Afla de ce sunt periculosi hamburgerii pentru copii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Afla de ce sunt periculosi hamburgerii pentru copii

Sfatulparintilor » Preșcolari » Alimentație prescolari » Afla de ce sunt periculosi hamburgerii pentru copii

Fast-food-ul este din ce in ce mai infierat. Tot mai multe studii scot la iveala efectele daunatoare pe care acest gen de alimentatie il are asupra sanatatii. Pe langa obezitate, diabet, cresterea nivelului colesterolului etc, cercetatorii germani de la Universitatea din Ulm au adaugat un alt pericol: astmul.

 

Copiii care mananca cel putin trei hamburgeri pe saptamana aproape isi dubleaza riscul de a face astm, fata cei care consuma ocazional sau chiar deloc. La aceasta concluzia s-a ajuns dupa ce echipa condusa de Gabriele Nagel a analizat, in perioada 1995-2005, datele a aproximativ 50.000 de copii cu varste cuprinse intre 8 si 12 ani, din 20 de tari dezvoltate, cu venituri medii si mici. In chestionarele completate de catre parinti erau trecute obiceiurile alimentare si daca sufereau de astm sau wheezing (respiratie suieratoare). Problemele apar insa numai in cazul copiilor proveniti din tarile dezvoltate. Nu insa si in cazul tarilor sarace. Iar motivul este unul de natura economica. Oamenii cu venituri mici considera ca mersul la fast-food este apanajul persoanelor bogate.

 

In cadrul cercetarii s-a observat, de asemenea, ca o dieta bogata in fructe, legume si peste scade simtitor riscul de a dezvolta astm. Daca o parte dintre membrii echipei considera ca grasimile sanatoase de tip omega-3 protejeaza organimsul impotriva acestei boli, cealalta parte considera ca, de fapt, grasimile saturate din burgeri duc la inflamarea cailor respiratorii, iar de aici se ajunge la astm si wheezing.

 

Studiul cercetatorilor germani a fost analizat si de o echipa din New Orleans. Acestia considera ca nu poate fi stabilita, cel putin deocamdata, o legatura directa intre consumul de alimente fast-food si astm. „Este clar insa ca obezitatea este un factor declansator al astmului. Daca acei copiii din studiu aveau probleme cu greutatea, era foarte probabil sa dezvolte si aceasta boala. De asemenea, dieta mediteraneana are o contributie majora la imbunatatirea sanatatii. Exista dovezi clare ca antioxidantii din legumele verzi si din fructe mentin buna functionare a plamanilor, iar de aici rezulta o buna protectie impotriva astmului”, a declarat dr. Normal Edelman, seful Asociatiei Americane de Pneumologie din Statele Unite. (sursa: webmd.com)

Cuvinte cheie:
Data articol: 06/09/2011