In vremurile pe care le traim este din ce in ce mai greu sa ai un somn usor. Explicatia este simpla: care este primul lucru pe care il sacrifici cand ai foarte multe de facut? Somnul, nu-i asa? Daca raspunsul este da, e momentul sa te trezesti la realitate! Facand acest lucru nu numai ca iti va fi si mai greu sa ai un somn usor, dar iti sabotezi si performantele din ziua urmatoare si, pe termen lung, iti vei distruge sanatatea. Somnul este la fel de important pentru sanatatea ta precum mentinerea unei alimentatii echilibrate.
Studii recente arata ca exista legaturi reale intre lipsa somnului si obezitate, boli cardiace, hipertensiune si diabet de tip 2. Vestea buna este ca efectele sunt reversibile daca iti reiei programul de somn.
Iata principalele motive ce te pot lasa fara un somn usor si cateva sfaturi cum sa treci peste ele.
Factori care nu te lasa sa ai un somn usor
Gandesti prea mult
Motivul pentru care anumite ganduri nu atat de important te macina noaptea si par sa te tina treaz este ca nu poti sa te concentrezi asa bine precum atunci cand esti complet treaz. Educa-ti mintea sa se comporte diferit atunci cand incerci sa adormi . Ai mai putin control asupra gandurilor tale deoarece esti intr-o stare de adormire, desi crezi ca esti treaz. Ridica-te si plimba-te putin ca sa alungi gandurile si sa te linistesti. Nu e bine sa incepi sa asociezi patul cu momentele de anxietate.
Somnul usor dispare daca exagerezi cu noptile nedormite in weekenduri
Nopti nedormite urmate de somn pana la amiaza iti dau peste cap ceasul biologic. Nu te scuza ca e weekend si astfel programul de somn trebuie sa fie diferit. Chiar daca stai mult treaz si te culci tarziu, incearca sa pastrezi aceeasi ora de trezire. Daca esti prea obosit in timpul zilei poti sa tragi un pui de somn scurt pentru a nu iti amana prea mult somnul de noapte.
Cand partenerul sforaie, adio somn usor!
Sforaitul poate atinge pana la 90 de decibeli, adica la fel de tare ca zgomotul de la un blender. Chiar daca reusesti sa adormi, sforaitul iti va intrerupe mereu somnul REM – cea mai odihnitoare etapa. Roaga-ti partenerul sa doarma pe o parte si nu pe spate. Daca nu reuseste, apelati la alte metode existente pentru a remedia sforaitul – perne speciale, plasturi sau un control la ORL-ist.
Citeste si: Importanta somnului si sfaturi pentru un somn sanatos si odihnitor
Schimbarile hormonale strica somnul usor
Nivelurile fluctuante de estrogen si progesteron de dinainte de menstruatie sau menopauza pot sa iti modifice somnul. Fa o baie calda inainte de culcare si ia un calmant pentru ca durerile pre-menstruale sa nu te trezeasca din somn. Pentru a calma efectele menopauzei sau a nu le inrautati, renunta la cafea si alcool cu 3 ore inainte de culcare, fa miscare cel putin 20-30 de minute pe zi.
E prea mare dezordinea in dormitorul tau? Somnul tau va fi la fel de dezordonat
Tii un teac de hartii pe noptiera, pe birou si chiar pe jos. Un mediu de odihna dezordonat arata ca aceeasi dezordine este si in mintea ta. Stresul si grijile sunt principalul motiv al problemelor de somn pe termen scurt. Pune-ti toate hartiile si munca neterminata intr-un cos si strange tot ce nu e la locul lui. Cand vei elimina tot ce nu e legat de somn din dormitorul tau, vei asocia, in sfarsit, dormitorul cu somnul usor si cu odihna si nu cu stresul si sarcinile neterminate.
Cand dormitorul e prea luminos sau prea zgomotos, somnul are de suferit
Luminitele de la ceasuri, stalpi de iluminat etc. iti tin mintea treaza. Creierul interpreteaza semnalele luminoase ca pe un motiv de a fi treaz. Inchide usa daca pe hol este lumina si trage jaluzelele daca lumina de pe strada iti bate in casa. In cazul zgomotelor, daca izolarea fonica nu rezolva situatia, incearca dopurile de urechi.
Nu rata nici: Vrei un somn usor? Iata ce sa faci si ce sa nu faci inainte de culcare
Acarienii iti macina somnul
Daca imparti patul cu mii de acarieni si alergeni, somnul tau va avea de suferit. Pentru a fi cat mai putin in contact cu vietatile microscopice, ai grija sa aerisesti des camera, sa stergi praful, sa dai cu asipratorul si chiar sa iti aerisesti plapuma. De asemenea, salteaua trebuie schimbata cel putin o data la 10 ani.
Somn usor: Sfaturi sa te odihnesti toata noaptea
Fii activ ca sa ai un somn usor!
Daca duci o viata sedentara corpul tau este “odihnit”, deci nu prea are nevoie de odihna. Oboseste-ti corpul cu cateva exercitii fizice si vei vedea ca-ti va fi mai usor sa adormi. Nu trebuie sa-ti faci abonamente costisitoare la sala, o alergarea usoara sau o simpla plimbare in parc iti sunt de folos.
Putina racoare iti face somnul usor
Inainte de a merge la culcare, iesi putin afara. Aerul racoros te va linisti, iar cand vei intra la caldura te va cuprinde o moleseala imbietoare catre somn.
Relaxeaza-te daca vrei un somn usor
Daca mergi la culcare gandindu-te daca te vei mai certa maine sau ce s-o mai intampla sau cum vei rezolva oarece probleme, fii sigur ca nu vei avea un somn usor. Asa ca, inainte de culcare, uita de toate grijile. Relaxeaza-te, fie ca-ti faci o baie fierbinte cu un gel de dus cu extract de levantica, fie ca meditezi, fie ca urmaresti un program lejer la TV sau ca citesti ceva usor. Important este sa-ti limpezesti mintea inainte de culcare, si sa mergi in pat fara nici o grija pentru ziua de maine. ATENTIE! Evita cartile palpitante, filmele de groaza sau disputele politice.
Citeste si: Nu poti sa dormi? Incearca aceste 15 trucuri simple pentru un somn usor
Ai grija la mancare si vei avea un somn usor
Sunt anumite alimente pe care ar fi bine sa le eviti inainte de culcare. Evident, orice contine cafeina trebuie eliminat din alimentatie cu cateva ore inainte de culcare intrucat alunga somnul usor. De asemenea, evita mesele grele pentru ca procesul de digestie sa nu te tina treaz toata noaptea.
Stinge toata luminile daca ai nevoie de un somn usor
Sunt multi oameni care nu pot dormi din pricina luminilor. Daca te inscrii in aceasta categerorie, asigura-te ca iluminatul stradal sau beculetele de la telefoane, televizor sau alte aparate electrocasnice nu-ti tulbura somnul usor. Scoate-le pe toate din priza, iar la geam pune-ti storuri sau draperii. Mos Ene va veni mai repede decat crezi.
Pentru un somn usor iti este de ajutor si ceaiul
O cana de ceai caldut te poate ajuta sa adormi mai repede. Sa bei cateva inghitituri de ceai de musetel te ajuta sa relaxezi muschii. Dar poate fi orice alt fel de ceai, important este sa nu aiba cofeina. Putina miere sau ulei de menta te vor ajuta, de asemenea.
La somnul usor se ajunge cu rutina
Sa-ti stabilesti o rutina este esential pentru a avea un somn usor. Du-te la culcare devreme, de preferat la aceeasi ora, macar 5 zile pe saptamana. Organismul se va obisnui cu acest “ritual”, astfel incat vei adormi foarte usor.
Citeste continuarea: 1 2
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua