Musaca de cartofi: Cele mai bune retete de musaca pentru familia ta - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Musaca de cartofi: Cele mai bune retete de musaca pentru familia ta

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Musaca de cartofi: Cele mai bune retete de musaca pentru familia ta
musaca de cartofi

Musaca de cartofi. Cuvantul musaca vine din araba si inseamna servit rece. In limba romana a ajuns, insa, din limba greaca.

Musaca de cartofi In versiunea turceasca, reteta de musacaua este pregatita din legume fierte in aburi sau prajite, vinete, ardei gras, rosie, ceapa, toate amestecate cu carne tocata. Este servita cu sos de iaurt si pilaf de orez. In versiunea originala, arabeasca, musacaua este un fel de mancare servit rece, asemanator cu salata, compus in principal din tomate si vinete, si este servit la inceputul mesei, ca antreu.

Varianta greceasca a acestui fel de mancare este versiunea care s-a impus in gastronomie.

Cu toate ca are un nume arabesc, in general este considerata un fel de mancare de provenienta greceasca.

Musaca de cartofi. Traditional, musacaua este pregatita din straturi de carne tocata (sau maruntita cu cutitul) de miel sau orice alta carne rosie, in alternanta cu felii de vanata prajita sau cartof, cu felii de tomate si sos alb. Ingredientele se pun intr-un vas adanc si larg, se coc in cuptor si produsul, musacaua, se serveste bucati mari, permitand sa se observe alternanta straturilor de legume si de carne.

In versiunea sa balcanica, adica in Romania, Bulgaria, Croatia, Muntenegru, Serbia, Macedonia, acest fel de mancare poate fi gatit si cu cartofi, in loc de vinete. Sunt cunoscute si variante in care stratul de legume este compus din dovlecei, morcovi si cartofi.

Iata cele mai delicioase retete de musaca de cartofi pentru familia ta.

Musaca de cartofi cu carne: Reteta #1

Reteta de:

Musaca de cartofi cu carne

Ingrediente Musaca de cartofi cu carne

1 kg cartofi

500 gr carne tocata

4 oua

1 ceapa

condimente

smantana

Mod de preparare Musaca de cartofi cu carne

Se fierb cartofii in coaja, iar separat carnea se caleste impreuna cu o ceapa taiata foarte fin. Dupa ce se caleste putin, se condimenteaza dupa gust si se lasa putin sa se racoreasca, dupa care se pun 2 oua intregi amestecandu-se bine. Cand cartofii sunt fierti, se curata de coaja, se taie felii si se aseaza in tava cu putin ulei;

Se va aseza un strat de cartofi, unul de carne tocata, si tot asa iar deasupra va fi un strat de cartofi. Cele 2 oua ramase se bat impreuna cu smantana si cu sare si se pun deasupra, peste ultimul strat de cartofi.

Pofta buna!

Musaca de cartofi tricolora: Reteta #2

Reteta de:

Musaca tricolora

Ingrediente Musaca de cartofi tricolora

500 g piept de pui fara os
un morcov
4-5 ardei copti
3 fire de ceapa verde
800 g cartofi fierti
100 ml lapte
doua linguri smantana
ulei masline
doua oua + albus de ou
pesmet
sare
piper macinat
un fir de rozmarin

Mod de preparare Musaca de cartofi tricolora

Morcovul si ceapa verde se curata de coaja /foi, apoi se spala bine.
Ardeii copti se curata de coaja coapta si seminte, se desfac in fasii.
Intr-o craticioara calim in doua linguri de ulei de masline, ceapa taiata marunt si morcovul ras fin, adaugam pieptul de pui dat prin masina de tocat sau blender si 3 linguri de apa.
Lasam sa se caleasca impreuna, pana se evapora apa, apoi lasam sa se raceasca, dam gust cu sare si piper macinat si adaugam ouale batute.
Cartofii fierti se paseaza, se adauga 3 linguri de ulei de masline, smantana, laptele, rozmarin tocat fin si la sfarsit albusul de ou batut spuma.
Se unge o forma de copt potrivita cu ulei de masline si se tapeteaza cu pesmet.
Intindem primul strat de carne, apoi deasupra intindem fasii de ardei copt, apoi se acopera cu piureul de cartofi.
Coacem cca 30 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra.
Dupa coacere, se raceste cateva minute, apoi se poate portiona si servi.

Pofta buna!

Musaca de cartofi de post: Reteta #3

Reteta de:

Musaca de post

Ingrediente Musaca de post

cartofi,

2 morcovi,

2 cepe,

legume mexicane,

2catei de usturoi,

1 lingura de faina,

ulei, sare, piper.

Mod de preparare Musaca de post

Se curata morcovii si ceapa.

Morcovul se da pe razatoare iar ceapa se toaca marunt.

Punem ceapa, morcovul si legumele mexicane la calit in putin ulei si condimentam cu sare si piper.

Nu trebuie calite prea mult pentru ca vor avea timp sa se faca cat vor sta in cuptor.

Curatam cartofii si ii taiem felii subtiri.

Intr-un vas de Yena, uns cu ulei si tapetat cu faina asezam jumatate din cantitatea de cartofi taiati felii si ii condimentam cu sare si piper.

Peste cartofi asezam amestecul de morcovi, ceapa si legume apoi acoperim cu restul de cartofi.

Pisam usturoiul si il calim in ulei apoi adaugam o lingura de faina amestecand rapid si stingem imediat cu 300 ml apa calda.

Amestecam pana cand se formeaza un sos nu prea gros dar nici prea subtire pe care il condimentam cu sare si piper apoi il turnam peste musaca.

Dam musacaua la cuptor incins pana cand cartofii sunt moi.

(aprox. 50 min).

Se servesc putin reci alaturi de muraturi.

Pofta buna!

Musaca de cartofi cu carne de curcan: Reteta #4

Reteta de:

Musaca din cartofi si carne de curcan

Ingrediente Musaca de cartofi cu carne de curcan

1 kg de cartofi,

750 g carne tocata de curcan,

o ceapa,

2 rosii,

un ardei gras,

sare,

piper,

o lingura de legume deshidratate fara sare,

condimente carne de pasare,

ulei, 3 oua,

200 g cascaval,

verdeata (marar si patrunjel)

Mod de preparare Musaca de cartofi cu carne de curcan

Se curata cartofii de coaja, se taie cubulte si se pun la fiert in apa cu un praf de sare si o lingurita de legume dehidratate fara sare.

Se curata ceapa si apoi se taie marunt ardeiul apoi se taie cubulete, la fel si rosiile. Se pune un strop de ulei la incins apoi calim iute ceapa si ardeiul, adaugam si carnea tocata iar cand scade sucul adaugam cubuletele de rosii, legumele deshiratate fara sare ramase, potrivim de sare si piper. Dam de pe foc si presaram deasupra verdeata tocata. Dam la racit si adaugam in compozitie un ou batut.

Se scurg cartofii de apa si apoi se piseaza, un piure fin.

Se unge o tava cu un pic de ulei apoi intindem un stra de piure, jumatate din cantitatea preparata, apoi deasupra adaugam si intindem uniform carnea si apoi venim cu al 2 lea strat de piure. Nivelam usor, deasupra ungem stratul de cartofi cu cele 2 oua batute, radem cascaval si dam 20-30 minute la cuptor, la foc potrivit. Se portioneaza calda.

Pofta buna!

Citeste continuarea: 1 2 3 4

Data articol: 07/12/2023