12 lucruri uluitoare pe care trebuie să le știi despre somn. De ce ne este indispensabil, precum aerul și apa - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

12 lucruri uluitoare pe care trebuie să le știi despre somn. De ce ne este indispensabil, precum aerul și apa

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Relaxare și wellness » 12 lucruri uluitoare pe care trebuie să le știi despre somn. De ce ne este indispensabil, precum aerul și apa
să le știi despre somn
 Somnul ne este absolut necesar, la fel ca apa sau hrana, pentru a ne reface şi pentru a funcţiona la parametrii optimi. Deși importanța somnului nu poate fi discutată, oamenii de știință nu cunosc cu exactitate de ce este atât de imperios necesar pentru supraviețuirea noastră.

Somnul este o stare fiziologică ȋn care conștiința este suprimată temporar, iar funcțiile vieții organice sunt ȋncetinite (ritm respirator, ritm cardiac, relaxare musculară, scăderea temperaturii cu aproximativ 0,5 grade C).

Când dormim, nu mai suntem conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. În acest timp, trecem prin mai multe etape :

a) somnul REM (sau cu mișcări rapide ale ochilor; REM – Rapid Eye Movements)
b) somnul non-REM (sau fără mișcări oculare rapide).
De-a lungul nopții, trecem prin aceste stadii de aproximativ 5 ori.

Ȋn ultimul deceniu, oamenii de ştiință au dat tot mai multă importanță somnului, descoperind lucruri noi și interesante despre această stare de repaos total, care ajută la refacerea organismului.

Iată mai jos câteva dintre descoperirile cercetătorilor:

1. În timpul somnului creierul nostru se ȋncarcă cu energie, celulele se regenerează, iar corpul nostru începe să producă hormoni importanţi.

2. Somnul REM (faza în care avem vise) apare în rafale, la aproximativ 90 de minute după adormire, însumând, de regulă, aproximativ 2 ore pe noapte.

3. Oamenii ar muri mai repede din cauza lipsei de somn decât de foame. Un om normal rezistă maxim 10 zile fără somn şi aproximativ 14 zile fără mâncare.

Citeste continuarea pe ANTENASATELOR.RO.

Imagine de Adina Voicu de la Pixabay

Data articol: 27/08/2015