Importanta somnului si sfaturi pentru un somn sanatos si odihnitor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Importanta somnului si sfaturi pentru un somn sanatos si odihnitor

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Relaxare și wellness » Importanta somnului si sfaturi pentru un somn sanatos si odihnitor
somn sanatos- sfatulparintilor.ro - pixabay_com - white-2565766_1920

Noptile cu somn sanatos, adanc si odihnitor au ca rezultate mai multa energie, un sistem imunitar mai puternic, o stare generala mai buna si chiar o viata mai lunga. Si 8 ore pe noapte pot sa iti fie suficiente, dar e foarte probabil ca nu ajungi la acest numar.

Se pare ca probleme cu somnul sunt mai comune la femei decat la barbati. Chiar daca nu ai copii care sa te tina treaza, nivelul fluctuant de estrogen in functie de perioada lunii, poate sa iti afecteze somnul. Exista totusi metode eficiente de a alunga pe deplin insomnia.

Citeste urmatoarele 20 de sfaturi pentru a dormi mai bine in fiecare noapte si alege macar cateva dintre cele care ti se potrivesc.

Programul de somn sanatos

Impune-ti un program de somn pe care sa il respecti. Culca-te la aceeasi ora noaptea si trezeste-te la aceeasi ora dimineata. Chiar si in weekenduri. Somnul regulat iti va echilibra si ceasul biologic.

Jurnalul somnului

Pastreaza un jurnal in care noteaza timp de 2 saptamani date despre ziua ta si somnul din acea noapte. La ce ora te-ai bagat in pat, cat ti-a luat sa adormi etc. Asa iti vei da seama cum si de ce fluctueaza somnul tau si ce trebuie sa schimbi.

Fumatul provoaca insomnii

Renunta la fumat. Nicotina este un excitant al sistemului nervos si te tine treaza noaptea ca sa nu mai vorbim si de celelalte efecte nocive.

Citeste si: Cele mai bune alimente pentru somn usor

Antidepresivele alunga somnul

Atentie la medicamente! Unele pot sa iti afecteze odihna, mai ales antidepresivele si cele pentru tensiune arteriala ridicata. Intreaba-ti doctorul daca ele afecteaza acest important aspect al vietii.

Cand miscarea induce sau indeparteaza somnul

Fa miscare, dar nu cu 4 ore sau mai putin inainte de culcare. Exercitiile cardio sau aerobic iti vor pune sangele in miscare si te vor mentine treaza 4 ore. Dupa aceea usor, usor vei adormi.

Fara cofeina dupa ora 14:00

Renunta la cofeina dupa ora 14:00, chiar daca te simti somnoros. Aici intra cafeaua, ceaiul si cola. Cofeina e un stimulant care iti iese din organism in aproximativ 8 ore.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 19/06/2021