Analiza TORCH. Testul pe care TOATE gravidele trebuie sa-l faca! Afla ce malformatii poate preintampina - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Analiza TORCH. Testul pe care TOATE gravidele trebuie sa-l faca! Afla ce malformatii poate preintampina

Sfatulparintilor » Sarcină » În timpul sarcinii » Analiza TORCH. Testul pe care TOATE gravidele trebuie sa-l faca! Afla ce malformatii poate preintampina
analiza torch - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - blood-3511765_1920

Analiza TORCH este un acronim pentru un grup de boli infectioase care atunci cand afecteaza femeile insarcinate pot cauza malformatii congenitale bebelusilor. Analiza TORCH se realizeaza printr-o testare a sangelui pentru a se descoperi in organism prezenta anticorpilor produsi de sistemul imunitar ca raspuns la aceste infectii. Confirmarea unei infectii active poate necesita si alte teste specifice.

 

 

Analiza TORCH – Denumirea

Iata bolile care sunt descoperite cu ajutorul testului TORCH: toxoplasmoza, rubeola, citomegalovirus si herpes simplex.

 

 

Toxoplamoza

Este o infectie parazitare care, in timpul sarcinii poate fi transmisa prin placenta de la mama la fat. O infectie cu toxoplasma poate cauza infectii ale ochilor si sistemului nervos central, ale creierului dar si aparitia chisturilor musculare. Daca infectia este contactata im timpul sarcinii se poate ajunge la avort spontan sau la nasterea unui bebelus cu malformatii congenitale.

Mai multe detalii despre toxoplamoza gasesti aici.

 

 

Rubeola

este un virus ce cauzeaza pojarul. Daca este contractat in primele luni ale sarcinii, fatul poate dezvolta boli ale inimii, crestere intarziata, pierderea auzului, boli ale sangelui, probleme cu vederea sau pneumonia. Iar in timpul copilariei, micutul poate dezvolta probleme ale sistemului nervos central, boli autoimune sau boli tiroidiene.

 

Afla aici lista completa a analizelor pe care este recomandat sa le faci in sarcina.

 

 

 

Citomegalovirus

Este o alta infectie virala cu care o mama se poate confrunta. Poate ajunge la fat in timpul nasterii, sau in timpul alaptarii la san. Nou-nascutii infestati isi pot pierde auzul, sa aiba probleme cu vedeream sa aiba retard mental, pneumonie si convulsii.

 

Citeste aici Cele trei mari riscuri din primul trimestru de sarcina

 

 

Herpes simplex

Este o infectie virala obisnuita. Poate afecta buzele sau organele genitale.In ambele cazuri infectiile pot recifiva. Herpesul se tranmite prin contact oral sau genita. Bebelusul poate fi infectat in timpul venirii sale pe lume daca masa sa este infestat. Virusul se poate raspanfi imediat in corpul nou-nascutului, atacandu-i organele vitale. Tratamentul specific trebuie inceput cat mai repede specific. Insa chiar si in acest caz, bebelusii se pot alege cu o afectare permanenta a sistemului nervos central.

Alte infectii care pot fi testate in acelasi timp sunt: sifilis, hepatita B, HIV, enterovirus, virusul Epstein-Barr, virusul varicele zoster si parvovirus B19.

Afla aici care este PLANTA care te fereste de 14 tipuri de cancer si 13 tipuri de infectii

 

 

 

Cum se face analiza TORCH?

Este nevoie de o proba de sange (colectata de la bebelus si mama) pentru test.

 

 

Cand se face analiza TORCH?

Analiza TORCH este folosit pentru a fi testati nou-nascutii si, uneori, femeile insarcinate pentru a se descoperi infectiile descrise mai sus. Se recomada atunci cand apar semne sau simptome precum:

– Fatul este mai mic decat varsta gestationala;

– pierderea auzului;

– intarzieri de dezvoltare;

– convulsii;

– defecte la inima;

– cataracta;

– ficat sau splina marite;

– icter.

Uneori, testu este recomandat sa fie facut de femeie inainte sa ramana insarcinata sau in primul trimestru de sarcina.

 

Rezultatele testului

Rezultatele testului sunt pozitive sau negative, indicandu-se prezenta sau absenta anticorpilor pentru fiecare infectie in parte.

Un rezultat „normal” este cel negativ, adica nu au fost detectati anticorpi asa ca persoana testata nu are infectia respectiva.

Un rezuiltat pozitiv indica sanse mari ca persoana respectiva sa fie infestata cu un anumit microb. Insa este nevoie si de alte teste pentru a confirma rezultatele.

 

 

 

Sursa: labtestsonline.org

Cuvinte cheie: ,
Data articol: 28/10/2018