10 de modalitati pentru un somn usor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

10 de modalitati pentru un somn usor

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » 10 de modalitati pentru un somn usor

Cum sa te mai gandesti macar la un somn usor cu o multime de obiective de indeplinit zilnic la birou si cu teama ca ai putea fi trimis in somaj daca nu-ti indeplinesti obiectivele? Ratele la banca au crescut, salariile s-au diminuat asa ca ai altele pe cap, iar somnul usor este ultimul pe lista. Cu toate acestea, lipsa de odihnea, pe termen lung te va conduce exact in directia pe care vrei s-o eviti: scaderea productivitatii si, intr-un final, concedierea. Insa pe langa problemele de la birou si/sau familiei mai sunt si alti factori care genereaza insomnia. Va prezentam mai jos, cateva cauze ale insomniei precum si rezolvarea lor:

 

 

Luminitele rosii din dormitor pot alunga somnul usor

Insomnia poate fi cauzata de lucruri minore, cum ar fi luminita care arata semnalul de la un mobil sau de la ceasul digital de pe tablia patului. Acestea pot interfera cu somnul.

Sfat: Scoateti din priza televizorul, computerul sau alte device-uri care au leduri, sau acopera orice luminita care nu poate fi scoasa din priza.

 

 

Evita motaielile daca vrei sa ai un somn usor noaptea

In momentul in care ai probleme cu insomnia, motaielile de dupa amiaza nu fac decat sa inrautateasca lucrurile. Daca trebuie neaparat sa dormi in cursul zilei n-o face mai mult de 20 de minute si sa fie cat mai devreme. Orice ochi inchis in apropierea timpului de a merge la culcare iti poate sabota somnul de noapte.

Sfat: Daca in timpul zilei ti se face somn, fa o scurta plimbare, bea un pahar cu apa si gheata sau suna un prieten.

 

 

Scoate ceasul din camera pentru a avea un somn usor

Daca stai cu ochii pe ceas si iti plangi de mila de de tarziu s-a facut sau cat de putin mai e pana dimineata si tu tot NU dormi, este si mai clar ca nu vei reusi sa adormi nici macar cateva clipe. Pune ceasul sub perna sau intoarce-l cu spatele, astfel incat sa nu vezi ce ora e.

Sfat: Daca ai ceas desteptator digital, acopera ora cu banda izoliera.

 

 

Durerile de spate pot distruge somnul usor

Chiar daca nu te trezesc din somn total, durerile de spate pot deveni un real cosmar. O solutie ar fi sa pui o perna intre picioare astfel incat picioarele sa se alinieze la nivelul soldurilor si pentru a reduce durerile din zona inferioara a spatelui.

Sfat: Pentru persoanele care obisnuiesc sa doarma pe spate este recomandat sa-si aseze perna sub genunchi pentru a diminua durerea.

 

 

Schimba pernele pentru a avea un somn usor

Te trezesti dimineata mai obosit decat te-ai culcat si cu gatul intepenit? Atunci e cazul sa schimbi pernele. Daca sunt prea umflate sau prea moi, poti avea probleme. Pentru ca totul sa fie in ordine, perna trebuie sa sustina gatul intr-o pozitie neutra, nici prea sus, nici prea jos.

Sfat: Ai grija de gatul tau si inainte de culcare. Tine capul drept cand te uiti la televizor, nu ridicat.

 

 

Sigileaza salteaua daca vrei un somn usor

Desi poate parea ciudat, ar fi bine sa nu neglijezi acest aspect. Stranutul, tusea, mancarimile pot fi provocate de alergenii din saltea: acarieni, praf, excremente de gaze. Iar somnul tau va fi fragmentat din cauza acestora.

Sfat: aeriseste temeinic, scutura bine asternuturile si te poti gandi si la varianta de a acoperi cu folie salteaua si pernele.

 

 

Patul este doar pentru somn sau sex

Expertii spun ca in dormitor singurele activitati permise sunt somnul si sexul. Nu vorbi la telefon, nu te uita la televizor, nu-ti verifica agenda, nu lucra la laptop. Toate lucrurile din dormitor trebuie sa te indemne la relaxare si odihna, nicidecum la activitati consumatoare de energie.

Sfat: Se spune ca temperatura ideala pentru majoritatea oamenilor in dormitor trebuie sa se incadreze intre 20-22 grade Celsius.

 

 

Seteaza-ti ceasul biologic

Rutina este cheia unui somn usor. Du-te la culcare si trezeste-te la aceeasi ora, inclusiv in weekenduri. In acest fel creierul va coordona organimsul intr-un ciclu somn-veghe, iar in timp vei adormi imediat ce vei pune capul pe perna si te vei trezi abia in zori.

Sfat: Imediat ce te-ai trezit iesi la lumina pentru 5-30 de minute. Lumina este cel mai puternic factor regulator al ceasului biologic.

 

 

Redu consumul de cofeina pentru un somn usor

Cafeaua dimineata face bine pentru majoritatea oamenilor, insa imediat dupa pranz ar fi bine sa eviti toate bauturile sau alimentele care contin cofeina. Chiar si o bucatica mica de ciocolata sau cafea decofeinizata poate sa-ti afecteze programul de odihna.

Sfat: Fii atent si la medicamente. Citeste eticheta si evita pilulele care contin cofeina.

 

 

Fa exercitii pentru un somn usor

Exercitiile regulate imbunatateste calitatea somnului, cu o exceptie: sa nu fie facute inainte de culcare. Cel mai bine este sa ai un interval de 3-4 ore intre exercitiile fizice si mersul la culcare.

Sfat: pentru un somn mai bun sunt recomandate exercitiile pentru minte si corp: yoga, tai chi etc.

 

 

Data articol: 24/09/2013