Esti in saptamana 25 de sarcina. Te apropii de finalul trimestrului doi. Nu uita sa-ti rezervi cateva clipe doar pentru tine, dar nu-ti neglija partenerul. Si el are nevoie de atentia ta.
Saptamana 25 de sarcina. Cum e copilul
Marime: 34,6 cm (crestet-calcaie)
Greutate: 660 g
Este cat… o vanata
Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay
Bebelusul se dezvolta rapid. Structurile maduvei spinarii sunt in formare, vasele de sange din plamani se dezvolta, oasele i se intaresc. Desi daca s-ar naste in acest moment ar avea nevoie de sustinere pentru a putea respire si ar sta la incubator pentru cateva luni bune, sistemul respirator al micutului se maturizeaza pe zi ce trece. Narile sunt deschise, insa prima respiratie adevarata o va avea abia dupa nastere. Organele genitale sunt perfect formate, daca este baiat, testiculele au coborat. Iar daca este fetita, ovarele produs ovule.
Bebelusul iti poate auzi stomacul miscandu-se si vocea cand canti. De asemenea, micutul devine din ce in ce mai constient de faptul ca se poate misca si exerseaza asta din plin. Isi misca inclusiv degetele de la maini si de la picioare.
Papilele gustative in formare pot detecta deja gusturi, iar bebelusului va incepe sa-i placa “dulcele”.
Pe masura ce stratul de grasime se formeaza sub piele, aceasta se netezeste si nu mai este cutata. Parul creste si el si daca l-ai putea vedea in realitate, i-ai putea distinge culoarea.
Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 37 de saptamani!
Saptamana 25 de sarcina. Cum e mama
Daca n-ai inceput deja, este timpul sa faci exercitii Kegel. Incordeaza muschii pelvieni si relaxeaza-i. Ca sa te obisnuiesti cu miscarile, poti incepe atunci cand urinezi cu retinerea jetului. Aceste exercitii iti vor intari muschii.
Vei putea experimenta si dureri bizare in diverse locuri ale corpului. Pot aparea carcei la picioare. Specialistii nu au o explicatie exacta a fenomenului, insa spun ca o cauza pot fi modificarile din sistemul circulator care forteaza vasele de sange. Poti resimti unele dureri si in zona pelviana, cauzate de bebelus care preseaza din interior pe zone sensibile.
Somnul devine din ce in ce mai dificil. Burta este mare si nu poti gasi o pozitie optima de somn. Specialistii recomanda sa dormi intr-o parte, de preferat pe stanga. Ei spun ca aceast este pozitia optima pentru ca sangele sa circule coespunzator prin organismul tau si al bebelusului. Burtica nu iti afecteaza doar somnul, ci si respiratia. Uterul se extinde si iti apasa pe organele interne, inclusiv pe plamani, iar asta va duce le tulburari ale respiratiei, precum si la sforait pe timpul noptii. Somnul va fi intrerupt si de vizitele dese la toaleta, dar si de arsuri. Uterul impinge stomacul spre esofag, iar hormonii sarcinii ingreuneaza digestia, ceea ce presupune ca alimentele vor sta si mai mult timp in stomac.
Cauzelor de ordin fizic se adauga probleme de ordin psihic.
Stresul nasterii, stresul de la birou, stresul de a deveni mama, responsabilitatea sunt doar putine elemente care pot da peste cap viata de gravid. Visele sunt si ele o pacoste. Probabil tot de la hormoni, spun specialistii, visele din semestrul doi sunt bizarre si par foarte reale. Pernele te pot scapa din impas. Poti achizitiona perne speciale sau le poti folosi pe cele obisnuite pe care sa le asezi pe langa tine: una in spate pentru sustinere, iar alta intre picioare.
Ca sa te asiguri ca mergi linistita la culcare, incearca niste tehnici de relaxare, de respiratie. Ai grija sa nu bei prea multa apa inainte de culcare, astfel incat sa fii nevoita sa te duci foarte des peste noapte la toaleta. Nu manca alimente acide seara (rosii, citrice) care sa-ti inrautateasca arsurile. ATENTIE: Nu lua niciun medicament pentru somn fara sa ceri in prealabil sfatul medicului care iti urmareste sarcina!
Bebelusul este mare, iar miscarile lui le poti resimti foarte bine.
Chiar si sotul sau prietenii pot simti loviturile care pun mana pe burtica. Este un moment foarte emotionant sa simti minunea din pantecele unei femei.
Alte aspecte de care ar trebui sa te ocupi incepand cu aceasta saptamana (in cazul in care n-ai facut-o deja) sunt aranjarea camerei bebelusului, vizionarea si chiar achizitionarea unor accesorii necesare (patut, masa de schimbat, carucior, cadita etc.), alegerea numelui bebelusului, pregatirea bagajului pentru maternitate. Nu le lasa pe ultima suta de metri pentru ca sunt multe de facut si daca anumite aspecte sunt nerezolvate iti vor crea un stres in plus.
Fii atenta in continuare la simptome ale nasterii premature si suna la Salvare daca: ai contractii regulate, durere constanta de spate, sangerari vaginale sau scurgeri de fluide de orice fel.
Pe masura ce data nasterii se apropie, medicul te poate chema mai des la control pentru a urmari starea de sanatate. Este posibil un test pentru determinarea tolerantei la glucoza sau pentru depistarea anemiei. In cazul in care nivelul de fier in organism este mic, medicul iti poate recomanda cateva suplimente de fier.
Cat iei in greutate
Daca ai inceput sarcina cu un index al masei corporale incadrat in limite normale, incepand din aceasta perioada ar trebui sa te ingrasi cu 450 g pe saptamana. Nu trebuie sa-ti faci griji cu privire la revenirea in forma dupa ce nasti, daca ai un regim de viata echilibrat, mananci sanatos si faci multa miscare.
Sfat: Te apropii de finalul semestrului doi, insa mai e pana la ziua cea mare. Desi toata atentia se indreapta spre bebelusul din burtica, nu uita de momentele de intimitate. Mergeti impreuna in oras, planuiti o iesire la aer curat, un weekend in doi. Orice activitate care va apropie si care sporeste intimitatea dintre voi este buna, atat pentru relatia de cuplu, cat si pentru bebelus, care se va naste intr-o atmosfera plina de iubire.
Saptamana 25 de sarcina. Cum e tatal
Viata ta si a sotiei se va da putin peste cap dupa aparitia micutului, asa ca ar fi momentul prielnic pentru iesiri in doi sau pentru a merge in locuri in care sa reusiti sa va alungati putin stresul. Puteti merge impreuna la spa sau la piscine, sedinte de masaj sau cosmetic. Este binevenita orice actiune menita sa va faca sa va relaxati, sa va simtiti bine impreuna si sa va pregatiti pentru zilele in care micutul vostru va fi singurul lucru la care va veti gandi. In plus, cu cat sunteti mai calmi, cu atat ii asigurati micutului vostru un mediu familial armonios.
Saptamana 25 de sarcina – VIDEO
Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.
foto: Depositphotos.com
Sarcina pe saptamani
- Sarcina pe saptamani. Ghidul COMPLET al femeii gravide
- Saptamana 1 de sarcina. Fertilizarea si implantarea
- Saptamana 2 de sarcina: Ovulatia si conceptia
- Saptamana 3 de sarcina. Marea intalnire
- Saptamana 4 de sarcina. E timpul pentru un test de sarcina!
- Saptamana 5 de sarcina. E timpul pentru confirmarea sarcinii
- Saptamana 6 de sarcina. Pregateste-te pentru primele simptome de sarcina!
- Saptamana 7 de sarcina. Incep poftele!
- Saptamana 8 de sarcina. Bebelusul prinde contur
- Saptamana 9 de sarcina. Se formeaza valvele inimii
- Saptamana 10 de sarcina. Apar unghiile bebelusului!
- Saptamana 11 de sarcina. Incepe exercitiile Kegel!
- Saptamana 12 de sarcina. Esti curioasa sa stii sexul copilului?
- Saptamana 13 de sarcina. Bebelusul nu mai este embrion, ci fetus
- Saptamana 14 de sarcina. Nu te mai poti ascunde!
- Saptamana 15 de sarcina. Bebelusul poate simti gusturile
- Saptamana 16 de sarcina. Bebelusul incepe sa zambeasca
- Saptamana 17 de sarcina. Bebelusul distinge sunetele
- Saptamana 18 de sarcina. Ce teste medicale trebuie sa faci
- Saptamana 19 de sarcina. Incep sa se dezvolte mugurii dintilor permanenti
- Saptamana 20 de sarcina. Baiat sau fata?
- Saptamana 21 de sarcina. Bebelusul stranuta
- Saptamana 22 de sarcina. Bebelusul „vede” lumina din exterior
- Saptamana 23 de sarcina. Simti in burtica un campion la box?
- Saptamana 24 de sarcina. Incep contractiile Braxton-Hicks!
- Saptamana 25 de sarcina. Bebelusului incepe sa-i placa „dulcele”
- Saptamana 26 de sarcina. E timpul pentru planul de nastere!
- Saptamana 27 de sarcina. Bebelusul sughite. Il simti?
- Saptamana 28 de sarcina. Ai ales numele bebelusului?
- Saptamana 29 de sarcina. Ai de luat decizii importante!
- Saptamana 30 de sarcina. Cum stai cu somnul?
- Saptamana 31 de sarcina. Stii ce trebuie sa pui in bagajul de gravida?
- Saptamana 32 de sarcina. Se accentueaza starile de anxietate!
- Saptamana 33 de sarcina. Ai stabilit ruta cea mai rapida spre spital?
- Saptamana 34 de sarcina. Care sunt semnele travaliului?
- Saptamana 35 de sarcina. Bebelusul isi poate folosi toate cele cinci simturi
- Saptamana 36 de sarcina. Stii care sunt semnele care prevestesc nasterea?
- Saptamana 37 de sarcina. Te chinuie visele?
- Saptamana 38 de sarcina. Fa-ti bagajele!
- Saptamana 39 de sarcina. In curand iti vei cunoaste bebelusul
- Saptamana 40 de sarcina. Pregateste-te de nastere!
- Saptamana 41 de sarcina. Pot urma si saptamana 42 si saptamana 43