Va mai aduceti aminte ghicitori din copilarie? Una din ele suna cam asa: „De o crapi vezi patru fraţi/ Între ei bine legaţi“. Ati ghicit despre ce e vorba, cu siguranta. Despre nuca. Un aliment miracol care aduce multe beneficii sanatatii noastre.
Nuca se numara printre alimentele cu cel mai bogat continut de cupru si zinc, minerale care contribuie la tratarea unor boli cardiovasculare. De asemenea, nuca are beneficii in stimularea sistemului imunitar. Datorita continutului ridicat de fibre, nucile sunt considerate remedii naturiste pentru tinerea sub control a diabetului. Nucile contribuie la imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare, scad riscul aparitiei bolilor coronariene, sunt un bun laxativ mai ales cand sunt prajite usor.
Nucile sunt recomandate persoanelor care sufera de artroze, reumatism, anemii, tuberculoza, sifilis, scrofuloza sau diverse afectiuni ale pielii.
Totusi, nu exagerati, 4-7 nuci sunt suficiente. Daca depasiti „doza“ puteti avea crampe la stomac si chiar dureri de cap.
Noi va prezentam trei retete minunate, foarte usor de preparat si mai ales, foarte sanatoase care contin, bineinteles, nuca.
Salata de telina, avocado si nuca
Ingrediente:
3 felii de bacon (optional)
6-8 tulpini de telina, curatate si feliate foarte fin
3 cepe verzi, tocate pe diagonala
50 g mieji de nuca, tocati
1 avocado copt
suc de limeta
120 ml iaurt
1 lingura de ulei de masline extra virgin
un praf de boia iute
Instructiuni:
Se prajeste baconul, fara ulei, pana ce se face crocant. Se toaca marunt. Se pune apoi intr-un castron, impreuna cu telina si ceapa verde.
Se taie avocado-ul in jumatate si apoi, folosind un cutit foarte ascutit, se feliaza subtire. Se decojeste fiecare feliuta si se stropeste generos cu suc de limeta. Se transfera apoi in castron, alaturi de telina si bacon.
Se amesteca intr-un castronel iaurtul cu ulei de masline si boia. Se transfera mixtura in castronul cu salata si se amesteca. Se presara salata cu nuca tocata si se serveste.
Piure de cartofi cu usturoi si nuca
Ingrediente:
750 gr cartofi fainosi
750 gr dovlecei
8 linguri faina
2 lingurite sare
piper
4 linguri ulei masline
5 catei de usturoi, zdrobiti
60 gr nuci tocate
2 lingurite otet alb
Optional – felii de rosii si patrunjel – pentru ornare.
Preparare:
Se curata cartofii, se taie cuburi si se fierb in apa cu sare. Se taie dovlecelul in felii pe lungime. Se amesteca faina cu sare si piper, se tapeteaza fiecare felie de dovlecel, si apoi se prajeste usor in ulei bine incins, pe ambele parti. Se lasa la scurs pe un prosop de hirtie, si se tine la cald. Cartofii fierti si bine scursi se paseaza, se adauga uleiul, condimentele, usturoiul, nuca si otetul. Se reincalzeste piureul si se serveste cald cu feliute de dovlecel, optional cu rosii si patrunjel.
Drob de nuca
Ingrediente:
3 lg griş,
3 lg bulion,
3 lg pesmet,
3 lg lapte,
4 galbenusuri,
5 linguri nuca macinata,
100 ml ulei,
2 leg.ceapa verde,
2 leg. marar,
2 leg.patrunjel,
1 lg vegeta,
3 lg orez fiert şi racit,
condimente (dupa preferinţa)
Mod de preparare
Se fierbe mai intai orezul, ca sa se racească înire timp. Se amesteca toate ingredientele, cu verdeţurile taiate marunt, apoi se adauga albusurile batute spuma.
Se pune intr-o tava de chec si se da la cuptor pana se rumeneste.