Esti in saptamana 39 de sarcina. Aproape ai ajuns la linia de sosire. In curand iti vei cunoaste bebelusul. Afla la ce sa te astepti in aceasta perioada.
Saptamana 39 de sarcina. Cum e copilul
Marime: 50,7cm (crestet-calcaie)
Greutate: 3.288 g
Este cat… un pepene mare
Imagine de Gabe Raggio de la Pixabay
Cel mai probabil, copilul este pozitionat corespunzator. Daca esti la prima nastere, vei simti ca “iti cade” cu cateva zile, uneori chiar cateva saptamani inainte de nastere. “A cadea”, inseamna ca bebelusul inainteaza spre zona pelviana, fiind gata de nastere. Unii copii prefera, totusi, “sa stea in picioare”, ceea ce presupune ca sunt pozitionati cu picioarele inainte si cu capul in sus. Desi este riscanta, nasterea normala poate fi o optiune si in aceste conditii, insa medicii recomanda, totusi, nasterea prin cezariana.
Lanugo, perisorul fin care ii acoperea corpul, a disparut in mare parte, iar pana la nastere, bebelusul va continua sa se “ingrase”. Nu mai are spatiu aproape deloc, asa ca poti resimiti miscarile foarte lente. Cele mai multe dintre lovituri le vei simti in zona coastelor.
In acest moment, toate organele lui interne sunt dezvoltate complet si la locul lor. Doar stratul de grasime continua sa se acumuleze pentru a-i regla temperatura corpului dupa nastere, dar si nivelul glicemiei. Ultima parte a dezvoltarii unui bebelus sunt maturizarea plamanilor, precum si dezvoltarea unor conexiuni neuronale la nivelul creierului.
Desi este cat un pepene, cel mai probabil il simti greu ca o bila de bowling. Bebelusul este din ce in ce mai mult constient de lumea din jurul lui, isi deschide si isi misca ochii, respira si tresare la zgomote puternice.
In orice moment, bebelusul tau este pregatit pentru lumea extrauterina.
Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 51 de saptamani!
Saptamana 39 de sarcina. Cum e mama
Multe femei pierd “dopul” mucilaginous cu o saptamana-doua inainte de nastere. La alte femei, acesta rezista pana inainte de nastere. Acest “dop” a avut rolul de a “sigila” intrarea in uter si de a feri bebelusul de bacterii. Pe masura ce colul intepe sa se dilate, dopul fie se pierde putin cate putin, fie tot odata. Daca mucusul este de culoare roz sau are firisoare de sange, este semn ca travaliul este pe aproape, in cel mult o zi, trebuie sa te pregatesti de nastere.
Mai este o saptamana, pana la “borna” 40, totusi, medicii considera orice nastere la 39 de saptamani – la termen. Pentru ca nu mai are suficient loc sa se miste, vei observa ca micutul nu mai este chiar atat de activ. Daca bebelusul nu mai are loc, inchipuie-ti cum sunt organele tale interne. Stomacul va fi “chinuit”, asa incat este recomandat sa mananci doar cate putin si des. Vezica va fi presata, drept pentru care vei merge si mai des la toaleta. Poti respire insa usurata si la propriu, si la figurat, intrucat diafragma se mai elibereaza, odata ce bebelusul a coborat spre zona pelviana.
La fiecare control, medicul iti va examina abdomenul, dimensiunile si pozitia bebelusului.
Este posibil sa ti se faca si un control intern pentru masurarea dilatatiei. Chiar si asa, este foarte greu pentru medic sa prezica cu precizie cand vei naste. Daca ai trecut “termenul”, medicul va face cateva examinari pentru a-si da seama daca sarcina poate continua si dupa cele 40 de saptamani. Daca nu intri in travaliu, cei mai multi dintre medici prefera provocarea nasterii, la o saptamana, maximum doua, de la depasirea termenului, chiar si mai devreme, pentru a elimina orice risc.
Pana nasti, monitorizeaza in continuare miscarile bebelusului si anunta-ti medicul imediat daca observi o scadere brusca a lor. Bebelusul trebuie sa fie activ pana la nastere. Suna-ti imediat medicul si daca ti s-a rupt apa. Ruperea membranelor inainte de nastere se petrece in 8% dintr nasterile la termen. In unele cazuri poate fi vorba despre o scurge masiva de lichid, una moderata sau doar cateva picaturi. Daca membranele au fost rupte, insa n-au aparut contractiile, acestea iti vor fi induse.
Pentru a declansa nasterea, unii medici recomanda sa te plimbi in fiecare zi. Evita sfaturile “babesti” de a bea ulei de ricin (ulei de castor), pentru ca are un puternic efect laxativ si te poti deshidrata.
Prima intalnire cu bebelusul
Cu siguranta te gandesti foarte des la ziua in care iti vei vedea copilul. Pana si noaptea il visezi. Ti-l inchipui ca un ingeras, perfect, asa cum sunt majoritatea bebelusilor din cartile de specialitate sau din reviste. Nu trebuie sa te surprinda faptul ca in realitate, lucrurile nu sunt chiar asa. Nasterea nu este floare la ureche nici pentru tine, dar nici pentru bebelusi. Iar fata lui iti va arata clar cum e sa treci printr-un “canal”.
Iata ce lucruri trebuie sa ai in vedere atunci cand iti vei tine prima data copilul in brate:
– Fata: Dupa ce a fost “strans” in timp ce a trecut prin colul uterin, este posibil ca fata bebelusului sa fie umflata, chiar cu vanatai. De asemenea, vanatai pot fi si pe alte parti ale corpului.
– Capul: Scalpul bebelusului este maleabil, tocmai pentru a putea trece mai usor din uter in lumea de afara. Capul ar putea fi tuguiat, insa isi va reveni la normal in una-doua saptamani de la nastere.
– Pielea: Bebelusul a trait 9 luni in lichid. Este normal ca pielea sa-i fie putin zbarcita, dupa cum este la fel de posibil sa mai aiba inca vernix (un strat de grasime, cu aspect branzos, care i-a protejat pielea de lichidul amniotic). La bebelusii nascuti prematur, stratul de vernix este mai consistent decat la cei nascuti la termen.
– Parul: Perisorul fin care ii acoperea trupul pentru a-l proteja (lanugo), cel mai probabil a disparut, insa sunt copii care inca il mai au la nastere. Parul de pe cap difera de la copil, la copil. Unii pot avea foarte mult, altii foarte putin. Nu baga in seama culoarea parului cu care s-a nascut. Se va modifica pe parcurs.
– Ochii: Culoarea ochilor se modifica si ea. Poti spune ce culoare vor avea ochii copilului tau, dupa cel putin doua luni, uneori chiar si dupa 6 luni.
Indiferent cum arata copilul tau la nastere, in inima si sufletul tau va fi cel mai frumos lucru pe care l-ai vazut vreodata.
Dupa nastere, atat tu, cat si bebelusul tau aveti nevoie de odihna.
Cum se schimba corpul dupa nastere
Chiar daca ai avut o nastere usoara si rapida, tot vei avea nevoie de timp sa te recuperezi. Nu uita ca ti-a luat noua luni sa ajungi la acest stadiu, cu siguranta nu poti reveni la ce-ai fost inainte de cele doua luni imediat dupa ce ai nascut. Iata ce modificari vor surveni in corpul tau imediat dupa nastere:
– vei slabi imediat. Totusi, nu vei ajunge instantaneu la greutate de dinainte de sarcina. In general, dupa ce au nascut un bebelus de 3-4 kg, femeile au dat jos imediat ce au nascut aproximativ 5 kilograme. La acestea se mai adauga aproximativ 2 kilograme, greutatea placentei, a lichidului amniotic si a sangelui. Vei mai avea de “lucrat” si cu burtica de gravida, care te va insoti mai mult decat te-ai astepta. Pana la sfarsitul primei saptamani de la nastere, vei mai pierde aproximativ 2 kilograme datorita faptului ca nu mai retii apa, asa cum se intampla pe timpul sarcinii.
– lohiile (sangerare vaginala). Imediat dupa nastere, celule care au format captuseala uterului se vor desprinde si vor cadea, rezultatul numindu-se lohii. La inceput, aceste scurgeri vor fi amestecate cu singe si vor avea culoarea rosie deschis (asemenatoare ciclului menstrual), apoi, pe masura ce trece timpul, culoarea se va estompa, pana va ajunge alba sau galbena, apoi se va opri.
– depresia post natala. Schimbarile hormonale te vor face sa fii epuizata, nu vei putea dormi, vei fi anxioasa, depresiva. Vei manca mai putin sau mai mult. Aceste dispozitii vor trece in doua-trei saptamani. Cere sfatul medicului daca te ingrijoreaza acest aspect.
Suna-ti de urgenta medicul daca:
– Ai scurgeri vaginale anormale (schimbi mai mult de un tampon pe ora, sunt cheaguri de sange mai mare decat o minge de golf, sau sangerarea de un rosu puternic dureaza mai mult de 4 zile de la nastere). Este posibil sa fie vorba despre hemoragie post-partum. De asemenea, trebuie sa suni la urgent daca sangerari masiv sau daca ai palpitatii, puls rapid, respiratie rapida, piele umeda, ameteli.
– Ai semne de infectie: febra, dureri in zona abdomenului inferior, scurgeri vaginale urat mirositoare (posibil endometrita); dureri/jena la urinare, urina tulbure sau cu sange (posibil infectie urinara); roseata, sensibilitate, scurgeri, inflamarea unei taieturi (cezariana, epiziotomie); zona rosie inflamata, dureroasa, tare pe san, febra, frisoare, dureri muscular, extenuare, dureri de cap (posibil mastita, infectie la san).
– Ai semne de depresie post natala: nu poti dormi, ai ganduri de a rani copilul, plangi toata ziua, timp de mai multe zile in sir, ai atacuri de panica.
Cum sa te recuperezi mai repede
– Odihneste-te cat de mult poti. Dormi cand doarme si bebelusul. Lasa treburile casnice pentru altcineva sau pentru mai tarziu.
– Limiteaza vizitele si timpul petrecut cu musafirii. Inchide-ti telefonul ca sa nu fii deranjata in timp ce te odihnesti.
– Mananca sanatos.
– Bea multe lichide (evita cafeina, alcoolul si sucurile).
– Accepta ajutor din partea tuturor in ceea ce priveste gatitul, curatenia, supravegherea copilului. Iar daca nu ti se ofera ajutor, nu te sfii sa ceri. Prietenii, rudele vor fi incantate sa te ajute. Daca nu ai la cine apela, ia in calcul angajarea cuiva care sa te ajute pana cand te pui pe picioare.
– Nu te izola, vorbeste cu prietenii, rudele, prietenii sau alte proaspete mamici. Te pot ajuta sa treci peste emotiile cauzate de noua experienta.
Cat iei in greutate?
Ideal ar fi sa nu fi acumulat prea multe kilograme in plus fata de limita stabilita de medicul care ti-a urmarit sarcina, dupa cum nici sa ai mai putine nu e foarte bine. Femeile care au acumulat mai multe kilograme decat le-a fost recomandat este posibil sa aiba o nastere mai dificila, cu mai multe sanse sa nasca prin cezariana, in timp ce femeile care au mai putine kilograme sunt predispuse nasterilor premature, precum si riscului ca cei mici sa se nasca cu o greutate mai mica decat normal.
Sfat: Daca vrei sa alaptezi, nu uita ca in bagajul de maternitate sa pui si cele trebuincioase alaptarii: permute speciale, sutiene pentru alaptat, crema cu lanolina pentru sfarcuri.
Saptamana 39 de sarcina. Cum e tatal
Momentul Zero se apropie. Fie ca este programata la cezariana, fie ca va naste natural, este foarte important sa-i fii si tu alaturi. Unele maternitati permit tatilor sa asiste la nastere, altele nu. Insa, chiar daca esti prezent, trebuie sa intelegi ca personalul medical nu iti va acorda prea multa atentie. Prioritatea lor sunt bebelusul si mamica lui.
Saptamana 39 de sarcina – VIDEO
Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.
Foto: Depositphotos.com
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua
Sarcina pe saptamani
- Sarcina pe saptamani. Ghidul COMPLET al femeii gravide
- Saptamana 1 de sarcina. Fertilizarea si implantarea
- Saptamana 2 de sarcina: Ovulatia si conceptia
- Saptamana 3 de sarcina. Marea intalnire
- Saptamana 4 de sarcina. E timpul pentru un test de sarcina!
- Saptamana 5 de sarcina. E timpul pentru confirmarea sarcinii
- Saptamana 6 de sarcina. Pregateste-te pentru primele simptome de sarcina!
- Saptamana 7 de sarcina. Incep poftele!
- Saptamana 8 de sarcina. Bebelusul prinde contur
- Saptamana 9 de sarcina. Se formeaza valvele inimii
- Saptamana 10 de sarcina. Apar unghiile bebelusului!
- Saptamana 11 de sarcina. Incepe exercitiile Kegel!
- Saptamana 12 de sarcina. Esti curioasa sa stii sexul copilului?
- Saptamana 13 de sarcina. Bebelusul nu mai este embrion, ci fetus
- Saptamana 14 de sarcina. Nu te mai poti ascunde!
- Saptamana 15 de sarcina. Bebelusul poate simti gusturile
- Saptamana 16 de sarcina. Bebelusul incepe sa zambeasca
- Saptamana 17 de sarcina. Bebelusul distinge sunetele
- Saptamana 18 de sarcina. Ce teste medicale trebuie sa faci
- Saptamana 19 de sarcina. Incep sa se dezvolte mugurii dintilor permanenti
- Saptamana 20 de sarcina. Baiat sau fata?
- Saptamana 21 de sarcina. Bebelusul stranuta
- Saptamana 22 de sarcina. Bebelusul „vede” lumina din exterior
- Saptamana 23 de sarcina. Simti in burtica un campion la box?
- Saptamana 24 de sarcina. Incep contractiile Braxton-Hicks!
- Saptamana 25 de sarcina. Bebelusului incepe sa-i placa „dulcele”
- Saptamana 26 de sarcina. E timpul pentru planul de nastere!
- Saptamana 27 de sarcina. Bebelusul sughite. Il simti?
- Saptamana 28 de sarcina. Ai ales numele bebelusului?
- Saptamana 29 de sarcina. Ai de luat decizii importante!
- Saptamana 30 de sarcina. Cum stai cu somnul?
- Saptamana 31 de sarcina. Stii ce trebuie sa pui in bagajul de gravida?
- Saptamana 32 de sarcina. Se accentueaza starile de anxietate!
- Saptamana 33 de sarcina. Ai stabilit ruta cea mai rapida spre spital?
- Saptamana 34 de sarcina. Care sunt semnele travaliului?
- Saptamana 35 de sarcina. Bebelusul isi poate folosi toate cele cinci simturi
- Saptamana 36 de sarcina. Stii care sunt semnele care prevestesc nasterea?
- Saptamana 37 de sarcina. Te chinuie visele?
- Saptamana 38 de sarcina. Fa-ti bagajele!
- Saptamana 39 de sarcina. In curand iti vei cunoaste bebelusul
- Saptamana 40 de sarcina. Pregateste-te de nastere!
- Saptamana 41 de sarcina. Pot urma si saptamana 42 si saptamana 43