5 sfaturi ca să ţii greutatea copiilor sub control. Nu te-ai fi gândit că şi punctul 5 îl influenţează!
Din ce în ce mai mult se vorbeşte despre greutatea la copii, despre supraponderabilitate şi chiar obezitate la copii. Acest fenomen este larg răspândit, cauzele fiind multiple: de la lipsa mişscării, la alimentaţia necorespunzătoare.
Iar cine se confruntă cu această problemă ştie cât este de delicat să vorbeşti despre greutate cu copilul. Orice cuvânt pe care îl vrei de alinare sau de încurajare se poate transforma într-o armă care îl răneşte. Şi de multe ori îţi vine să renunţi la a mai vorbi despre greutate cu copilul, doar pentru a nu-l traumatiza emoţional.
Iată ce trebuie să faci atunci când vrei să ţii sub control greutatea copiilor şi să vorbeşti cu aceştia despre kilogramele în plus astfel încât să nu le ştirbeşti imaginea de sine.
1. Fii aliatul copilului tău
Este foarte important să vorbeşti onest despre greutate cu copilul tău, mai ales atunci când ei te întreabă diverse lucruri despre asta. Oferă-ţi ajutorul şi realizaţi împreună planul unui proiect la care să lucraţi împreună. Poate să căutaţi amândoi reţete care să vă ajute să gătiţi sănătos. Sau să mergeţi împreună la cumpărături. Poţi cumpăra pedometre pentru fiecare membru al familiei şi să faceţi o competiţie, cine îşi atinge primul ţinta stabilită. Implicând copilul în întreg acest proces şi în luarea deciziilor îl ajuţi să-şi construiască o bună imagine de sine, îl motivezi să facă schimbările necesare pentru sănătatea lui şi să menţină noul stil de viaţă.
2. Fii un model demn de urmat
Faptele sunt mai puternice decât o mie de cuvinte. Degeaba îi spui copilului cât de nesănătos este să mănânci junk food, dar totuşi tu să fii primul care cumpără şi mănâncă aşa ceva. Chiar dacă mai fac nazuri, atât timp cât în casă sunt numai alimente sănătoase, este imposibil ca cel mic să nu mănânce în cele din urmă ceea ce trebuie. Limitează vizitele la restaurantele de tip fast-food, iar dacă totuşi o faci comandă ceva la grătar, o salată fără sosuri şi nicidecum burgeri şi cartofi prăjiţi.
Citeste si: Greutatea copiilor si bullying-ul. Ce ai de facut cand copilul tau este agresat din cauza greutatii sale
3. Află dacă nu cumva copilul are probleme sociale
De multe ori, acumularea de kilograme în plus poate avea cauze la care nici nu te-ai fi gândit. De exemplu, verifică dacă nu cumva copilul are probleme la şcoală. Poate este respins de colegi şi atunci se “împrieteneşte” cu mâncarea. Un copil mai plinuţ este deseori izolat de ceilalţi. O soluţie este să-l înscrii la activităţi extraşcolare care îi fac plăcere: lecţii de muzică, cluburi, sporturi. Când împărtăşesc aceleaşi pasiuni, copiii comunică mult mai uşor.
De asemenea, dacă ai probleme conjugale sau de natură financiară în familie, acestea ar putea fi şi ele un factor declanşator al mâncatului emoţional. Consultă un medic sau un psiholog dacă crezi că nu poţi menţine echilibrul de care are nevoie un copil.
Citeste continuarea: 1 2
3 ZODII care se confruntă și depășesc marile PROVOCĂRI în relație în săptămâna 2-8 decembrie 2024
Pluto stă în Vărsător până în 2044. Ce OBSTACOLE depășesc aceste 3 ZODII