Esti in saptamana 30 de sarcina. Oboseala, dureri, somnolenta… la care se adauga o instabilitate emotionala. Acestea sunt simptomele principale cu care te vei confrunta in aceasta saptamana.
Saptamana 30 de sarcina. Cum e copilul
Marime: 39,9 cm (crestet-calcaie)
Greutate: 1319 g
Este cat… o varza
Imagine de Bernd Marczak from Berlin de la Pixabay
Bebelusul tau capata din ce in ce mai mult forma pe care o va avea la nastere. Pana atunci insa, obrajorii i se vor mai “umple”, va creste in greutate, iar lichidul amniotic va fi din ce in ce mai putin. Tocmai de aceea si loviturile se resimt mai puternic. Micutul isi poate roti capul, deschide ochii, respira prin nari (desi nu intra aer). De asemenea isi suge degetul si se antreneaza pentru alaptare. Cum spatiul “de manevra” este din ce in ce mai mic, vei simti presiune si disconfort la fiecare micare pe care micutul tau o face. Creierul bebelusului este in continua crestere, ajutandu-l in “activitatile” zilnice. Este foarte constient de ceea ce se intampla in jurul lui si chiar poate detecta lumina. Pana acum se credea ca uterul este un mediu intunecat, insa cercetarile de ultima ora dezvaluie faptul in uter poate fi lumina sau intuneric, in functie de mediul exterior. Daca s-ar naste in aceasta perioada, cu ajutorul supravegherii medicale sustinute are sanse mari de supravietuire. Potrivit statisticilor, 9 din 10 copii nascuti in aceasta saptamana supravietuiesc in conditiile unor ingrijiri medicale sustinute.
In aceasta perioada bebelusului i se formeaza in gingii mugurii dentari pentru dintii permanenti. Incet-incet micutul isi formeaza si o rutina somn-veghe, desi ciclurile lui par a fi pe dos fata de ale tale (e treaz cand tu vrei sa dormi si invers).
La 30 de saptamani bebelusul este suficient de mare nu doar sa-ti auda vocea, ci si sa ti-o recunoasca. Este si puternic. Daca ar fi afara, ti-ar putea strange degetul.
Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 42 de saptamani!
Saptamana 30 de sarcina. Cum e mama
Esti din ce in ce mai… mare. Insa asta nu ar trebui sa te impiedice sa faci miscare. Cele mai bune exercitii fizice pentru gravid sunt plimbarile si inotul. Multe sali de sport au programe speciale de gimnastica pentru femeile in sarcinate (sau pentru cele care au nascut de curand). Mai sunt doar cateva saptamani pana la marele final, iar tu trebuie sa fii in forma atat pentru ca nasterea sa fie mai usoara, cat si pentru a te recupera mai usor dupa nastere.
Pe masura ce bebelusul creste, unele activitati de rutina ti se vor parea imposibile. De exemplu nu te mai poti apleca, iar de legat la sireturi nici nu mai poate fi vorba. Flatulenta, indigestia si arsurile gastrice sunt deja la ordinea zilei. Evita mancarurile grase, grele sau picante. Nu lua medicamente pentru arsurile gastrice fara sa ceri sfatul medicului, chiar daca sunt din cele fara reteta.
Acum apar si problemele legate de respiratie, intrucat plamanii au mai putin loc pentru a se extinde.
Burtica mare te va impiedica sa gasesti o pozitie confortabila pentru somn. Nu mai poti dormi cum trebuie, oboseala fiind accentuata si de hormoni, si de oxigenarea incompleta, avand in vedere faptul ca nu mai respiri corect. Pe masura ce bebelusul se va pregati de nastere si se va indrepta spre zona pelvisului, plamanii se vor elibera de sub presiune si vei putea respire normal.
Ca si cand acestea n-ar fi fost de ajuns, mersul la toaleta s-a indesit. Principala preocupare cand te duci undeva este unde e WC-ul. Cu cat copilul creste mai mult, cu atat pune presiune mai mare pe vezica. Nu te abtine! Mergi la toaleta de cate ori simti nevoia, altfel risti sa faci infectie urinara.
Pentru a suplimenta productia de sange, corpul tau retine apa, iar tu iti vei simti umflate picioarele, degetele si fata. Pantofii de vor strange, iar bijuteriile nu-ti vor mai incapea pe degete. Nu te retine! Bea multa apa, pentru a diminua umflaturile. De asemenea, nu petrece mult timp in aceeasi pozitie (in picioare, in sezut sau culcat). De cate ori poti stai cu picioarele mai ridicate pentru a imbunatati circulatia sangelui. Cere sfatul medicului daca umflaturile sunt severe.
Tot din pricina hormonilor care relaxeaza articulatiile vei fi destul de neindemanatica, iti vor scapa lucruri din mana, nu vei putea apuca cu putere obiectele.
De asemenea, mersul si echilibrul vor fi ingreunate din pricina schimbarii centrului de greutate. Daca nu ai inceput deja, in curand vei avea mersul tipic leganat al gravidelor. Ai grija mare la incaltari pentru ca orice cazatura poate fi riscanta. In plus, ar trebui sa alegi pantofi cu un numai mai mare decat luai de obicei, intrucat este foarte posibil sa ti se lateasca laba piciorului. Hormonii vor contribui si la accentuarea schimbarii de stare pe care le aveai la inceputul sarcinii. Vei avea din nou suisuri si coborasuri din punct de vedere emotional. Daca nu le poti face fata cu ajutorul familiei si prietenilor, cere sfatul medicului.
Vizitele la medic ar trebui sa fie de doua ori pe luna, pentru a monitoriza semnele vitale ale bebelusului si pentru a preintampina orice complicatie ar putea surveni. Daca bebelusul nu s-a asezat inca in pozitia de nastere, nu trebuie sa-ti faci griji. Mai este suficient timp sa o faca. Suna-ti medicul pentru orice semn ar putea indica o nastere prematura (sangerare vaginala sau nazala, tensiune arterial mare, dureri abdominal, dureri de cap, dureri in piept).
Cateodata, iti spui ca ai obosit sa fii gravida. Nu te descuraja! Peste doar cateva saptamani, durerile, disconfortul, toate vor fi istorie. Cand ii vei vedea fetisoara micutului nu te vei mai gandi nicio clipa cat de rau ti-a fost pe durata sarcinii, travaliului, nasterii…
Cat iei in greutate?
In aceasta perioada n-ar trebui sa iei mai mult de 500-900 g pe saptamana. Orice crestere in greutate mai mare de atat ar trebui raportata medicului care urmareste evolutia sarcinii. Ea poate fi cauzata de retentia de apa care poate creste tensiunea arteriala.
Sfat: Fa o lista cu lucrurile pe care trebuie sa le ai gata inainte de nastere. Nu cumpara multe hainute intrucat vei primi destul de multe cadouri. Poti cumpara doar acele produse absolut necesare de care esti sigura ca nu le vei primi de la altcineva.
Saptamana 30 de sarcina. Cum e tatal
Familiile vorbesc foarte rar despre impactul pe care il va avea bebelusul asupra familiei largite. Parintii tai si parintii sotiei vor deveni BUNICI si isi vor lua rolul foarte in serios. Sunt incantati, relaxati si abia asteapta venirea pe lume a nepotului (nepoatei).
In aceasta perioada este indicat sa stai de vorba atat cu parintii tai, cat si cu socri, pentru a va ajuta cu bebelusul. Dupa nastere, sotia ta va avea nevoie de sprijin si bunicii sunt incantati sa va fi alaturi. Puteti stabili impreuna un program astfel incat toata lumea sa fie multumita, iar micutul sa se bucure de dragostea tuturor. Cu cat veti forma o echipa mai buna, cu atat mai fericit va fi bebelusul.
Saptamana 30 de sarcina – Video
Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.
foto: Depositphotos.com
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?
Sarcina pe saptamani
- Sarcina pe saptamani. Ghidul COMPLET al femeii gravide
- Saptamana 1 de sarcina. Fertilizarea si implantarea
- Saptamana 2 de sarcina: Ovulatia si conceptia
- Saptamana 3 de sarcina. Marea intalnire
- Saptamana 4 de sarcina. E timpul pentru un test de sarcina!
- Saptamana 5 de sarcina. E timpul pentru confirmarea sarcinii
- Saptamana 6 de sarcina. Pregateste-te pentru primele simptome de sarcina!
- Saptamana 7 de sarcina. Incep poftele!
- Saptamana 8 de sarcina. Bebelusul prinde contur
- Saptamana 9 de sarcina. Se formeaza valvele inimii
- Saptamana 10 de sarcina. Apar unghiile bebelusului!
- Saptamana 11 de sarcina. Incepe exercitiile Kegel!
- Saptamana 12 de sarcina. Esti curioasa sa stii sexul copilului?
- Saptamana 13 de sarcina. Bebelusul nu mai este embrion, ci fetus
- Saptamana 14 de sarcina. Nu te mai poti ascunde!
- Saptamana 15 de sarcina. Bebelusul poate simti gusturile
- Saptamana 16 de sarcina. Bebelusul incepe sa zambeasca
- Saptamana 17 de sarcina. Bebelusul distinge sunetele
- Saptamana 18 de sarcina. Ce teste medicale trebuie sa faci
- Saptamana 19 de sarcina. Incep sa se dezvolte mugurii dintilor permanenti
- Saptamana 20 de sarcina. Baiat sau fata?
- Saptamana 21 de sarcina. Bebelusul stranuta
- Saptamana 22 de sarcina. Bebelusul „vede” lumina din exterior
- Saptamana 23 de sarcina. Simti in burtica un campion la box?
- Saptamana 24 de sarcina. Incep contractiile Braxton-Hicks!
- Saptamana 25 de sarcina. Bebelusului incepe sa-i placa „dulcele”
- Saptamana 26 de sarcina. E timpul pentru planul de nastere!
- Saptamana 27 de sarcina. Bebelusul sughite. Il simti?
- Saptamana 28 de sarcina. Ai ales numele bebelusului?
- Saptamana 29 de sarcina. Ai de luat decizii importante!
- Saptamana 30 de sarcina. Cum stai cu somnul?
- Saptamana 31 de sarcina. Stii ce trebuie sa pui in bagajul de gravida?
- Saptamana 32 de sarcina. Se accentueaza starile de anxietate!
- Saptamana 33 de sarcina. Ai stabilit ruta cea mai rapida spre spital?
- Saptamana 34 de sarcina. Care sunt semnele travaliului?
- Saptamana 35 de sarcina. Bebelusul isi poate folosi toate cele cinci simturi
- Saptamana 36 de sarcina. Stii care sunt semnele care prevestesc nasterea?
- Saptamana 37 de sarcina. Te chinuie visele?
- Saptamana 38 de sarcina. Fa-ti bagajele!
- Saptamana 39 de sarcina. In curand iti vei cunoaste bebelusul
- Saptamana 40 de sarcina. Pregateste-te de nastere!
- Saptamana 41 de sarcina. Pot urma si saptamana 42 si saptamana 43