Analize sarcina. Noutati legislative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Analize sarcina. Noutati legislative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii

Sfatulparintilor » Sarcină » Preconcepție » Analize sarcina. Noutati legislative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii
analize sarcina - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - baby-22079_1920

Analize sarcina. Inainte si dupa ce ai ramas insarcinata este recomandat sa faci mai multe analize medicale pentru a determina starea de sanatate a mamei si a bebelusului.

In continuare vei afla ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii.

Urmareste aici Sarcina pe saptamani!

Analize sarcina – Inainte de conceptie

Pentru a avea un copil sanatos, in momentul in care te-ai hotarat sa ai un bebe este indicat sa-ti faci o serie de analize medicale.

Fa o programare la medicul ginecolog care iti va recomanda o serie de analize preliminare, pentru a elimina orice posibil obstacol in calea fertilitatii.

Daca ai probleme cu kilogramele in plus, s-ar putea sa-ti recomande o dieta sau schimbarea stilului de viata. De asemenea, vei primi sfatul sa renunti la tot ce inseamna alcool, tigari, droguri.

Urmeaza o lista de teste medicale de baza (la sange si la urina) pentru a se afla starea de sanatate a mamei, dar si a tatalui.

Nu este exclus sa se ceara vaccinarea impotriva unor boli precum gripa, varicela, rubeola etc.

Boli cu transmitere sexuala

Inainte de a ramane insarcinata, medicul va cere analize care sa determine o eventuala boala cu transmitere sexuala, inclusiv HIV. Clamidia, gonorea, sifilisul pot fi tratate cu antibiotic. Insa, in sarcina, sunt extrem de periculoase pentru bebelusi.

Virusul HIV poate fi transmis bebelusului in orice etapa a sarcinii, dar si dupa nastere, in timpul alaptarii. Daca este descoperit si tratat virusul, se poate evita trasmiterea catre bebelus. De asemenea, bebelusul poate fi tratat in primele 4-6 saptamani dupa nastere.

Hepatita B poate fi transmisa bebelusului la nastere. Acesta poate dezvolta o multime de probleme de sanatate. Dar, daca este descoperita la timp, atat parintii, cat si bebelusul pot fi tratati.

Teste genetice

Daca in istoricul familiei exista o boala ce ar putea fi mostenita, este recomandata efectuarea unor teste genetice, pentru a se determina daca exista gene recesive ce ar putea fi transmise bebelusului.

Totusi, cele mai multe teste genetice vor fi recomdate dupa ce ramai insarcinata.

Mai pot fi recomandate teste care sa determine daca sunt probleme cu herpesul, tiroida, toxoplasmoza, parvovirusul B19, anemia, talasemia.

Vrei sa ramai insarcinata? Calculeaza-ti perioada fertila. Afla cum!

Analize sarcina – In timpul sarcinii

Pentru a fii sigura ca bebelusul are o evolutie normala, in timpul sarcinii sunt recomandate alte teste medicale. Fiecare trimestru de sarcina are specificul sau, de aceea, si testele medicale vor fi diferite.

Analize sarcina – primul trimestru

Daca inainte de sarcina nu s-au facut seturi complete de analize, acestea vor fi efectuate, neaparat, in primul trimestru de sarcina (saptamanile 0-12).

Printre acestea se numara:

  • Determinarea grupei de sange si a Rh-ului
  • Hemoleucograma
  • Biochimia sangelui
  • Serologia hepatitelor B si C
  • Dozare anticorpi Citomegalovirus, rubeola, toxoplasmoza, Listeria
  • Test pentru clamidia, gonoree, silifis, HIV
  • Test Babes-Papanicolau
  • Examen urina.

Ecografie – Dublu test

Prima ecografie morfologica din sarcina se efectueaza intre saptamanile 11-14 si urmareste dezvoltarea bebelusului, dar si vitalitatea fetala (miscari, activitate cardiacam respiratie). Se masoara cu atentie organele si membrele, pentru o estimare a greutatii fetale si a varstei sarcinii. Astfel se pot identifica o serie de anomalii sau situatii patologice fetale. Se urmareste, de asemenea, translucenta nucala (TN) care determina, de asemenea, posibile anomalii.

Dupa efectuarea ecografiei se recomanda dublul test, o analiza de sange care pot identifica anomalii cromozomiale.

Printre acestea se numara sindromul Down, sindromul Edwards, fibroza chistica, malformatii cardiac, boala TaySacs sau spina bifida. Acest test coreleaza nivelul anumitor hormoni din sarcina hCG (gonadotropina corionica umana) si proteina plasmatica (PAPP-A) din sangele mamei cu anumiti parametri fetali, determinati prin ecografie, dar si factori clinici ai mamei (varsta, inaltime, greutate, tensiune arteriala, istoric medical etc.). Acest test nu este unul de diagnostic, ci unul care determina un risc scazut sau crescut.

In functie de rezultatul acestui test se poate recomanda teste suplimentare, precum testul de vilus corionic, amniocenteza, test ADN fetal.

 

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie:
Data articol: 14/07/2021