5 alimente pe care Dr. Oz recomandă să nu le mai cumperi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

5 alimente pe care Dr. Oz recomandă să nu le mai cumperi

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » 5 alimente pe care Dr. Oz recomandă să nu le mai cumperi

Tot mai mulţi oameni sunt preocupaţi să aibă un stil de viaţă corect din care fac parte alimentaţia sănătoasă şi mişcarea fizică. Cu toate acestea mai puţini doritori ştiu cum să aleagă alimentele sănătoase, sunt mulţi producători care susţin că vând produse care au efecte benefice asupra sănătăţii, fără însă a aduce vreo dovadă în acest sens. Şi cum în oraşele mari oamenii se aprovizionează de la supermarket ar trebui să ştie care sunt produsele care n-ar trebui incluse pe lista de cumpărături. Mai ales că în topul vânzărilor se află snacks-urile sărate, semipreparatele şi cerealele pentru micul dejun.

 

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo

Produsele aflate pe lista de cumpărături joacă un rol deosebit de important când este vorba de sănătatea familiei. Rafturile supermarketurilor sunt pline atât de alimente sănătoase cât şi de cele nesănătoase.  Tocmai de aceea, trebuie să faci alegerile corecte atunci când mergi la cumpărături şi să laşi acolo produsele care ar putea avea efecte pe termen lung dezastruoase în ceea ce priveşte sănătatea membrilor familiei. Iară top 5 alimente de care trebuie să te fereşti, potrivit celebrului Dr. Oz:

 

 

Alimentaţie sănătoasă # 1:  Zahărul sau carbohidraţii şi grăsimile nesănătoase

Renunţ la mâncărurile care au în compoziţie zahăr, denumite carbohidraţi simpli. Cerealele pentru micul dejun pline de zahăr, gogoşile, plăcinţelele, prăjiturelele, îngheţata şi sucurile carbogazoase mustesc de zahăr. Denumite şi „calorii goale”, acestea sunt absorbite rapid de organism, cresc nivelul zahărului din sânge ceea ce are ca efect o creştere pe termen scurt a energiei. Însă acest lucru va declanşa o reacţie a insulinei, energia va scădea, iar tu te vei simţi brusc obosit. Îţi va fi foame şi vei tânji după mai mult zahăr. În plus, caloriile rapid absorbite vor fi stocate sub forma de grăsime şi astfel va creşte riscul de obezitate.

Alege inteligent prin selectarea produselor bogate în fibre, precum cereale integrale, orez brun sau pâine integrală. Optează pentru legume proaspete şi pentru carnea slabă. Dacă vrei ceva dulce, alege fructele de sezon precum mere, pere, afine.

Totodată, dulciurile şi alimentele procesate conţin grăsimi saturate sau grăsimi trans care înfundă vasele de sânge şi te impiedică să pierzi în greutate. Cel mai bine este să cumpări grăsimi mononesaturate, benefice inimii, precum avocado şi nuci.

 

 

Alimentaţie sănătoasă # 2: Alimentele bogate în nitraţi şi grăsimi saturate

Alimentele procesate precum salam, bacon, cârnaţi şi cremwursti conţin nitraţi, aditivi chimici meniţi să conserve prospeţimea. Iar între nitraţi,  cancerul la stomac dar şi alte boli degenerative s-au stabilit legături directe. În plus, aceste produse conţin şi grăsimi nesănătoase care pot creşte nivelul LDL – colesterolul rău – un factor de risc pentru bolile de inimă şi atacurile de cord.

Optează pentru alimentele care au pe etichetă „fără nitraţi”. Cumpără alimente sărace în grăsimi saturate, spre exemplu carne de pui sau de curcan sau consumă mai mult peşte precum somonul, bogat în omega 3.

 

 

Alimentaţie sănătoasă # 3: Alimente cu ingrediente pe care nu le poţi pronunţa

Cum îţi sună mononitrat de tiamină, sulfat feros sau ulei de soia parţial hidrogenat? Respectă următoarea regulă când mergi la cumpărături: dacă eticheta produselor abundă în denumiri pentru care ai nevoie de un curs de chimie ca să le înţelegi sau să le pronunţi, stai departe de ele.

 

 

Alimentaţie sănătoasă # 4: Produsele fals-sănătoase

Produsele fals sănătoase sunt cele înşelătoare, pe a căror etichetă putem citi, sărac în grăsimi, precum anumite sortimente de prăjituri, dressing-uri pentru salate sau anumite feluri de iaurt. Citeşte cu atenţie eticheta pentru că producătorii adaugă zahăr şi/sau sare pentru un gust mai bun. Alte produse fals sănătoase includ pâinea împachetată şi biscuţii care au pe etichetă „conţin cereale integrale”. Însă acestea au mult mai puţine fibre decât produsele 10% integrale.

Încă o dată, alege produsele adevărate. Spre exemplu, alege fructe uscate precum caisele sau mango dacă simţi nevoia de ceva dulce.

 

 

 

Alimentaţie sănătoasă # 5: Produse conservate cu un conţinut ridicat de sare

80% din cantitatea de sarea pe care o consumăm vine din produsele procesate şi conservate. De fapt, multe dintre alimentele conservate sunt pline de sare, ele conţin jumătate sau mai mult, din cantitatea recomandată a se consuma pe zi. Iar o dietă bogată în sodiu este foarte periculoasă de vreme ce poate duce la creşterea tensiunii arteriale.

 

 

 

Credit foto: freedigitalphotos.net.

Data articol: 07/09/2012