Greutatea copiilor si bullying-ul. Ce ai de facut cand copilul tau este agresat din cauza greutatii sale - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Greutatea copiilor si bullying-ul. Ce ai de facut cand copilul tau este agresat din cauza greutatii sale

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Greutatea copiilor si bullying-ul. Ce ai de facut cand copilul tau este agresat din cauza greutatii sale
bullying greutate - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - desperate-2048905_1920

Fenomenul bullying a luat o amploare mare si in Romania. Iar greutatea copiilor, indiferent ca vorbim despre kilograme in plus sau kilograme in minus fata de “standard”, este unul dintre principalele motive pentru care acestia sunt agresati fizic si/sau verbal. Atat in scoli, cat si la locurile de joaca, agresiunile sunt la ordinea zilei.

Greutatea copiilor si bullying-ul. Ce e de facut

In cazul in care copilul tau este agresat de colegi, vecini, din cauza greutatii pe care o are, fa-l sa inteleaga ca nu el are o problema, ci cei care nu stiu cum sa procedeze altfel. Doar pentru ca multi copii prefera sa-i tachineze pe altii, asta nu inseamna ca este o regula si mai ales ca este ceva corect.

Citeste si: Graficele de crestere la copii. Cand e cazul sa ne ingrijoram?

De ce aleg unii copii sa devina agresori?

Raspunsurile sunt multiple: castiga popularitate, capata incredere de sine. In realitate, multi agresori sunt, de fapt, copii nesiguri care, pentru a nu deveni victimele celorlalti, prefera sa atace primii.

In ceea ce priveste greutatea copiilor, majoritatea agresorilor considera ca este vina victimelor ca arata asa, ca nu isi pot controla apetitul. In realitate, insa, greutatea copiilor poate fi mare din mai multe cauze care n-au nicio legatura cu controlul sau autocontrolul.

Nici copiii care sunt mai slabuti nu scapa de batjocura celorlalti.

De retinut! Niciun copil nu merita sa fie agresat de altcineva din pricina greutatii sau a modului in care arata, iar agresiunea trebuie semnalata parintilor si organelor abilitate.

Cum iti dai seama cand copilul este victima unor agresori? De cele mai multe ori, copiii care sunt victime se simt rusinati, se inchid in ei, au tendinte depresive, o imagine de sine scazuta, isi pierd increderea. Poti observa ca evita sa se mai intalneasca cu anumiti oameni, ca renunta la activitati care alta data ii faceau placere.

Te mai poate interesa si: 5 sfaturi ca să ţii greutatea copiilor sub control. Nu te-ai fi gândit că şi punctul 5 îl influenţează!

Ce sa-ti inveti copilul:

– sa nu raspunda provocarilor. Agresorii isi doresc o reactie, daca nu o primesc se vor linisti.

– sa aiba incredere in el. Daca este increzator si nu adopta o pozitie de victima, este foarte probabil ca agresorii sa nu-l remarce. De obicei firile agresive “simt” potentiala victima dupa modul in care aceasta din urma se manifesta.

– sa nu ramana singur, sa fie tot timpul inconjurat de alti oameni.

– sa ajute pe cel care este agesat. Nu doar ca face ceva corect, dar isi poate face si un nou prieten.

– sa spuna unui adult (parinte sau profesor) ce se intampla. Nu inseamna ca paraste, ci ca va contribui la stoparea fenomenului de bullying.

– daca cel care face remarci nepotrivite despre greutatea lui este cineva din familie sau prieten, sa-i spuna fara rusine ca nu se simte confortabil intr-o asemenea discutie.

Greutatea copiilor si bullying-ul. 5 strategii pentru adolescenti

Adolescentii agresati din cauza greutatii au foarte mult de suferit, dezvolta comportamente nesanatoase, isi pierd increderea de sine, pot renunta la scoala etc.

Va prezentam 5 strategii care va pot fi de folos in cazul in care copilul tau, adolescent sau nu, se confrunta cu bullyingul din cauza greutatii corporale.

Nu este vina lor

Copiii au tendinta de a se invinovati atunci cand au probleme cu greutatea corporala. Ei trebuie sa stie ca nu este vina lor ca sunt atacati. Vina este in totalitate a agresorului care nu stie cum sa se comporte altfel.

Nu il incuraja sa slabeasca in scopul de a nu mai fi agresat

Iti poti incuraja copilul sa slabeasca pentru a fi mai sanatos, pentru a stopa anumite probleme de sanatate in stransa legatura cu kilogramele in plus, pentru a se misca mai usor, pentru a respire mai bine. Insa in niciun caz,  nu iti incuraja copilul sa slabeasca in scopul de a scapa de agresori.

Atentie la limbaj

Nu-ti alinta copilul “Grasutule/o”, “Slabutule/o” sau alte diminutive care au legatura cu greutatea corporala.

Incurajeaza-ti copilul sa-si cultive talentele

Daca ai un copil interesat in activitati precum dansul, arta, scrisul, tehnologia, incurajeaza-l sa nu renunte la ele, doar pentru ca cineva bate apropouri in legatura cu greutatea lui.

Sa ceara ajutor

Incurajeaza-ti copilul sa ceara ajutor daca este agresat. Tacerea nu-i va fi de ajutor nici lui, nici agresorului.

Nu rata nici: Cum afecteaza lipsa somnului greutatea copiilor

Greutatea copiilor si bullying-ul. Atentie, parinti!

De multe ori, in dorinta lor de a le veni de ajutor copiilor supraponderali, parintii comit niste greseli grave care, din pacate, pot adanci problemele copiilor, in loc sa le rezolve.

Iata ce ai de facut in cazul in care esti parinte de copil supraponderal.

– nu iti invinovati copilul pentru ca este supraponderal. Comentarii de genul “Chiar mai ai nevoie de inca o felie de paine?” il vor face sa se simta prost

– nu te plange de propria greutate in fata copiilor (va invata sa nu se iubeasca pentru ca este mai plinut)

– nu ii promite copilului ca va scapa de agresori daca pierde surplusul de kilograme (ii vei accentua stigmatul)

– nu iti ameninta copilul cu probleme legate de imposibilitatea gasirii unui partener de cuplu din cauza greutatii

– invata-ti copilul sa se concentreze pe calitatile sale si nu pe greutatea corporala

– nu ignora mesajele ca este agresat la scoala sau in alta parte

– concentreaza-te pe starea de sanatate a copilului, nu pe greutatea lui.

Copii cu greutate – VIDEO

Surse: education.com, health.usnews.com, well.blogs.nytimes.com

Cuvinte cheie:
Data articol: 16/07/2021