La ce sport sa-l dai, in functie de varsta! De ce este important sportul in viata copilului - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

La ce sport sa-l dai, in functie de varsta! De ce este important sportul in viata copilului

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » La ce sport sa-l dai, in functie de varsta! De ce este important sportul in viata copilului
La ce sport sa-l dai

Activitatea fizica este o nevoie naturala a omului, necesara pentru dezvoltarea mentala si fizica. Sportul ocupa un loc din ce in ce mai important in viata noastra si, drept urmare, copiii nu scapa de influenta lui. Oricare ar fi constitutia micutului pe care-l invelesti cu drag in fiecare seara cand il pui in patut, in afara de rarele exceptii, el este apt sa practice un sport. Nu-l priva deci de sport pentru ca  acesta il poate ajuta sa-si dezvolte gustul pentru efort, depasirea de sine si spiritul competitiv.

La ce varsta ar trebui sa inceapa un sport?

In general, initierile in sport sunt propuse de la cea mai frageda varsta dar, inainte de 3 ani nu poate fi vorba despre un sport propriu-zis. Este adevarat ca un copil de 2 ani stie sa se joace cu o minge, dar el are nevoie de mai mult pentru a practica un sport in adevaratul sens al cuvantului.

Intre 3 si 6 ani, gradinita si activitatile de acasa il ajuta pe cel mic sa-si dezvolte motricitatea prin joc, exercitii de echilibru si escaladarea obstacolelor, iar copilul continua sa se dezvolte in acest sens, mai tarziu, la scoala. Structurile specializate sportive primesc copiii motivati, activi si dornici sa se miste si sa invete de la o varsta destul de frageda, 5-6 anisori, dar sunt selective pentru ca isi doresc sa transforme copiii in campioni.

Varsta buna pentru a aborda un sport variaza in functie de sportul ales si de gradul de maturitate (fizica si psihica)  a copilului. In acest sens, anumite sporturi (judo sau echitatia) sunt nepotrivite inainte de 6 ani, pe cand altele sunt chiar recomandate inainte de aceasta varsta (inotul de exemplu). Varsta este importanta pentru ca cel mic trebuie sa fie capabil sa inteleaga si sa respecte anumite reguli impuse de sportul in cauza.

Te mai poate interesa si: Cum alegi sportul potrivit pentru copil?

Iata cateva categorii de sporturi organizate in functie de varsta:

–        Inainte de 3 ani: gimnastica de dimineata, sanius, patinaj

–        Intre 3 si 5 ani: natatie, schi, patinaj, dans, baschet pentru copii, mersul pe tricicleta-bicicleta, inot

–        6 ani: echitatie (cu ponei), schi, judo, fotbal (cu 5 jucatori)

–        7 ani: gimnastica artistica, tenis, karate, ping-pong

–        8 ani: dans clasic, scrima, fotbal, golf, lupte

–        9 ani: handbal, judo, mini-baschet, squash, escaladari

–        10 ani: schi, drumetii, caiac-canoe, atletism, sarituri in apa

–        dupa 10 ani: patinaj, polo, baschet, echitatie, arte martiale, fotbal

Nu rata nici: Copiii si sportul: Cand parintii creeaza copiilor daune de care nu sunt constienti

Atunci cand decizi ca este momentul pentru ca puiul tau sa inceapa sa practice un sport, este important sa respecti anumite principii de baza:

–        respecta-i limitele fizice si aptitudinile

–        lasa-l sa aleaga el sportul pe care sa-l practice, chiar daca isi schimba parerea de mai multe ori

–        nu te astepta sa-l transformi intr-un campion doar pentru ca practica un anumit sport de la o varsta frageda pentru ca nu exista nicio corelatie intre precocitate si excelenta

–        asigura-i o alimentatie echilibrata, adaptata efortului suplimentar

–        du-l periodic la cabinetul medical pentru controalele necesare practicarii oricarui sport.

Inainte de a-l inscrie pe cel mic la un sport aminteste-ti ca exista foarte multe modalitati de a prezenta o activitate sportiva. Incearca sa transformi orice activitate intr-un atractiva pentru ca doar astfel copilul va fi deschis spre aceasta. Discuta cu cel mic despre dorintele sale, despre reticentele in ceea ce priveste o anumita activitate pentru ca doar motivatia si gustul pentru joc ii vor oferi  placerea de a se depasi pentru a progresa si pentru a castiga.

Imagine de Bob Dmyt de la Pixabay

Data articol: 09/08/2021