Dieta de detoxifiere. Tot ce trebuie sa stii. Cele mai bune cure de detoxifiere - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Dieta de detoxifiere. Tot ce trebuie sa stii. Cele mai bune cure de detoxifiere

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Diete sanatoase » Dieta de detoxifiere. Tot ce trebuie sa stii. Cele mai bune cure de detoxifiere
dieta de detoxifiere- sfatulparintilor.ro - Dieta de detoxifiere

Dieta de detoxifiere, asa cum ii spune si numele, are drept scop eliminarea toxinelor din corp. La baza dietei de detoxifiere se afla teoria digestiei si eliminarii rezidurilor. Aceasta este asociata adesea cu naturopatia, medicina alternativa ce subliniaza rolul nutritiei in imbunatatirea functiilor corpului de a se vindeca singur.

In general, dieta de detoxifiere se bazeaza pe urmatoarele principii:

– ingerare minima a chimicalelor prin alegerea alimentelor organice sau neprocesate;

– suplimentarea in dieta a fructelor, legumelor si a altor alimente care sa ajute procesul de detoxifiere;

– suplimentarea alimentelor si fluidelor care sa accelereze procesele de urinare si defecatie.

 

Dieta de detoxifiere poate fi impartita in mai multe subgrupuri:

– dieta bazata pe alimentele crud care previn acumularea toxinelor in sistemul digestiv;

– mono dieta, in care se consuma doar 1-2 alimente, cateodata doar in forma lichida, pentru o perioada de 10-14 zile;

– dieta bazata doar pe fluide, in care o persoana consuma cantitati mari de sucuri de fructe si legume, combinate cu apa si ceaiuri de plante timp de 1-3 zile;

– dieta vegetariana sau semi-vegetariana in care se consuma o varietate de cereale integrale gatite, legume preparate, fructe proaspete precum si cantitati mici de proteine. Totul asezonat cu cateva pahare de apa si ceai de plante in fiecare zi.

 

Originile dietei de detoxifiere

Dieta de detoxifiere, ca practica generala, era folosita acum peste 5.500 de ani in timpul unui ritual anual pentru pregatirea corpului si spiritului numit pancha karma, parte a medicinei indiene Ayurvedic. Ayurvedic este un stil traditional de medicina ce dateaza de peste 3.500 de ani ICh, iar in sanskrita se traduce prin „stiinta vietii lungi”. Pancha karma se ocupa cu prevenirea bolilor, ceea ce in practica Ayurvedic necesita innoire spirituala si eliminarea emotiilor negative dar si purificare fizica.

Ciclul cuprinde 3 etape:

– pregatirea: eliminarea dulciurilor, a bauturilor care au cafeina si a alimentelor procesate din dieta, cresterea timpului dedicat meditatiei precum si plimbari lungi in sanul naturii;

– detoxifierea propriu-zisa: care include sangerarea, provocarea vomei, curatare nazala, utilizarea laxativelor. Dar si includerea unei diete foarte stricte pe baza de cereale si vegetale;

– readaptare: aceasta faza presupune reintroducerea gradata a alimentelor solide.

 

 

Ce ar trebui sa afli inaintea inceperii dietei de detoxifiere

Practicantii medicinei alternative recomanda lunile mai calde pentru inceperea unei dietei de detoxifiere. Desi sunt si persoane care prefera luna Ianuarie pentru a contracara efectele imbuibarii din timpul sarbatorilor. Multi oameni sugereaza ca dieta de detoxifiere sa inceapa la sfarsitul saptamanii pentru a te putea odihni daca simti nevoia. Dieta de detoxifiere poate fi facuta de maximum 2 ori pe an.

Multe carti care au ca tema dieta de detoxifiere includ chestionare pentru a-i ajuta pe cititori sa evalueze daca au nevoie sau nu de detoxifiere.

Urmatoarea lista este tipica: mai mult de 4 raspunsuri „Da” indica respectivei persoane ca poate avea beneficii de pe urma unei diete de detoxifiere:

 • – Ai scaun zilnic sau o data la doua zile?
 • – Consumi carne mai mult de doua ori pe saptamana?
 • – Mananci fast food sau mancare procesata?
 • – Fumezi sau esti expus fumatul fumatului pasiv?
 • – Ai probleme digestive sau esti balonat?
 • – Bei alcool?
 • – Traiesti intr-un oras mare?
 • – Bei apa de la robinet sau cafea?
 • – Te simti obosit, ai probleme cu somnul si esti lipsit de energie?
 • Persoanele care vor sa inceapa o dieta de detoxificare ar trebui sa renunte gradual la bauturile cafeinizate, cu 10 zile inainte de a porni dieta, intrucat o eliminare brusca a acestor bauturi cauzeaza adesea dureri de cap.
 • In plus, este recomandat sa se reduca dulciurile, ciocolata, alcoolul, lactatele, alimentele grase etc. Printre alimentele indicate in dieta de detoxifiere, cu exceptia mono dietei, se numara fructele organice proaspete si legumele, orezul (atat brun cat si basmatic), mei, quinoa, grau negru, fasole, linte, legume uscate, alune nesarate, seminte, ulei de masline si ceai de plante.
 • Din dieta nu trebuie sa lipseasca 8 pahare de apa filtrata zilnic.

 • O parte importanta a dietei de detoxifiere este utilizarea laxativelor pentru curatirea tractului digestiv. La sfarsitul dietei, persoana care a urmat-o ar trebui sa revina gradual la dieta sa obisnuita, in prima zi dupa este indicat sa consume doar o supa de legume. Fructele si legumele ar trebui introduse abia din a doua sau chiar a treia zi.

 

 

Rolul dietei de detoxifiere

Principalul rol al acestei diete este purificarea fizica, eliminarea substantelor toxice din corp, inclusiv din piele si din sistemul respirator precum si din tractul digestiv, pentru a ridica nivelul energetic. in plus, se spune ca dieta de detoxifiere ajuta la rezolvarea unor probleme minore de sanatate precum durerile de cap sau respiratie urat mirositoare si imbunatateste abilitatea organismului de a se vindeca de diferite boli. Aceasta dieta nu are ca obiectiv pierderea in greutate.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 20/11/2018