Intarzierea menstruatiei: 10 motive pentru care iti intarzie ciclul - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Intarzierea menstruatiei: 10 motive pentru care iti intarzie ciclul

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Intarzierea menstruatiei: 10 motive pentru care iti intarzie ciclul
Intarzierea menstruatiei

Intarzierea menstruatiei: Nimic nu sperie mai mult o femeie decat lipsa ciclului (cu o exceptie, cand incearca sa ramana insarcinata). „As putea fi insarcinata?” Sarcina este primul lucru la care se gandesc atunci cand menstruatia intarzie. Insa este oare sarcina singurul motiv pentru care le intarzie ciclul? Iata alte cauze pentru care care iti intarzie ciclul.

Intarzierea menstruatiei: Stresul

Stresul poate afecta multe lucruri din viata ta, inclusiv ciclul menstrual. Uneori femeile sunt atat de stresate incat corpul scade cantitatea de hormon (GnRH), ceea ce cauzeaza lipsa ovulatiei ori a menstruatiei. Vorbeste cu medicul de familie pentru a gasi o modalitate prin care sa te relaxezi, iar ciclul sa-ti vina din nou. Uneori este nevoie de cateva luni ori chiar mai mult pentru ca menstruatia sa inceapa din nou.

Citeste si: Solutii pentru menstruatie neregulata, dereglari hormonale si alte simptome de premenopauza

Intarzierea menstruatiei: Boala

O afectiune brusca, de scurta durata, ori o boala mai lunga pot avea ca efect intarzierea menstruatiei. De obicei, acest efect este temporar. Daca crezi ca aceasta este cauza vorbeste cu ginecologul tau pentru a afla cand ar trebui sa revina.

Intarzierea menstruatiei: Schimbarea programului

Schimbarea programului poate da peste cap ceasul biologic, mai ales daca treci de la un program de zi la unul de noapte ori vice versa. Daca astfel de schimbari sunt frecvente, iar tu observi probleme cu ciclul atunci ar trebui sa alegi un program si sa ramai cu el.

Te mai poate interesa: De ce nu trebuie sa te vopsesti cand esti la menstruatie

Intarzierea menstruatiei: Schimbare in medicamentatie

Poate ca incerci un nou medicament, iar intarzierea sau absenta menstruatiei este cauza. Asigura-te ca vorbesti cu medicul de familei despre aceste efecte secundare. Este un efect comun mai ales in cazul anticonceptionalelor. Daca iti schimbi medicamentatia nu uita sa intrebi specialistul despre cum va afecta asta menstruatia. Chiar daca tu crezi ca schimbarea nu este prea mare ciclul poate fi influentat.

Intarzierea menstruatiei: Supraponderabilitatea

Prea multe kilograme pot influenta menstruatia ori chiar o pot opri. Multe femei au din nou ciclu si sunt iarasi fertile dupa ce au scapat de cateva kilograme – chiar daca raman, in continuare, supraponderale.

Citeste si: Alimente grabire menstruatie. Ce sa mananci ca sa grabesti menstruatia

Intarzierea menstruatiei: Subponderabilitatea

Daca nu ai suficienta grasime in corp nu ai ciclu regulat si, uneori, ti se poate opri definitiv. De obicei, o crestere in greutate te va ajuta sa ai menstruatie din nou. De obicei, o astfel de pierdere a ciclului se intalneste la femeile care se supraantreneaza ori la atletele profesioniste. De asemenea, femeile care sufere de anorexie pot avea probleme cu menstruatia.

Intarzierea menstruatiei: Calculul gresit

Ciclul menstrual variaza de la femeie la femeie. Chiar daca, in general, ciclul este de 28 de zile, acest lucru nu este valabil pentru toata lumea. Uneori se crede ca menstruatia a intarziat cand de fapt s-a calculat gresit. Daca ai un ciclu neregulat insa stii cand ovulezi, fii atenta la ce se intampla la doua saptamani dupa ovulatie. Asta te ajuta sa tii un calendar mai exact.

Nu rata nici: 5 exercitii fizice care grabesc venirea menstruatiei

Intarzierea menstruatiei: Perimenopauza

Este perioada de tranzitie intre varsta reproductiva si varsta non-reproductiva, in acest timp ciclul poate fi mai usor, mai abundent, mai frecvent ori mai rara – insa aproape niciodata normal. Daca nu vrei sa ramai insarcinata asigura-te ca folosesti anticonceptionale pentru ca inca mai esti fertila.

Intarzierea menstruatiei: Menopauza

Punctul din viata ta cand nu mai ovulezi sau nu mai ai menstruatie. Menopauza poate fi un eveniment natural din viata ori poate avea loc printr-o interventie chirurgicala ori chimica, precum in cazul chimioterapiei.

Te mai poate interesa: Cum sa grabesti venirea menstruatiei

Intarzierea menstruatiei: Sarcina

In sfarsit! Da nu ti-a venit pentru ca esti insarcinata. Un test simplu de sarcina te poate ajuta sa stii daca esti ori nu insarcinata.

Intarzierea menstruatiei: Ce trebuie facut in continuare?

Daca esti insarcinata trebuie sa te programezi la un ginecolog sau sa mergi la medicul de familie.

Daca ai facut testul de sarcina si rezultatul a fost negativ atunci, asa cum este recomandat, mai asteapta o saptamana, odihneste-te dupa care fa-l din nou. In situatia in care si rezultatul acestuia este tot negativ atunci ar trebui sa-ti suni medicul de familie. El va sti ce tratament ar trebui sa urmezi pentru a avea din nou menstruatie.

Citeste si: Ce sa nu faci cand esti la menstruatie

Sursa: pregnancy.about.com

Photo by Rodolfo Clix from Pexels

Data articol: 29/12/2021