Pe masura ce temperatura de afara creste, cresc si sansele ca alimentele sa se altereze rapid. Tocmai de aceea, potrivit unor studii de specialitate, numarul intoxicarilor alimentare este mare intre lunile mai si septembrie, cand oamenii merg la picnic sau mananca in aer liber.
Iata 5 mituri false despre siguranta alimentara pe timp de vara si faptele care te ajuta sa ramai sanatos.
Mit # 1: Mancarea este in siguranta intr-o geanta frigorifica
„Viata incepe la 4 grade”, spune Bethany Thayer dietician la Academy of Nutrition and Dietetics. „Daca temperatura din geanta este mai ridicata de atat, microorganismele cauzatoare de boli se multiplica”. Pentru a pastra mancarea proaspata, umple 75% din capacitatea geantii mai intai cu mancarea apoi adauga geata sau pungi de geata cele 25% ramase. Transporta geanta intr-o masina cu aerul conditionat pornit si nu intr-un automobil fierbinte, iar dupa ce ai ajuns la destinatie, pastreaza geanta la umbra cu capacul inchis. Pentru a fi sigur ca mancarea este in sigurata tine un termometru in geanta, intre alimente si nu langa geanta sa fii sigur ca temperatura nu depaseste 4 grade.
Mit # 2: Mancarea este sigura daca este pastrata timp de cateva ore la temperatura camerei
Un picnic format din racituri, pui prajit, hamburger si cartofi este OK insa pentru mai putin timp decat iti poti imagina. „In temperaturi care depasesc 32 de grade, poti tine mancarea afara numai o ora, iar intre 4 si 32 de grade – 2 ore”, sustine Ximena Jimenez, dietician. Dupa care sunt sanse mari ca alimentele sa fie infestate cu bacterii care te pot imbolnavi. Ceea ce inseamna ca este o idee buna sa setezi alarma la telefon astfel incat sa nu uiti de cat timp este mancarea afara.
Citeste si: Cele mai sănătoase fructe de vară pentru copii
Mit # 3: Intoxicatia alimentara nu este ceva de speriat
„Este o idee complet gresita”, sustine Thayer. Intoxicatia alimentara cauzeaza 48 de milioane de oameni si peste 3000 de morti in fiecare an (statistici din SUA, in Romania nu exista cifre oficiale). „Gravitatea intoxicatiei depinde de bacteria prezenta in alimente, cantitatea inghitita si in functie de sistemul imunitar al unei persoane”. Bebelusii, copiii mici, femeile insarcinate, persoanele in varsta si oricine are un sistem imunitar deficitar sunt mult mai vulnerabili si pot dezvolta pe termen lung afectiuni periculoase precum insuficienta renala. Indiferent de varsta si de starea de sanatate, nu este placut sa te confrunti cu simptomele unei intoxicatii alimentare, precum ameteala, crampe si diaree care pot dura zile intregi.
Citeste continuarea: 1 2