Cum te ajuta apa sa reduci stresul - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum te ajuta apa sa reduci stresul

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Relaxare și wellness » Cum te ajuta apa sa reduci stresul
Cum te ajuta apa sa reduci stresul - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - water-2232668_1920

Viata agitata pe care cu totii o ducem poate avea urmari grave: tulburari de memorie, anxietate, depresie, consum ridicat de alcool sau medicamente, decizii gresite. Stresul cronic distruge sistemul imunitar, vasele de sange, sistemul nervos si pe cel digestiv. Nivelul scazut de serotonina si dopamina duc la epuizare.

Toate acestea au un tratament la indemana oricui. Imagineaza-ti urmatoarea reteta prescrisa de medic: “Ia doua valuri, fa o plimbare pe plaja sau pe malul unui rau”. Cum te simti in preajma unei ape? Ti se mai limpezeste mintea? Specialistii in stiinte neuro-cognitive spun ca timpul petrecut in preajma unei ape este benefic linistirii psihicului uman. Apa are efectul de a calma, de a linisti, de a amplifica senzatia de liniste si pace si de a vindeca.

 

 

Apa si creierul

Mediul acvatic linisteste creierul. Oare de ce? Specialistii in neurostiinta spun ca creierul are nevoie de modele pentru a le inregistra si a le gasi un sens. In jurul unei ape, lucrurile sunt previzibile, sunt linistite, spre deosebire de o strada foarte aglomerata si galagioasa. De aceea se relaxeaza creierul, pentru ca are un altfel de model. Atunci cand apar un val sau o pasare, de exemplu, creierul interpreteaza ceea ce vede ca pe o surpriza placuta si atunci secreta dopamine. Nu trebuie neaparat sa te duci la mare pentru a te bucura de beneficiile apei.

Iata ce alte posibilitati sunt:

 

 

Fa o baie

Cum te simti dupa o zi grea de munca si te bagi in cada plina cu apa? Indiferent ca adaugi saruri sau uleiuri esentiale, apa are rolul de a te linisti. Proprietatile terapeutice ale scufundarii in apa sunt cunoscute din vremuri stravechi si erau practicate de civilizatiile egiptene, indiene si romane. Studiile stiintifice recente demonstreaza ceea ce anticii stiau de mult. Scufundarea in apa reuce stresul, echilibreaza fluxul dintre sistemul nervos simpatic si parasimaptic, reduce nivelul de cortizol din organism si anxietatea.

 

 

Pescuieste

Iubitorii de pescuit stiu ca placerea lor nu consta doar in prinderea pestelui. Pescuitul este o actiune relaxanta, fara sa fii pasiv. Studiile au demonstrat ca pescuitul este o terapie posttraumatica excelenta. Multi veterani de razboi au fost reabilitati psihic gratie pescuitului. Apa are impact asupra tuturor simturilor in acelasi timp. In plus, o amintire placuta de la pescuit, de exemplu, poate acoperi o amintire traumatica ce urmareste un om toata viata.

 

 

Bea apa

Corpul uman este aproximativ 70% apa, iar creierul 80%. Deci, cu totii avem nevoie de apa. Chiar si o deshidratare minora afecteaza starea de alerta, capacitatea de concentrare, creste procentul de oboseala si anxietate.

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 05/02/2020