Ciorba de vacuta: Cele mai bune retete din Oltenia, Moldova si Ardeal
Ciorba de vacuta este felul tau favorit de mancare? Daca da, atunci vei gasi aici cele mai bune retete de ciorba de vacuta din Romania.
Ciorba de vacuta: Reteta olteneasca #1

Ingrediente Ciorba de vacuta – Reteta olteneasca
-3-4 oase mari;
-1 kg carne de vita;
-1 morcov;
-2 cepe;
-1 pastarnac;
-1 telina mica;
-patrunjel;
-1 fir de praz;
-1 cotor de varza dulce;
-4 cartofi;
-1 legatura de leustean;
-100 ml smantana;
-sare si piper dupa gust.
Mod de preparare Ciorba de vacuta – Reteta olteneasca
Se pun oasele la fiert in 2 litri de apa rece timp de 1 ora jumatate, indepartandu-se spuma formata. Apoi, se scot oasele pe un platou, iar in supa obtinuta se vor adauga cubuletele de carne de vita.
Se acopera vasul si se lasa sa fiarba aproximativ 45 de minute, dupa care se toaca legumele marunt si se adauga in ciorba, cu exceptia cartofilor. La 30 de minute se pot pune si cartofii taiati cubulete, se potriveste de sare si se mai lasa vasul pe foc inca 20 de minute.
La sfarsit se toaca verdeata si se adauga in ciorba, apoi se drege cu smantana.
Pofta buna!
Ciorba cu vacuta: Reteta moldoveneasca #2

Ingrediente Ciorba de vacuta – Reteta moldoveneasca
Pentru 5 portii:
carne de vita – 400 g
pastarnac radacina – 50 g
ceapa – 100 g
telina radacina – 100 g
morcovi – 150 g
patrunjel radacina – 50 g
castraveti murati – 150 g
bors – 750 ml
sare dupa gust
leustean verde – 1 legatura
patrunjel verde – 1 legatura
Mod de preparare Ciorba de vacuta – Reteta moldoveneasca
Pentru ciorba de vacuta, carnea se curata de pielite, se spala si se portioneaza in 5 bucati. Patrunjelul si leusteanul se spala, se taie marunt. Borsul se fierbe, se strecoara. Morcovii, telina, patrunjelul radacina si pastarnacul se curata, se spala, se taie marunt. Castravetii murati se spala, se curata de coaja si seminte, se taie fasii si se oparesc. Bucatile de carne se fierb in 2 l de apa cu sare si se spumeaza. Cand carnea este pe jumatate fiarta, se adauga legumele (ceapa, telina, morcovi, patrunjel radacina, pastarnac), castravetii murati. Cand legumele si carnea au fiert, se adauga bors si se continua fierberea, aproximativ 10 minute. La finalul se adauga leustean verde si patrunjel verde.
Pofta buna!
