9 stimulente instantanee pentru sanatate - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

9 stimulente instantanee pentru sanatate

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Relaxare și wellness » 9 stimulente instantanee pentru sanatate
stimulente instantanee pentru sanatate
Credit foto: Depositphotos.com

Pot parea gesturi marunte, dar beneficiile pentru sanatatea ta emotionala si fizica sunt instantanee, importante si dovedite. Iata care sunt aceste 9 mici stimulente pentru sanatate, conform expertilor Prevention.com.

1. Chicoteste – imbunatateste circulatia sanguina cu 21%

Rasul e bun pentru inima. Un studiu recent a aratat ca vasele sanguine ale persoanelor care au ras uitandu-se la o comedie s-au dilatat cu o cincime si au aramas asa timp de 24 de ore. Cand aceleasi persoane s-au uitat la un documentar serios, arterele lor s-au contractat cu pana la 18%, iar contractarea vaselor sanguine poate duce la hipertensiune. Mai mult, hormonii starii de bine eliberati in organism de creier cand razi si esti fericit au numeroase alte efecte benefice asupra sanatatii.

2. Spala-te pe dinti si foloseste ata dentara – reduce riscul cancerului la gat sau cap cu 400%

Ai grija de dintii tai si zambetul stralucitor nu va fi singurul beneficiu. Noi studii au aratat ca persoanele care au periodontita cronica (o boala a gingiilor) sunt de patru ori mai expusi riscului de a face un tip de cancer in zona capului si gatului (mai aes in gat si in gura) decat restul populatiei. Bolile gingiei apar cand bacteriile din tartru ajung sa infecteze gingia, asa ca spala-te pe dinti si foloseste ata dentara in mod regulat pentru a impiedica formarea tartrului.

Citeste si: 6 idei de mic dejun care stimuleaza imunitatea si intaresc corpul in sezonul racelilor

3. Fa-ti un ceai – reduce riscul de atac cerebral cu pana la 21%

Un studiu facut la Facultatea de Medicina UCLA a aratat ca persoanelor care beau cel putin trei cani de ceai pe zi le scade riscul de a face un atac cerebral la o cincime fata de cei care beau mai putin de o cana de ceai pe zi. N-are importanta daca preferi ceaiul negru sau verde – ambele sunt facute din aceeasi planta, Camellia sinensis, ai carei puternici antioxidanti si amino-acizi protejeaza vasele sanguine si arterele.

4. Ascunde telecomanda – inlatura 5 cm din circumferinta abdominala

Cand te uiti la televizor si vrei sa schimbi postul lasa telecomanda! Ridica-te si schimba postul manual. Un studiu australian a dovedit ca persoanele care fac cea mai multa activitate usoara, chiar si in timpul unui comportament sedentar precum uitatul al tevizor, au talii cu 16% mai subtiri decat cei care nu se misca din fotoliu. Chiar si simplul gest de a te ridica din fotoliu ca sa circuli un minut prin casa (fie pana la televizor, fie pana in bucatarie sau baie), este suficient ca sa aiba un efect semnificativ, indiferent ca persoanele respective fac sau nu sport in mod regulat. In plus, subiectii activi ai studiului aveau indicele de masa corporala si nivelurile de glucoza si trigliceride mai scazute decat cele ale subiectilor care nu s-au ridicat din fotoliu.

Ca sa te misti un pic in timpul zilelor sedentare, iata ce mai poti face: ridica-te in picioare de cate ori suna telefonul la birou si vorbeste plimbandu-te prin camera; fa-ti o ruta ocolitoare ca sa te intorci de la toaleta la tine in birou; ridica-te si intinde-te putin inainte sa citesti un nou mail.

5. Mazgaleste in timpul sedintelor – imbunatateste memoria cu 29%

Cercetarile au aratat ca persoanele care mazgalesc orice le trece prin cap in timp ce asculta un mesaj inregistrat au o capacitate de memorare cu aproape o treime ai buna decat cei care nu deseneaza. Savantii spun ca mazgalitul actioneaza ca o protectie impotriva visatului cu ochii deschisi: iti distrage atentia de la ce se discuta dar fara a te absorbi complet, astfel incat poti sa fii si atent la sedinta.

Nu rata nici: Imunitate scazuta? Iata ce obiceiuri trebuie sa schimbi

6. Ia-l de mana pe omul iubit – reduce nivelul de stres cu 200%

O scurta imbratisare si cateva minute in care sa te tii de mana cu omul iubit pot reduce dramatic nivelul stresului, conform unui studiu al Societatii Psihosomatice Americane. Savantii le-au cerut celor doua grupe de subiecti sa vorbeasca despre un eveniment stresant din viata lor, ceea ce de obicei duce la o crestere brusca si puternica a tensiunii arteriale. Grupul celor care nu si-au luat de mana partenerul inainte sa inceapa sa povesteasca a inregistrat o crestere a tensiunii dubla fata de grupul celor care si-au tinut de mana fiinta iubita in timp ce vorbeau despre evenimentul neplacut. Si ritmul cardiac al celor din primul grup a crescut tot de doua ori mai mult fata de cel al subiectilor din al doilea grup.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 05/11/2022