Daca respiratiile adanci, meditatia, sportul si plansul pe umarul prietenilor nu te ajuta sa nu te mai stresezi si sa te relaxezi… nu esti singurul si nu e vina ta!
Noi studii despre stres arata ca multe dintre vechile si impamantenitele metode de gestionare si reducere a stresului sunt… povesti de adormit copiii! Iata care spun cercetatorii ca e adevarul despre lucrurile care ajuta cu adevarat la reducerea stresului si care sunt metodele care nu functioneaza, mai ales la cei cu nervii permanent intinsi.
Vorba din batrani: Nu te culca niciodata suparat.
Strategia anti-stres de ultima ora: Culca-te odata!
Cand esti in plina cearta si-ti vine sa-ti strangi de gat sotul, ultimul lucru de care-ti arde e sa te cuibaresti in pat langa el. Insa in adancul inimii noastre ne temem ca daca ne culcam suparati riscam sa delcansam un lant de evenimente care poate culmina cu despartirea de partener. Asa ca negociem, ne rugam, argumentam si ne mai certam un pic, numai sa rezolvam disputa, gandindu-ne ca totul va fi in regula a doua zi dimineata daca ajungem la o intelegere inainte de a ne culca.
Specialistii spun ca, de fapt, fortand prelungirea unei discutii neplacute la ora culcarii putem inrautati situatia.
Cand esti suparat, partea din creier numita amigdala declanseaza reactia instinctiva lupta sau fugi, ceea ce iti limiteaza capacitatea de a purta o discutie calma, rationala. Asa ca e o idee mult mai buna sa nu starnesti o confruntare pana nu te calmezi. “Daca esti deja furios si frustrat, esti coplesit de emotii si incapabil sa gandesti limpede, asa ca e crucial sa iei o pauza sau chiar sa lasi sa treaca o noapte. In plus, somnul e un puternic antidot pentru stres”, spune dr. Russell Rosenberg.
Decat sa continui cearta pana-n panzele albe, cadeti de acord sa incheiati un armistitiu pana dimineata si aveti grija sa discutati neaparat a doua zi si sa rezolvati problema. A renunta sa mai abordezi subiecte care te irita cu adevarat poate fi mult mai daunator relatiei si contribuie la cresterea nivelului de stres.
Te mai poate interesa: Cum sa scapi de stres in 6 secunde. Punctul 4 te va uimi!
Vorba din batrani: Stapaneste-ti furia
Strategia anti-stres de ultima ora: Din cand in cand, fa o criza de furie
Inca din copilarie suntem invatati sa ne controlam nervii, iar ca adulti (mai ales femeile) inca mai credem ca a-ti manifesta furia e nesanatos (ca sa nu mai vorbim ca nu asa se poarta o doamna!). De fapt, studiile arata ca exact opusul e adevarat! Cercetatorii au analizat efectul expresiilor faciale ce oglindesc emotii, cum ar fi frica si indignarea, asupra nivelului nostru de stres si au descoperit ca, atunci cand nu-ti ascunzi furia, creierul elibereaza in organism mai putin cortizol – hormonul stresului care poate cauza obezitate, pierderea tesutului osos si boli de inima.
Si cu toate ca expertii stiu ca furia cronica poate contribui la hipertensiune si maladii coronariene, tot ei au ajuns la concluzia ca a-ti exprima furia provocata de o frustrare imediata (cum ar fi cand iti taie cineva fata in trafic) poate diminua efectele negative ale stresului. Motivul este ca furia iti reda sentimentul de control, contracarand neajutorarea si frustrarea pe care le simtim deseori ca urmare a ceea ce percepem drept insulte sau nedreptati.
Vorba din batrani: Apeleaza la sprijinul familiei si prietenilor
Strategia anti-stres de ultima ora: Cuibareste-te cu animalutul tau
Ani de zile timpul petrecut cu cei dragi a fost ridicat in slavi ca fiind o metoda instantanee de a-ti imbunatati starea de spirit, insa conform noilor dovezi stiintifice, cand e vorba de stres, efectul calmant al momentelor petrecute cu un prieten blanos este mult mai puternic decat cel al timpului petrecut cu familia si prietenii.
Cand animalutul tau (fie el pisica sau caine) e alaturi de tine in timpul unui eveniment stresant te simti mai relaxat decat daca ar fi cu tine cel mai bun prieten sau partenerul de viata. Cercetatorii au dat unui grup de persoane sa rezolve probleme de matematica foarte dificile in compania partenerului de viata, a unui prieten sau a animalului lor de casa. Masurand ritmul cardiac si tensiunea voluntarilor, cercetatorii au descoperit ca subiectii erau cel mai putin stresati si au rezolvat cel mai bine problemele cand s-au aflat in compania prietenului patruped. Cu toate ca e o metoda buna de relaxare sa petreci timp in compania celor dragi, cand dai de greu cuibareste-te cu animalutul tau.
Citeste si: 9 tehnici eficiente de combatere a stresului si de prevenire a cancerului
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?