Atentie! Ce carne mananca copilul tau? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Atentie! Ce carne mananca copilul tau?

Sfatulparintilor » Preșcolari » Alimentație prescolari » Atentie! Ce carne mananca copilul tau?
Ce carne mananca copilul

Din ce in ce mai multe surse de informare in ceea ce priveste alimentatia copiilor ne transmit sa fim atenti la carnea pe care o dam de mancare copiilor nostri. Pe de-o parte stim cu totii ca nutrientii din carne sunt importanti pentru armonioasa dezvoltare a unei fiinte umane, iar copiii au nevoie de proteinele din carne pentru creierul si musculatura lor, dar pe de alta parte specialistii in alimentatia copiilor avertizeaza: carnea de pui (si nu numai) din comert poate avea hormoni care duc la tulburari hormonale serioase la unii copii.

Sunt cazuri de fetite si chiar baietei diagnosticati cu un nivel prea mare de estrogen in corp, fapt ce duce la tot felul de anomalii pentru varsta lor: transpiratie excesiva urat mirositoare la copii mici, par pubian la 4 ani, noduli la san la 8 ani, chisturi ovariene la 6 ani. Medicii recomanda prudenta in consumul carnii de pui si al produselor derivate din pui: organe si oua. Analizele de laborator se pare ca arata o cantitate mare de hormoni de crestere in aceste pasari pregatite rapid si pe banda rulanta ca sa fie scoase la vanzare.

Cererea e mare, populatia e numeroasa si deci industria trebuie sa presteze ca sa satisfaca acest mecanism.

Din pricina hormonilor de crestere existenti in anumite carnuri consumate apar nu doar tulburari hormonale la copii cu silueta normala, dar si tulburari de greutate, cazurile de copii supraponderali crescand ingrijorator in ultimii ani. De fapt, se creeaza depozite de grasime pe anumite zone ale corpului.

Iata care sunt principalele corelatii intre excesul de tesut adipos din anumite segmente ale corpului si dezechilibrele hormonale, conform healthhabits.ca:

brate – insulina crescuta la ambele sexe

torace anterior (piept) – estrogen crescut, la ambele sexe (la barbati combinat frecvent si cu testosteron scazut si hiperinsulinism)

spate – insulina crescuta, la ambele sexe (la femei asociata frecvent si cu testosteron crescut)

colacei in partea laterala a abdomenului – insulina crescuta si intoleranta la glucoza, la ambele sexe

abdomen (burta) – estrogen crescut, cortizol crescut, insulina crescuta, hormon de crestere scazut la ambele sexe (la femei se mai asociaza si testosteron crescut, iar la barbati testosteron scazut)

fund si solduri – estrogen crescut, la ambele sexe (la femei si progesteron scazut)

coapse – hormon de crestere scazut

Consumul de carne cu hormoni estrogeni este unul din factorii principali responsabili de aparitia acestor depozite adipoase pe care le vedem din ce in ce mai des la copiii mici.

O alta consecinta neplacuta a excesului de strat adipos este aceea ca grasimea declanseaza pubertatea precoce. Scaderea varstei de debut a pubertatii are legatura, potrivit unei teorii lansate de specialistii in domeniul alimentatie copii, cu incidenta tot mai mare a cazurilor de copii supraponderali si obezi in ultimele decenii. Nu doar ovarele si testiculele secreta hormoni sexuali, ci si grasimea. Cantitatea de estrogeni secretata de grasime poate fi suficienta pentru a duce la aparitia caracterelor sexuale in cazul fetelor.

Debutul pubertatii trebuie sa aiba loc, in cazul fetelor, la varsta de opt ani, iar in cazul baietilor, la noua ani. La fete in special, se intalnesc tot mai multe cazuri de activare prematura a gonadelor (glandelor sexuale), uneori si la varsta de cinci-sase ani, spun medicii endocrinologi.

Pubertatea precoce poate afecta serios sanatatea fizica a copilului, dar si pe cea psihica.

Intrebarea fireasca imediat urmatoare este

Insa cu noi si cu copiii nostri cum ramane?  Noi ce sa le mai dam sa manance fara sa le afectam cresterea armonioasa?

Iata o trecere in revista a tipurilor de carne pe care le avem la dispozitie in jurul nostru, ce e bun si ce nu pentru copii:

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 04/01/2021