Saptamana 36 de sarcina. Stii care sunt semnele care prevestesc nasterea? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Saptamana 36 de sarcina. Stii care sunt semnele care prevestesc nasterea?

Sfatulparintilor » Sarcină » Sarcina pe săptămâni » Saptamana 36 de sarcina. Stii care sunt semnele care prevestesc nasterea?
Saptamana 36 de sarcina
Credit foto: Depositphotos.com

Esti in saptamana 36 de sarcina. Stii care sunt semnele care prevestesc nasterea? Intreaba-ti medicul la ce ar trebui sa te astepti.

Saptamana 36 de sarcina. Cum e copilul

Marime: 47,4 cm (crestet-calcaie)

Greutate: 2622 g

Este cat… un pepene galben Casaba

Imagine de Erbs55 de la Pixabay

Felicitari! Ai intrat in ultima luna de sarcina. De-acum bebelusul se poate “descurca” singur in mediul extrauterin, sub atenta supraveghere medicala intensiva. Din acest moment, medicii pot induce nasterea, daca este necesar. Chiar daca s-ar naste in aceasta saptamana, bebelusul s-ar dezvolta normal si fara complicatii majore si cu putin ajutor. Totusi, cu cat bebelusii se apropie mai mult de saptamana 39, cu atat se vor adapta mai repede la mediul extern decat bebelusii nascuti in saptamana 36.

Micutul acumuleaza straturi de grasime care il vor ajuta sa-si regleze temperatura corpului dupa nastere. Bebelusul tau va “aluneca” pe colul uterin, pregatindu-se de nastere. De aceea, il vei simti din ce in ce mai “jos”. Pentru ca are din ce in ce mai putin loc, micutul nu va mai fi la fel de “jucaus”.

Orice nastere dupa aceasta saptamana va fi considerata la termen. Nasterile intre 37 si 42 de saptamani sunt la termen, iar orice nastere inainte de saptamana 37 este considerata prematura. Lichidul amniotic inghit de bebelus impreuna cu celelalte secretii se vor transforma in meconiu, primul scaun al bebelusului.

Cel mai probabil, bebelusul tau s-a intors cu capul in jos, fiind pregatit pentru nastere. Daca nu a facut asta, medicul va lua in considerare si alte optiuni privind nasterea. Mai poate incerca, de asemenea, o procedura denumita versiunea cefalica externa. Aceasta presupune manipularea bebelusului din exterior, astfel incat sa se aseze cu capul in jos.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 48 de saptamani!

Saptamana 36 de sarcina. Cum e mama

Ai vise ciudate? E normal! La fel si dorinta “bizara” de a pregati casa pentru venirea bebelusului. Brusc simti nevoia sa cureti peste tot. Asta inseamna ca nu mai e mult. In curand vei fi in sala de nasteri. Ai intrat in ultima luna de sarcina, cu siguranta esti foarte nerabdatoare sa iti intalnesti bebelusul, dar si sa scapi de “chinurile” celor noua luni de sarcina.

Arsurile gastrice sunt la ordinea zilei. Stomacul este impins in sus, iar acidul din el se poate scurge pe esofag. De asemenea, digestia incetinita duce la aparitia arsurilor. Vei putea manca mai putin decat de obicei, de aceea este recomandat sa mananci cate putin si mai des. Arsurile se vor “linisti” pe masura ce bebelusul coboara, insa va creste disconfortul vaginal si urinar. Unele femei au descris senzatia ca si cand ar purta o bila de bowling intre picioare.

Alte simptome cu care te vei confrunta: neindemanare, scapari de memorie, schimbari de dispozitie, dureri de spate, dureri de cap, constipatii, urinari frecvente.

Pana vei naste, vei fi chemata saptamanal, poate chiar mai des, in functie de starea ta, pentru control ginecologic. Daca bebelusul tau nu s-a intors inca, nu iti face griji. Sunt o multime de lucruri care il pot face sa se “razganeasca”, chiar si unele exercitii pe care le poti afla de la medicul tau.

Suna-ti medicul imediat, chiar daca nu s-a rupt apa, daca: ai contractii, care dureaza cel putin un minut fiecare si se repeta din cinci in minute, timp de o ora; ti se pare ca activitatea bebelusului este mai redusa decat de obicei; ai scurgeri de lichid amniotic; ai sangerari vaginale; febra, durere severa si persistent de cap; dureri abdominale constante si tulburari de vedere.

In aceasta perioada, chiar daca sarcina a evoluat fara probleme, este indicat sa nu calatoresti cu avionul si sa eviti calatoriile de orice fel (mai ales daca sunt departe de casa). Poti intra in travaliu in orice moment.

Daca nu ti s-a recoltat pana acum, cu siguranta vei fi testata pentru depistarea streptococului din clasa B. Chiar daca este localizata in tractul digestiv, aceasta bacterie poate migra usor spre col, fara sa genereze simptome. Desi la adulti poate fi inofensiva, transmisa copilului poate duce la pneumonii, infectii ale sangelui si chiar decesul micutului. Daca rezultatul este pozitiv, iti vor fi administrate antibiotice inainte de nastere pentru a preveni infestarea bebelusului.

Am intrat in travaliu?

Cu siguranta pana sa ajungi in aceasta etapa, te-ai informat si stii la ce sa te astepti daca intri in travaliu. Asta doar daca esti norocoasa si ti se rupe apa. Insa pentru multe femei, sa-si dea seama daca sunt sau nu in travaliu nu este o misiune usoara. Uneori, chiar si pentru medici este greu sa isi dea seama ce a declansat travaliul. Ei stiu ca in creierul femeii se elibereaza hormoni – oxitocina – pentru a stimula contractile uterului, insa nu au idee cand. De vreme ce nu poti simti cand creierul incepe sa elibereze oxitocina, poti urmari semne care sa-ti indice ce “momentul zero” se apropie. S-ar putea sa simti copilul foarte jos si sa ai senzatia ca va “cadea”. La un moment dat inainte de nastere, copilul va avansa spre zona pelviana.

Desi nici aceasta senzatie nu o poti simti, colul se extinde. De aceea, la fiecare control, medicul va masura dilatatia. Aceasta poate fi de unu, doi, trei centimetri, inainte ca organismul tau sa inceapa adevaratul travaliu. Atunci cand s-a ajuns la 10 cm, fii pregatita pentru micut. Pe masura ce se intinde, colul se subtiaza, aparand sangerarile. Nu intotdeauna insa, iar unele femei nu-si dau seama daca acest sange vine de la subtierea cervixului sau de la altceva. Este bine, insa, sa ceri sfatul medicului daca apar aceste sangerari.

Piederea dopului de mucus de la intrarea in uter este un alt semn al apropierii nasterii. Insa acesta poate iesi tot odata sau, gradat. Insa, chiar daca il pierzi asta nu inseamna ca vei naste imediat. Pot trece ore sau zile pana sa intri in travaliu.

Explozia de energie poate fi un alt semn al apropierii nasterii. Unele femei au declarat ca inainte de nastere au simtit nevoia stringenta de a face curatenie, de a gati sau de pregati camera bebelusului.

Cat iei in greutate?

Cu fiecare saptamana care trece, vei mai lua cateva sute de grame in plus, iar acul cantarului va intra intr-o zona in care nu credeai sa ajungi vreodata. Greutatea medie acumulata pana in prezent ar trebui sa se incadreze intre 11 si 15 kilograme. Insa, in functie de inaltime si forma corpului, precum si de cati bebelusi ai in burtica, aceste masuratori pot sa difere. Nu trebuie insa sa-ti faci griji. Cand vei iesi din spital vei avea cu siguranta mult mai putine. Numarul de calorii ingerate ar trebui sa se incadreze intre 2400 si 2500, insa ai grija sa fie alimente sanatoase, hranitoare, care sa-ti alimenteze organismul cu vitamine si minerale si sa-l pregateasca pentru o sarcina fara probleme.

Sfat: Este un moment prielnic sa-ti faci bagajul pentru maternitate. Tine la indemana toate numerele de telefon importante pentru momentul in care intri in travaliu. De asemenea, asigura-te ca – in cazul in care ai masina – rezervorul este tot timpul plin. Din bagajul pentru maternitate nu trebuie sa-ti lipseasca doua camasi de noapte, o pereche de papuci, un schimb de haine, gustari si produsele de igiena intima.

Saptamana 36 de sarcina. Cum e tatal

Daca ai avut petrecerea burlacilor si ti-a placut, poti incerca si petrecerea taticilor. Invita-ti prietenii in oras si distreaza-te. Va trece ceva vreme pana cand vei mai putea iesi din nou “ca baietii”.

Saptamana 36 de sarcina – Video

Cum se misca bebelusul 🙂

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

Foto: Depositphotos.com

Sarcina pe saptamani

Data articol: 10/04/2024