Pentru multi dintre noi, stresul este obisnuinta. Dar cercetarile gasesc tot mai multe efecte negative ale acestuia, printre ele numarandu-se si cresterea in greutate. Chiar daca mananci sanatos si faci miscare, stresul cronic te poate impiedica sa scapi de kilogramele nedorite sau chiar sa mai adaugi altele.
Iata ce se intampla: corpul tau raspunde la stres. Dupa o zi agitata, creierul tau reactioneaza ca si cum ai fi intr-o situatie de pericol si porneste crearea si eliminarea de hormoni.
Adrenalina e menita sa iti consume orice resursa de energie pentru a iti da putere fizica de a iesi din orice situatie. In acelasi timp, cortizolul ii spune corpului tau sa inlocuiasca acea energie desi ea nu a fost consumata. Astfel ti se face foame, foarte foame. Si cortizolul se va tot produce pana cand starea de stres ia sfarsit.
Si, din pacate, putini dintre noi isi potolesc aceasta foame cu morcovi si salata. In schimb, avem pofta de dulciuri si mancaruri bogate in grasimi care stimuleaza creierul sa produca chimicale menite sa reduca tensiunea.
Iata 7 sfaturi care sa te ajute pentru a nu ajunge dependent de dulciuri.
1. Sportul combate stresul
Fa flotari. Miscarea, folosirea muschilor este un remediu rapid pentru stres. Iti vei pune sangele in miscare si cortizolul va fi mai repede transportat catre rinichi si dat afara din organism. Daca flotarile ti se par prea dificile, si simple flexari ale mainilor sau genuflexiuni te pot ajuta.
2. Masa linistita un remediu impotriva stresului
Mananca incet. Pastreaza o pauza pentru masa si nu manca in graba, la birou. Astfel vei evita sa infuleci orice junk food iti cade in mana. Savureaza fiecare dumicat si opreste-te inainte sa te simti prea plin.
3. Dietele, generatoare de stres
Las-o mai moale cu dietele. Este ironic, dar studii noi arata ca dietele in mod continuu si exagerat pot ajunge sa creasca nivelul cortizonului cu 18%. Pentru a iti mentine glicemia la un nivel normal, este indicat sa mananci 3 mese sanatoase pe zi si 1-2 gustari de fructe, cereale, etc.