dintre principalele cauze ale rebeliunii adolescenţilor. Este modul lor de a atrage atenţia asupra lipsei de afecţiune. Iar, în cazul adolescentelor lipsa de afecţiune le împinge în braţele bărbaţilor, încearcă să capete de la străini ce nu primesc acasă. Ce ar trebui tu să faci pentru ca adolescentul tău să nu sfârşească astfel? Ar trebui să faci un efort şi să petreceţi timp împreună. Ieşiţi împreună şi amuzaţi-vă. Lasă-l să vadă cât de mândru eşti de el pentru că este un copil minunat. Astfel de acţiuni au ca efect un comportament mult mai bun.
Relaţia dintre părinţi şi copii are de suferit de pe urma pedepselor
Să pedepseşti un copil fără să-i arăţi modul în care ar fi fost corect să se comporte este lipsit de sens. Lipsa discuţiilor şi a explicaţiilor în legătură cu aşteptările pe care le ai de la el, duce la pedepse exagerate ceea ce se transformă într-o relaţie deterioarată între părinţi şi copii. Dacă ai pedepsit un copil pentru că a rostit un cuvânt urât fără să-i atragi atenţia că respectivul cuvânt nu-şi are locul în vocabularul unui copil bine crescut, acţiunea ta îl va opri pe copil să mai rostească cuvântul respectiv? Bineînţeles că nu. Nu trebuie să uităm că suntem oameni şi facem lucruri prosteşti când suntem supăraţi. Tocmai de aceea nu este bine să acţionăm la nervi, să aşteptăm să se liniştească lucrurile înainte să decidem care este pedeapsa pentru comportamentul necorespunzător al adolescentului din casa noastră.
Citeste continuarea: 1 2
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!