Specialisti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ai Centrului Global pentru pentru Nutritie si Sanatate, care au analizat obiceiurile alimentare ale romanilor si preturile din Romania, au ajuns la concluzia ca valoarea cosului minim zilnic care asigura necesarul de nutrienti pentru o familie de 4 persoane este de aproximativ 19,41 de lei. Informatiile au fost prezentate in cadrul conferintei dedicate studiului „Cosului National de Alimentatie Sanatoasa”, organizata de agentia de presa Mediafax, in parteneriat cu Biroul pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu”.
Cosul zilnic ar trebui sa contina: faina integrala, paine cu tarate, varza, ficat de porc, macrou, telemea, ceapa, morcovi, cartofi, sfecla si malai. Componenta a fost determinate in conformitate cu recomandarile privind aportul de nutrienti si obiectivele formulate de OMS. La aceste alimente mai pot fi adaugate mere, orez, praz, alte organe de animale si o varietate mai larga de peste, ceea ce face ca valoarea cosului zilnic sa creasca la 20-26 de lei.
Romania sta prost la mancare sanatoasa, dar e fruntasa la dulciuri, grasimi si tutun
Dieta saraca si obezitatea prezinta cel mai mare risc pentru bolile netransmisibile, mai mult decat tutunul, alcoolul si lipsa activitatii fizice combinate, a declarat Alexandr Parlesak, profesor la Universitatea Metopolitana din Copenhaga.
Potrivit acestuia, lipsa hranei sau alimentatia nesanatoasa se reflecta in Romania in numeroasele cazuri de anemie. Conform unui raport din din 2005 al UNICEF, 50% dintre copiii mai mici de un an din Romania au deficit de fier, iar 7,3 la suta dintre copiii mai mici de 2 ani si 8,5 la suta dintre cei cu varste intre 2 si 5 ani au greutate mai mica decat cea normala, ceea ce are efecte negative asupra dezvoltarii cognitive. De asemenea, studiile la nivel national indica faptul ca, pana in 2006, 90 la suta dintre scolarii romani consumau mai putin decat cantitatea minima recomandata de calciu (800 mg/zi) si ca mai mult de 99% dintre scolari aveau deficit de vitamina D.
In paralel cu subalimentarea, in Romania cresc supraponderabilitatea si obezitatea in randul tinerilor si adolescentilor. Acestea sunt responsabile de aparitia diabetului de tip 2, bolile cardiovasculare si cancerul.
Situatia Romaniei privind comportamentele alimentare nesanatoase este asemanatoare cu cazurile altor tari europene, inregistrandu-se un consum mare de zaharuri si de grasimi, a declarat expertul Organizatiei Mondiale a Sanatatii Joao Breda. El a atras atentia ca dieta nesanatoasa, combinata cu lipsa activitatilor fizice, duce la o problema in Europa, impactul negativ fiind numarul mare de cazuri de diabet, de cancer sau de boli cardiovasculare.
Citeste continuarea: 1 2 3 4 5
Această ZODIE va avea cele mai multe SATISFACȚII în 2025
Horoscop IANUARIE 2025. Ce zodii începe ANUL NOU în FORȚĂ