Vorba din batrani: Spune ce simti
Strategia anti-stres de ultima ora: Tine-ti gura
Cu toate ca in ultimele decenii am invatat sa ne impartasim sentimentele si sa discutam despre emotiile noastre ca metoda de a face fata supararilor vietii, unele studii sugereaza ca aceasta strategie nu functioneaza pentru toata lumea.
Expertii au studiat felul in care persoane carora le murise recent partenerul de viata sau un copil au gestionat pierderea suferita. Astfel au descoperit ca multi dintre subiectii care au evitat sa se gandeasca sau sa vorbeasca despre durerea lor (un stil numit de psihologi coping represiv) au avut mai putine probleme de sanatate minore (dureri in gat, diaree, dispnee) precum si o incidenta mai redusa de probleme psihologice pe termen lung.
Mai mult, ei si-au reluat ritmul de viata de zi cu zi mai repede decat cei care s-au cufundat in durere.
“Persoanele care vorbesc la nesfarsit despre problemele lor sunt, de fapt, cele supuse unui risc major de depresie. Nu e deloc de neglijat puterea vindecatoare pe care o are viata de zi cu problemele ei obisnuite si ritmul care te tine ocupat”, spune dr. Coifman. De fapt, cercetarile au aratat ca cei care exprima in mod repetat sentimente de tristete sau dezamagire sunt mai predispusi depresiei si anxietatii.
Asta nu inseamna sa faci pe durul cand se intampla ceva rau si sa te prefaci ca nu s-a intamplat nimic. Trebuie sa-ti ingadui momente firesti in care sa jelesti si sa-ti dai voie sa simti durerea, insa e bine sa inveti sa-ti distragi atentia de la sursa durerii, sa te concentrezi si sa te gandesti la alte lucruri – e un mecanism de gestionare a stresului extrem de eficient. Asa ca, dupa ce plangi zdravan, indreapta-ti atentia spre ceva pozitiv – invita un prieten la o cafea, redecoreaza o camera sau muta mobila prin casa. Capacitatea de a trece peste nenorociri este extrem de importanta si fara ea specia umana nu ar supravietui.
Vorba din batrani: Nu iti alina niciodata suferinta cu mancare
Strategia anti-stres de ultima ora: Rasfata-te cu ciocolata
Am fost avertizati in repetate randuri ca a te indopa cu prajituri si inghetata e o metoda ineficienta si nesanatoasa de a-ti abate atentia de la griji si ca atata zahar poate provoca si mai multa anxietate. Dar iata dulcea exceptie de la regula: sa te rasfeti cu un pic de ciocolata chiar poate fi un remediu pentru anxietate. Conform noilor cercetari, cateva patratele de ciocolata neagra te pot calma cand esti cu nervii la pamant. (Din pacate pentru iubitorii de ciocolata cu lapte, savantii cred ca flavonoizii din ciocolata neagra sunt cei “vinovati” de efectul relaxant). In timpul unui studiu, participantii stresati carora li s-au dat 42,5 g de ciocolata neagra pe zi timp de 2 saptamani au avut la final niveluri mai reduse de hormoni de stres.
Vorba din batrani: Mediteaza ca sa te calmezi
Strategia anti-stres de ultima ora: Fa ceva ce te incanta
Pentru unii, meditata e secretul serenitatii, insa pentru altii e o cale sigura de a te umple de nervi. De fapt, cercetari recente au aratat ca 54% dintre participanti se simteau nelinistiti in timp ce meditau! Dr. Jonathan Smith, director al Institutului pentru cercetarea Stresului, spune chiar ca nu exista dovezi care sa confirme ca meditatia diminueaza reactia de stres a organismului mai mult decat oricare alta tehnica de reducere a stresului. Totul e sa gasesti metoda care functioneaza pentru tine.
Orice lucru care iti permite sa te desprinzi de gandurile tale iti poate fi de ajutor.
Una din modalitatile prin care functioneaza meditatia este ca rupe sirul gandurilor obisnuite, cotidiene, care sunt deseori legate de lucruri pe care trebuie sa le faci si alte surse de stres. Cu toate ca mantrele ajuta la calmarea mintii, daca meditatia mai rau te anxieteaza, orice activitate repetitiva care iti concentreaza mintea asupra momentului prezent (joggingul, inotul, pictura, plimbarea, tricotatul, rugaciunea) va funtiona la fel de bine.
Sursa: Prevention.com
Imagine de KLEITON Santos de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?