Aluat clatite. Cum sa faci in 5 pasi aluatul perfect pentru clatite. Plus 10 retete de clatite delicioase
Aluat clatite. Daca desertul tau preferat sunt clatitele, insa te-ai ferit intotdeauna sa le faci in casa pentru ca nu ti-a reusit niciodata aluatul, atunci articolul de fata este pentru tine.
Aluat clatite. Am descoperit secretul celor mai delicioase clatite, pentru toate gusturile, fie ca iti plac clatitele pufoase, clatitele crocante sau esti fan clatite americane.
Aluat clatite. 5 pasi pentru aluatul perfect de clatite
- Oua de tara
Ouale de tara fac clatitele mai pufoase, pentru ca albusul este mai consistent, iar galbenusul le va da o culoare mai frumoasa.
- Incorporarea ingredientelor
Nu amesteca mai intai ingredientele lichide si apoi sa le incorporezi pe cele uscate, ci invers. Amesteca intai ingredientele uscate, fa o gaura in mijloc, adauga celelalte ingredinte si amesteca usor, din centrul vasului spre exterior.
- Scapa de cocoloase
Ca sa fii sigur ca nu ai cocoloase, strecoara aluatul printr-o sita inainte de a prepara clatitele. Astfel ele vor fi mai aerate.
- Odihneste aluatul
Dupa ce ai terminat tot “procesul tehnologic”, lasa aluatul sa se odihneasca la rece 20-30 de minute. Amidonul din faina se va umfla si clatitele vor iesi mai pufoase.
- Umplerea
Nu umple clatita imediat ce o iei de pe foc. Asaza-le pe toate una peste alta, acopera-le cu un capac sau cu o farfurie, iar ele se vor fragezi.
ATENTIE! Temperatura din tigaie este foarte importanta. Daca tigaia nu este foarte bine incalzita, clatitele nu se vor coace, raman albe si greu de manuit. In schimb, daca este prea incinsa, aluatul se prajeste prea repede si nu apuci sa-l intinzi frumos.
PONT! Ca sa nu se mai lipeasca clatitele, puteti adauga in aluatul lor amidon de cartofi sau bere.
Aluat clatite. Retete de clatite pufoase si fragede
Clatite pufoase cu gem: Reteta #1
Reteta de angi_ionut26
Ingrediente Aluat clatite
un pahar lapte,
un pahar apa minerala,
doua oua
faina cat cuprinde
Mod de preparare
Se amesteca toate ingredientele si se pune faina atat cat sa iasa un lichid mai grosut.
Cand e tigaia incinsa se pune putin ulei si compozitie ca sa ocopere toata suprafata tigaii.
Se coace pe ambele parti si se unge cu gem sau crema de ciocolata
Se ruleaza sau se impaturesc si se decoreaza dupa gust.
Pofta buna!
Clatite pufoase cu gem de zmeura: Reteta #2
Reteta de mamicadepuiut
Ingrediente Aluat clatite
2 oua
1 cana lapte
150g faina alba
esenta vanilie
ulei
dulceata
Mod de preparare
Se bat ouale, se adauga laptele peste si apoi incet se incorporeaza faina cu esenta de vanilie sau zahar vanilat. Se amesteca bine, eu pun ulei in compozitie. Int-o tigaie se fac clatitele potrivit de groase apoi se umplu cu dulceata preferata.
Pofta buna!
Clatite pufoase cu dulceata de capsune: Reteta #3
Reteta de odiana
Ingrediente Aluat clatite
300 ml lapte,
doua lingurite de zahar,
doua oua,
100 g faina,
sare,
dulceata de capsune
Mod de preparare
Se amesteca intr-un vas ouale, zaharul, faina, se adauga putina sare, apoi se subtiaza cu lapte cat este nevoie, astfel incat sa se obtina o compozitie potrivit de subtire.
Se unge tigaia cu foarte putin ulei, se incinge si se toarna compozitia cu polonicul, atat cat sa acopere fundul vasului.
Daca compozitia iese prea groasa, se poate subtia cu putina apa minerala.
Clatitele se prajesc pe ambele parti, se umplu cu dulceata.
Pofta buna!
Clatite pufoase cu crema de mac: Reteta #4
Reteta de anila
Ingrediente Aluat clatite
CREMA
2 oua
550 ml lapte
50 g faina75 g mac
120 g zahar pudra cu vanilie
1 zahar vanilat
PENTRU CLATITE
– lapte, un ou, coaja de lamaie, o lingura de ulei.
Mod de preparare
Clatitele se fac dupa reteta fiecaruia si dupa preferinte.
Umplutura: Se amesteca ouale cu zahrul si vanilia. Se adauga macul si faina.
Se pune compozitia pe foc mic si se adauga treptat laptele. Se lasa sa fiarba 5 minute pana se ingroasa putin.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. La inceput crema va fimoala dar daca se lasa la racit se va ingrosa.
Clatitele se umplu cu acesta crema. Se pudreaza cu zahar vanilat.
Pofta buna!
Clatite pufoase
Reteta de RoxanaRoxana
Ingrediente Aluat clatite
125 grame de făină (1 pahar)
2 ouă
120 ml lapte (o jumătate de pahar)
120 ml apă, apă minerală sau sifon (o jumătate de pahar)
30 grame unt topit (2 linguri)
un praf de sare
putin ulei
Mod de preparare
Amestecaţi ouăle cu făina, într-un bol adânc, cu ajutorul unui tel. Adăugaţi treptat laptele şi apa. La final adăugaţi sarea şi untul şi amestecaţi până când obţineţi un aluat subţire şi cremos.
Încingeţi o tigaie – de preferinţă teflonată – la foc mediu. Ungeţi-o cu puţin ulei şi adăugaţi un polonic mic de aluat . Rotiţi din încheietura mâinii, în sens circular, pentru ca aluatul să se distribuie uniform pe toată suprafaţa tigăii.
După aproximativ 2 minute desprindeţi marginile clătitei cu ajutorul unei spatule şi întoarceţi-o. Coaceţi-o şi pe cealaltă parte timp de aproximativ un minut.
Continuaţi la fel cu celelalte clătite.
Le puteti umple cu orice tip de gem.
Pofta buna!
Clatite pufoase cu finetti
Reteta de liola56
Ingrediente Aluat clatite
3 oua, 1 cana lapte, 1 praf de sare, faina
Umplutura
crema finetti, nuci macinate
Mod de preparare
Se face un aluat obisnuit de clatite; se lasa in repaus 15 minute, apoi facem clatitele. Se umplu dupa dorinta, cu crema finetti si nuca macinata.
Pofta buna!
Aluat clatite. Retete de clatite americane
Clatite americane cu frisca
Reteta de bktalina
Ingrediente Aluat clatite
3 oua
5 linguri zahar
300 g faina
1 praf de copt stins in otet
450 g iaurt
o lingurita unt
frisca, dulceata sau miere (pentru umplutura)
Mod de preparare
Se amesteca toate ingredientele pana se obtine o compozitie omogena putin mai tatre ca la clatitele normale; se pun intr-o tigaie care nu lipeste, fara ulei si se coc pe ambele parti, dimensiunea unei clatite trebuie sa fie cam cat o farfuriuta de desert (vor iesi cam 18 clatite)
Dupa ce s-au racit se iau cate trei, se ung pe o parte cu dulceata, la mijloc se pune frisca si deasupra din nou putina dulceata.
Pofta buna!
Clatite americane cu sos de afine (reteta fara zahar)
Reteta de privatelaura
Ingrediente Aluat clatite
4 banane negre
1 cana lapte
1 cana suc de portocale
coaja rasa de portocale
2 cani mari faina
2 linguri miere de albine
1 cana afine congelate
Mod de preparare
Intr-un castron, punem bananele curatate si zeama de portocale. Amestecam cu un blender si adaugam laptele.
Spalam o portocala bine si apoi radem coaja si o punem in compozitia de clatite.
Adaugam faina amestecand continuu ca sa nu se formeze cocoloase. Ar trebui sa obtinem o compozitie groasa, ca o smantana grasa.
Pornim aragazul, pregatim tigaia si lasam sa se incinga. Cu ajutorul unui polonic, turnam din compozitie in tigaie si formam un disc nu foarte gros. Lasam sa se coaca pe o parte, apoi cu ajutorul unei palete speciale, intoarcem clatita. Lasam sa se coaca,apoi o tranferampe o farfurie. Procedam la fel, pana terminam toata compozitia.
Separat intr-o cana, punem afinele si le blenduim. Adaugam mierea si blenduim din nou.Obtinem astfel o varianta grozava fara zahar si proaspata chiar la celebra dulceata.
Sunt grozave si nu necesita multe ingrediente, ba chiar se pot face si de post, inlocuind laptele evident.
Pofta buna!
Clatite americane
Reteta de celina74
Ingrediente Aluat clatite
– 2 iaurturi mici ( sau un iaurt si putin lapte dulce)
– 1 lingura bicarbonat sau praf de copt
– 2 oua
– 2-3 linguri ulei
– 3 linguri zahar
– o ceasca faina
– esenta vanilie
Mod de preparare
Compozitia trebuie sa iasa ca o smantana groasa, n se mesteca prea mult. Se unge tigaia cu ulei si se pune din compozitie cu polonicul sau lingura, depinde cat de mari vreti sa fie foile. Se servesc cu dulceata, gem sau pudrate cu zahar.
Pofta buna!
Aluat clatite. Retete clatite crocante
Clatite crocante
Reteta de Kassandra_2010
Ingrediente Aluat clatite
– 4 oua;
– 10 linguri zahar;
– 1 praf de sare;
– esenta de rom (dupa preferinta);
– 1 pliculet praf de copt;
– 1 cana lapte;
– 1 cana apa minerala;
– 2 linguri ulei;
– 4 mere mari;
– 300 g nuca.
Mod de preparare
Ouale, zaharul, sarea, esenta de rom si praful de copt se bat bine cu telul sau se amesteca la mixer.
Se adauga laptele caldut, apa minerala si uleiul si se amesteca pana cand obtinem o compozitie omogena. Apoi se adauga faina, in ploaie, amestecandu-se incontinuu si adaugand faina pana cand compozitia se ingroasa si curge mai greu de pe lingura.
Se lasa 10 minute sa se odihneasca, la frigider, timp in care se sparg nucile, se taie bucatele, se curata merele si se dau pe razatoare. Apoi se incorporeaza in compozitie, impreuna cu bucatile de nuca.
Se incinge o tigaie pe aragaz, se “zapaceste” putin ulei in tigaie, doar cat sa se unga intreaga suprafata a tigaii, surplusul de ulei fiind scurs intr-o cescuta, apoi se pun cate 2 linguri de compozitie la copt. Se intoarce clatita de pe o parte pe alta pana se rumeneste, apoi… alta la rand! ? Este important sa se unga tigaia cu putin ulei inainte de fiecare clatita, altfel se vor lipi.
Se servesc dupa racire.
Pofta buna!
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!