Ai ajuns la saptamana 41 de sarcina. Daca nu ai nascut inca, cel mai probabil medicul va lua in calcul provocarea nasterii sau cezariana. Dupa 42 de saptamani, exista pericolul dezvoltarii unor infectii, iar medicul nu va dori sa riste. Termenul maxim este de 43 de saptamani de sarcina.
Saptamana 41 de sarcina. Cum e copilul
Marime: >50, 8cm (crestet-calcaie)
Greutate: ~ 4000 g
Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 53 de saptamani!
Daca nu ai nascut pana acum, medicul iti va supune atentiei chestiuni legate de inducerea nasterii. Chiar daca nu esti de acord cu procedurile, trebuie sa iei in calcul ca bebelusul nu poate sta in pantecul tau toata viata. Mai mult decat atat, de la un punct incolo viata ta si a bebelusului sunt puse in pericol. Dupa varsta de 42 de saptamani, bebelusii sunt mult mai mari, iar la nastere exista pericolul dezvoltarii unor infectii.
De asemenea, travaliul poate fi mai lung, cu cresterea riscului unor traume fizice pentru copil, in timpul nasterii vaginale. De aceea, in multe cazuri este recomandata nasterea prin cezariana.
Termenul maxim admis de medici pentru o nastere este la 43 de saptamani. Totusi, multi dintre ei incep recomandarea nasterii induse incepand cu saptamana 41.
Saptamana 41 de sarcina. Mediul bebelusului
Mediul din uterul tau, construit in asa fel incat micutului sa-i fie bine, sa creasca si sa se dezvolte, “simte” ca bebelusul ar trebui sa fie pregatit pentru nastere si, din acel moment, incepe sa-si limiteze functiile. Placenta, de exemplu, responsabila cu furnizarea oxigenului si nutrientilor, isi incetineste functiile. Medicii spun ca placenta “imbatraneste”, fiind vizibile la ecografii puncte de calcifiere. Riscul nasterii unui copil mort este crescut in cazul sarcinilor care depasesc termenul.
De asemenea, substanta ceroasa cunoscuta sub denumirea de Vernix dispare, lasand pielea copilului expusa la mediul umed. Acest lucru nu pune in pericol viata, insa pielea micutului va arata ca si cum ar fi stat foarte mult timp in baie, iar dupa un timp se va usca si va cadea.
Saptamana 41 de sarcina. Greutatea bebelusului
Cat cantareste bebelusul nu este un aspect de evitat. Dupa aproape 10 luni de sarcina, s-ar putea sa crezi ca in burtica ta e deja un junior, nu un bebelus. Greutatea lui poate depasi 4000 g. Inchipuie-ti daca nasterea unui bebelus de 3,100 kg este dificila, cum este cea a unui bebelus de peste 4 kg. In cazul unor bebelusi mari, riscul ranirii in timpul nasterii naturale este destul de mare (fractura de clavicula, distrofie humerala). De asemenea, se poate impune utilizarea forcepsului sau a vacuumului.
Rupturile musculare ale peretelui pelvic sunt si ele incluse pe lista riscurilor.
Saptamana 41 de sarcina. Cum e mama
Este destul de greu sa stai calma cand vezi ca timpul trece si tu esti tot „uriasa”. Nu-ti face griji, insa. Nu vei fi gravida pentru tot restul vietii. Sunt sanse foarte mari ca momentul culminat sa se petreaca in zilele ce vor urma. Cel mai probabil, medicii iti vor recomanda inducerea nasterii in saptamana 42, daca nu chiar mai devreme.
Metodele de inducere a travaliului sunt diverse si depind de starea de sanatatea a gravidei, precum si de starea cervixului. Daca colul nu a inceput sa se „inmoaie” sau sa se dilate, se recomanda fie injectarea unor hormoni, fie ruperea membranelor. Daca in urma acestor metode nu apar contractiile, se va trece la cezariana.
Pana sa se ajunga aici, urmareste cu atentie miscarile bebelusului si mergi de urgenta la spital daca simti ca acestea s-au rarit sau daca apar scurgeri de lichid.
Post partum
Post partum este termenul medical pentru perioada de cateva saptamani de dupa nastere. Post partum este perioada de recuperare din punct de vedere fizic, emotional si mental.
Fizic
Epiziotomie si cusaturi
Corpul tau a trecut prin multe transformari in ultima perioada. Daca ai nascut normal, cel mai probabil ti s-a facut epiziotomie sau, in cel mai rau caz, ai suferit rupturi de perineu care au trebuit cusute. Ata chirurgicala se va absorbi, insa corpul tau va avea nevoie de cateva saptamani pana cand se va vindeca complet. Una dintre cele mai mari frici ale femeii care a suferit o astfel de interventie chirurgicala este mersul la baie. Sunt recomandate alimentele bogate in fibre si consumul de lichide, astfel incat scaunul sa fie suficient de moale pentru ca mersul la toaleta sa nu se transforme intr-un cosmar. Important este sa nu te abtii daca „te trece”, intrucat poate aparea constipatia, iar acest fenomen este intr-adevar periculos pentru ca exista riscul redeschiderii ranii.
Ai grija la igiena intima si pastreaza incizia curata, astfel incat sa nu se suprainfecteze. Semnele unei infectii sunt miros neplacut, inflamarea zonei si dureri. Pentru oricare din simptomele prezentate mai sus, cere sfatul medicului.
Hemoroizi
Daca ai scapat de hemoroizi in timpul sarcinii, te gandesti ca n-ai cum sa faci dupa. In realitate insa, acestia apar in timpul travaliului, atunci cand trebuie sa impingi. Acestia se manifesta prin mancarimi, usturime, durere si ocazional sangerare. Desi nu sunt o problema grava, totusi cere sfatul medicului daca prezinti oricare din simptomele de mai sus.
Controlul medical
Dupa 6 saptamani de la nastere trebuie sa te programezi la un control vaginal. In cazul in care ai nascut prin cezariana, controlul este la o saptamana-doua de la nastere. Intalnirea cu medicul cu care ai nascut poate fi si mai devreme in cazul in care apar complicatii. Un amanunt foarte important de care trebuie sa tii cont dupa nastere: contactul sexual este interzis timp de 6 saptamani (indiferent daca ai nascut prin cezariana sau natural), intrucat muschii pelvieni au nevoie de repaos pentru a se vindeca. De asemenea, actul sexual trebuie sa fie protejat, intrucat poti ramane gravida imediat.
Cezariana
Daca ai nascut prin cezariana, cea mai importanta grija a ta este sa depasesti durerea si sa iti recapeti independenta si mobilitatea. Nu vei avea voie sa ridici nimic – inclusiv bebelusul – si poate fi foarte stresant sa te descurci cu activitatile zilnice, in special daca mai ai unul sau mai multi copii. Cere ajutorul celorlalti, fara sa te sfiesti. Ai grija sa te plimbi, intrucat mersul poate calma durerile, insa nu exagera. Medicul te va chema la control in una-doua saptamani pentru a-ti fi scoase firele sau copcile. De asemenea, urmareste semne de infectie precum scurgeri de lichid din rana, miros neplacut, roseata. In cazul nasterii prin cezariana, sangerarile vaginale de dupa sunt mai rozalii decat cele de la nasterea naturala si dureaza numai una-doua saptamani.
Intrucat riscul aparitiei cheagurilor de sange este mai mare dupa o operatie de cezariana, suna-ti imediat medicul daca ti se umfla picioarele (sau doar unul), ai dureri in zona picioarelor, se inrosesc sau sunt fierbinti.
Sangerare
Dureaza intre doua-trei saptamani si sase saptamani. La inceput sangerarile vor fi rosu aprins, apoi maronii, apoi albicioase. Aceste sangerari pot avea un miros diferit fata de cele din timpul ciclului menstrual, insa nu ar trebui sa aiba un miros intepator. Orice modificare a sangerarilor ca miros sau ca si cantitate (umpli un absorbant in mai putin de o ora), trebuie anuntata medicului. De asemenea, este normal sa elimini si cheaguri de sange, insa de marimea unei monede si nu mai mult de unu-doua. In schimb, daca elimini cheaguri mari (cat mingea de tenis) sau mai mult de unu-doua, suna-ti medicul.
Sanii
Modificarile sanilor sunt semnificative. Daca alaptezi, sanii se vor ingreuna, se vor incalzi si este posibil sa iti curga pur si simplu lapte in urmatoarele 48-72 de ore dupa nastere. Daca bebelusul nu suge corespunzator, sanii se pot inflama, se intaresc, dor si par grei ca niste pietre. Sunt femei care dupa acest episod renunta la alaptare, insa nu este nevoie. Cere sfatul medicului daca faci febra din pricina sanilor.El iti poate recomanda ce medicamente sa iei pentru a remedia problema, fara sa afecteze bebelusul. Pentru a inmuia sfarcurile, iar cel mic sa poata suge mai bine, strange sanul ca sa iasa putin lapte cu care sa te freci pe sani. In cateva zile vei reusi sa scapi de problema.
Mamele care din diverse motive nu alapteaza au si ele de suferit din princina inflamarii sanilor, dupa 4-5 zile de la nastere. Pentru a diminua simptomele, ai grija sa le oferi sanilor tai suport si sa nu-i stimulezi in niciun fel. Cand faci dus, nu iti da cu apa pe sani. De asemenea, nu te mulge intrucat vei stimula productia de lapte.
O alta problema a sanilor este mastita, o infectie cauzata de blocarea unor canale. Sanii devin grei, tari, durerosi, fierbinti si se umfla. De asemenea, poti face febra. Daca prezinti oricare din aceste simptome, suna medicul imediat. Chiar daca faci mastita, nu este interzis sa iti alaptezi bebelusul.
Mental
Hormonii isi fac inca de cap si vei avea schimbari de dispozitie. Poti sa plangi cu naduf la o reclama banala sau poti sa plangi si sa razi in acelasi timp, fara sa-ti dai seama de ce. Aceste stari, denumite “baby blues” – tristetea nasterii -, debuteaza in urmatoarele 24 de ore dupa nastere si pot dura o saptamana. Orice alta tulburare care dureaza mai mult de una-doua saptamani este acompaniata de simptome mai puternice care pot insemna depresie postnatala.
Depresia postnatala afecteaza aproximativ 25% dintre femeile care au nascut. Cele mai mari riscuri pentru depresie postnatala o au femeile care fie nu se bucura de suportul familiei/prietenilor, femei care nu au un statut financiar satisfacator sau femeile care au un istoric depresiv.
Printre simptomele depresiei postpartum se numara:
– Prea mult sau prea putin somn
– Nu se ocupa de copil
– Plange necontrolat fara motiv
– Anxietate si nervozitate
– Ganduri de a face rau siesi sau copilului
– Extenuare
– Sentimente de neputinta
Este normal sa simti anumite sentimente de vinovatie fata de aceste simptome. Unele femei se feresc sa-si recunoasca simptomele. Nu trebuie sa-ti fie rusine sa accepti. Depresia postnatala este o boala, asa cum este si diabetul. Ca urmare, este imperios necesar tratamentul.
Cele mai multe cazuri de depresie postpartum sunt tratate rapid, majoritatea mamelor reusind sa intrerupa tratamentul fara probleme ulterioare.
Daca la o sarcina anterioara ai suferit de depresie postnatala, este foarte posibil sa urmeze si la a doua. Nu uita sa iti informezi medicul ca ai suferit de depresie postpartum pentru a sti sa pregateasca din timp terenul.
Vorbeste cu sotul, cu o ruda sau cu un prieten, mai ales in momentele in care simti ca vrei sa-ti faci rau tie sau copilului. Fii onesta cu sentimentele tale si cere ajutor specializat.
Si nu uita: Nu poti avea grija de familia ta daca nu ai grija mai intai de tine!
Saptamana 41 de sarcina – Video
Inducere travaliu
Nastere
Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.
foto: Depositphotos.com
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua
Sarcina pe saptamani
- Sarcina pe saptamani. Ghidul COMPLET al femeii gravide
- Saptamana 1 de sarcina. Fertilizarea si implantarea
- Saptamana 2 de sarcina: Ovulatia si conceptia
- Saptamana 3 de sarcina. Marea intalnire
- Saptamana 4 de sarcina. E timpul pentru un test de sarcina!
- Saptamana 5 de sarcina. E timpul pentru confirmarea sarcinii
- Saptamana 6 de sarcina. Pregateste-te pentru primele simptome de sarcina!
- Saptamana 7 de sarcina. Incep poftele!
- Saptamana 8 de sarcina. Bebelusul prinde contur
- Saptamana 9 de sarcina. Se formeaza valvele inimii
- Saptamana 10 de sarcina. Apar unghiile bebelusului!
- Saptamana 11 de sarcina. Incepe exercitiile Kegel!
- Saptamana 12 de sarcina. Esti curioasa sa stii sexul copilului?
- Saptamana 13 de sarcina. Bebelusul nu mai este embrion, ci fetus
- Saptamana 14 de sarcina. Nu te mai poti ascunde!
- Saptamana 15 de sarcina. Bebelusul poate simti gusturile
- Saptamana 16 de sarcina. Bebelusul incepe sa zambeasca
- Saptamana 17 de sarcina. Bebelusul distinge sunetele
- Saptamana 18 de sarcina. Ce teste medicale trebuie sa faci
- Saptamana 19 de sarcina. Incep sa se dezvolte mugurii dintilor permanenti
- Saptamana 20 de sarcina. Baiat sau fata?
- Saptamana 21 de sarcina. Bebelusul stranuta
- Saptamana 22 de sarcina. Bebelusul „vede” lumina din exterior
- Saptamana 23 de sarcina. Simti in burtica un campion la box?
- Saptamana 24 de sarcina. Incep contractiile Braxton-Hicks!
- Saptamana 25 de sarcina. Bebelusului incepe sa-i placa „dulcele”
- Saptamana 26 de sarcina. E timpul pentru planul de nastere!
- Saptamana 27 de sarcina. Bebelusul sughite. Il simti?
- Saptamana 28 de sarcina. Ai ales numele bebelusului?
- Saptamana 29 de sarcina. Ai de luat decizii importante!
- Saptamana 30 de sarcina. Cum stai cu somnul?
- Saptamana 31 de sarcina. Stii ce trebuie sa pui in bagajul de gravida?
- Saptamana 32 de sarcina. Se accentueaza starile de anxietate!
- Saptamana 33 de sarcina. Ai stabilit ruta cea mai rapida spre spital?
- Saptamana 34 de sarcina. Care sunt semnele travaliului?
- Saptamana 35 de sarcina. Bebelusul isi poate folosi toate cele cinci simturi
- Saptamana 36 de sarcina. Stii care sunt semnele care prevestesc nasterea?
- Saptamana 37 de sarcina. Te chinuie visele?
- Saptamana 38 de sarcina. Fa-ti bagajele!
- Saptamana 39 de sarcina. In curand iti vei cunoaste bebelusul
- Saptamana 40 de sarcina. Pregateste-te de nastere!
- Saptamana 41 de sarcina. Pot urma si saptamana 42 si saptamana 43