Prajituri de post #16: Salam de biscuiti

Mod de preparare Salam de biscuiti
2 pachete mari de biscuiti se maruntesc, se taie cuburi un pachet de rahat. Apoi se pun intr-un vas mare biscuitii, rahatul, 2 linguri de margarina, cacao, esente, nuca, stafide, apa cat sa se lege. Se asaza sul pe o folie pe care anterior s-a imprastiat nuca de cocos si se pune la figider.
Pofta buna!
Prajituri de post #17: Triada fructelor de toamna

Ingrediente Triada fructelor de toamna
Aluat: cca 700 g faina, 10 g drojdie proaspata, un praf de sare, 250 ml apa calduta, o lingura de otet, doua linguri de ulei
Umplutura: Un dovleac potrivit, numit si „placintar”, 6-7 mere mari, 5-6 gutui parfumate, 100 ml vin alb sec, un praf de scortisoara, zahar pudra vanilat, cca 700 g zahar, 3 maini de miez de nuca prajit si maruntit
Ornare: o mana de miez de seminte de dovleac, cateva frunzulite din aluat stropite cu praf de scortisoara, 50 ml ulei
Mod de preparare Triada fructelor de toamna
1. Cu cateva ore inainte pregatim fructele astfel; placintarul se curata de coaja, se indeparteaza semintele apoi se taie in cubulete mici care se fierb cu o cana de zahar, 2 linguri de vin, un praf de scortisoara si unul de vanilie, pana ce se inmoaie si scade bine zeama. Lasa sa se raceasca bine.
Gutuile se spala, se sterg si apoi se curata de coaja si se taie si ele in cubulete mici care apoi se fierb cu o cana de zahar, 2 linguri de vin, un praf de scortisoara. Se fierb pana se inmoaie si se scade bine zeama.
Se lasa la racit
Merele se curata de coaja apoi se taie in cubulete fine care se fierb cu o cana de zahar si 2 linguri de vin, scortisoara si vanilie, pana se inmoaie si se leaga bine amestecul. Se lasa sa se raceasca bine.
2. Din apa calduta in care am dizolvat sarea si drojdia si am pus uleiul si otetul si faina cernuta, framantam un aluat elastic, care nu se mai lipeste de mana si pe care il lasam sa se odihnesca cateva minute, acoperit cu un prosop. Din aluat se iau 3 gramajoare mai mari ca un mar, din care apoi pe o planseta data cu faina se intind 3 foi ovale subtiri.
Pe fiecare foaie se intinde din fiecare amestec in parte, un strat uniform de fructe si dovlaec, dupa care se presara deasupra cate o mana de miez de nuca prajit si maruntit. Se ruleaza fiecare foaie in parte, apoi cele 3 rulouri se impletesc intre ele si apoi se pune impletitura cu mare grija, intr-o forma rotunda, unsa cu ulei, se presara miez de seminte de dovleac (din comert), se orneaza cu frunzulite de aluat si se da la cuptor, cam 30 de minute, sa se rumeneasca frumos.
Se lasa prajitura sa se raceasca, pudrata cu zahar pudra vanilat, apoi se taie felii.
Pofta buna!
Prajituri de post #18: Scovergi

Ingrediente Scovergi
cca.1 kg de faina alba, 25 g drojdie proaspata (un cub mic), sare, 300 ml apa, ulei pentru prajit
Mod de preparare Scovergi
1. Se incalzeste un pic apa apoi se dizolva in ea sarea si drojdia.
Faina se varsa intr-un lighenas pentru framantat, se face o adancitura in ea, se varsa apa calduta in care am dizolvat drojdia si sarea in acea adancintura si apoi amestecam cu o lingura, atat cat ne permite aluatul si apoi se ia la framantat cu mana, adaugandu-se faina, pana cand aluatul nu se mai lipeste de mana, devine elastic.
Se acopera lighenasul cu aluat cu un prosop gros si se lasa la cald, ferit de curent, sa creasca cca. 30 de minute.
2. Aluatul crescut se imparte in gramajoare mici care fiecare se intind cu mana sau cu un sucitor pe o planseta data cu faina, aducandu-le la marimea tigaii in care le prajim, apoi se rumenesc bine pe ambele fete in ulei incins. Se scot pe farfurie, dupa ce au fost scurse bine de ulei, asezandu-se una peste alta. Se servesc simple, date cu zahar vanilat sau unse cu gem. Oricare din variante o alegem, scovergile sunt delicioase.
Daca nu tineti post puteti adauga si branza rasa.
Pofta buna!
Prajituri de post #19: Cornulete cu rahat, de post

Ingrediente Cornulete cu rahat, de post
2 cani ulei, 1 cana bors (acreala) caldut, drojdie proaspata cat o nuca de marime potrivita, faina de grau cat cuprinde (cat sa obtinem un aluat bun de intins), aproximativ 200 gr rahat cu diferite arome, 80 gr zahar pudra cu aroma de vanilie.
Mod de preparare Cornulete cu rahat, de post
Intr-un recipient (lighean folosesc eu) se pune borsul in care am dizolvat drojdia, apoi uleiul si in cele din urma se adauga cate putina faina pana obtinem un aluat legat atat cat sa poata fi intins pe placa de lucru (in cazul meu, blatul de bucatarie).
Dupa ce a fost lasat la odihnit 30 min aluatul, se intinde o foaie in forma de cerc, de 1/2 cm grosime din care tai triunghiuri late la baza de 3-4 cm. Pui la baza fiecarui triunghi cate o baghetica de rahat, apoi rulezi.
Cornuletele se pun in tava unsa cu ulei (sau margarina, ca e de post) si tapetata cu faina si se dau la cuptor pentru 20-25 min. Cuptorul trebuie sa fie incalzit in prealabil la 160 grade (treapta 2).
Cand le scoatem din cuptor le tavalim prin zahar pudra, apoi le servim, caldute sau reci (daca va place, alaturi de o cana de ceai).
Pofta buna!
Prajituri de post #20: Clatite de post

Ingrediente Clatite de post
1 cana apa minerala carbogazoasa
1 cana faina
1 lingura zahar
50 ml ulei
1 lingura zahar vanilat
1 praf de sare
Umplutura:
gem de prune sau orice dulceata doriti
Mod preparare Clatite de post
Amestecam apa minerala cu restul ingredientelor pe rand si faina in ploaie.
Incingem tigaia si o ungem cu putin ulei si punem cu polonicul compozitia.
Pofta buna!
Citeste continuarea: 1 2 3 4 5
