Copiii si sportul: Cand parintii creeaza copiilor daune de care nu sunt constienti - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Copiii si sportul: Cand parintii creeaza copiilor daune de care nu sunt constienti

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Copiii si sportul: Cand parintii creeaza copiilor daune de care nu sunt constienti
Copiii si sportul

In fiecare weekend in intreaga lume, milioane de parinti, copii si antrenori pleaca la ritualul lor sportiv saptamanal – „Ziua Meciului”. Multi vor urma acelasi proces in fiecare saptamana si nu vor pune niciodata la indoiala rutina sau comportamentul lor.

Multi dintre acesti parinti si antrenori sunt bine intentionati, incercand sa-si sustina copilul si echipa in timpul meciului, total inconstienti de daunele pe care le pot face implicandu-se excesiv inainte si dupa, dar in mod crucial in timpul jocului.

Gordon Maclelland, CEO al organizatiei „Working with parents in sports” (Lucrand cu parintii in sport), el insusi fost sportiv, profesor si antrenor timp de 20 ani, ofera informatii valoroase pe care orice parinte de copil care face sport este vital sa le stie pentru a face bine copilului sau in loc de un rau de care nici nu este constient.

Te mai poate interesa si: Cum alegi sportul potrivit pentru copil?

„Spun ca parintii nu sunt constienti, deoarece, dacă nu ar fi, ma tem ca atmosfera de pe margine ar fi mult mai rea decat in prezent.

Intr-o zi de meci am efectuat un mic experiment la o partida de fotbal a unor echipe de copii sub 8 ani. Am contabilizat numarul de instructiuni tactice tipate de la margine de catre parinti si antrenori catre copii. Au fost 134 in 40 de minute de joc.

Copiii si sportul

Trebuie sa subliniez ca acest lucru nu a inclus laude pozitive.

Acum imaginați-va, ca adulti, daca ne-am apucat de un lucru si in acest timp ne-au fost strigate noi instructiuni, in acest caz aproximativ patru pe minut. Acum imaginati-va, pe deasupra, ca unele dintre aceste instructiuni erau, de asemenea, contradictorii. Cred ca, nu numai ca am face eforturi mari sa ne concentram, dar ne-am chinui sa luam deciziile corecte pe care in mod normal le luam. Ganditi-va cum trebuie sa se simta acest lucru pentru un copil implicat activ intr-o activitate sportiva?

Daca parintii si antrenorii nu sunt constienti de daunele pe care le fac, dirijand jocul si strigand instructiuni tactice de pe margine, sper ca acest articol le va oferi ceva de gandit.”

Citeste si: De ce fac copiii sport?

Prinsi in entuziasmul si emotia unui joc, multi parinti si antrenori simt ca isi ajuta si isi sprijina copiii, strigand instrucțiuni tehnice sau tactice. Desi acest lucru se poate dovedi o reusita pe termen scurt, exista implicatii majore pe termen lung pentru copil.

Reduce abilitatile de rezolvare a problemelor

Scade abilitătile de luare a deciziilor

Reduce creativitatea la jucatorii tineri

Reduce placerea copilului

Creste presiunea asupra copilului

Crește anxietatea la copil

Impiedica copiii sa stapaneasca abilitatile pentru viata

Scade capacitatea copilului de a face fata independent situatiilor(mai ales daca parintele si antrenorul nu sunt in preajma)

Avand in vedere toate aspectele, este important sa generam apoi o intelegere a modului in care toate acestea sunt legate impreuna cu comportamentul pe care il afisam. 

Nu rata nici: Tu de ce iti duci copilul la sport? Din ego, emotii sau maretie?

Mesajul catre parinti:

Strigati instructiuni tactice pe margine?

Daca raspunsul dvs. este „Da”, atunci opriti-va. Opreste-te acum.

Te aud deja justificand de ce. Te aud deja rationalizand abordarea ta particulara. Te aud pentru ca aia putea fi tu. Eu sunt tu. Vreau sa indrept greselile pentru copilul meu. Vreau ca el sa inscrie un gol. Vreau sa simta bucuria victoriei. Vreau sa evit durerea de a pierde. Vreau sa stie ca sunt acolo, ca il iubesc, ca sunt cel mai mare fan al lui.

Dar, lasa-ma sa te intreb:

Crezi ca ajuta?

Nu. Deloc

Fara justificari, fara argumente contrare inteligente. Fara nonsensuri. Urlatul si strigatul instructiunilor este gresit. Este atat de simplu. Nu am inventat-o eu.

Mesajul meu catre antrenori:

Cele de mai sus se aplica totusi si voua, totusi poate exista un pic de flexibilitate, daca incercati sa va ajutati echipa si jucatorii, dar ar trebui sa fie o abordare foarte masurata, echilibrata.

Antrenorii trebuie sa fie modele minunate pentru parinti si sa contribuie la crearea unui mediu potrivit pentru copii. Ei trebuie sa conduca acest proces. Parintii vor urma apoi. Fiti modele pentru copii si parinti

Cu sprijin pozitiv de pe margine, putem recastiga controlul asupra unui mediu care este in pericol real de a scapa de sub control. In climatul actual, singurii oameni care sufera pe termen lung sunt oamenii pe care ii iubim si care dorim sa obtina cel mai mult in viata; copiii.

Citeste si: Sportul in viata copilului

Sursa : www.parentsinsport.co.uk

Imagine de planet_fox de la Pixabay

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Cuvinte cheie:
Data articol: 03/03/2021