Saptamana 24 de sarcina. Incep contractiile Braxton-Hicks! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Saptamana 24 de sarcina. Incep contractiile Braxton-Hicks!

Sfatulparintilor » Sarcină » Sarcina pe săptămâni » Saptamana 24 de sarcina. Incep contractiile Braxton-Hicks!
saptamana 24 de sarcina
Credit foto: Depositphotos.com

Burtica ta e din ce in ce mai rotunda. In saptamana 24 de sarcina este important sa ai grija de sanatatea ta, sa faci miscare si sa ai un stil de viata echilibrat. Cere sfatul medicului cu privire la exercitiile fizice pe care le poti face in timpul sarcinii.

Saptamana 24 de sarcina. Cum e copilul

Marime: 30 cm (din crestet la calcaie)

Greutate: 600 g

Este cat… un stiulete de porumb

Saptamana 24 de sarcina

Imagine de Beverly Buckley de la Pixabay

Bebelusul creste pe zi ce trece, iar parte din greutatea ta este rezultatul dezvoltarii lui. Micutul arata acum foarte aproape de bebelusul pe care il vei tine in brate in ziua nasterii. Fata este formata, urechile sunt la locul lor, ochii sunt formati (insa pleoapele sunt inca inchise). Sunt fomate genele, unghiile, ii creste parul. Bebelusul tau si viseaza.

Organele sunt si ele in proces de maturizare, in plamani se formeaza bronhiile, pentru a permite respiratia. Papilele gustative sunt in formare, creierul continua sa se dezvolte. Pe sub piele se formeaza un strat de grasime care ii va tine de cald bebelusului, pentru ca dupa nastere copiii nu isi pot regla temperatura corpului. Mai ales daca se naste prematur. Daca s-ar naste in aceasta saptamana, sunt sanse de supravietuire, insa va putea avea probleme la plamani sau alte dizabilitati. Desigur ar fi nevoie de o lunga sedere la terapie intensiva.

In curand pielea isi va pierde aspectul transparent.

Nu trebuie sa-ti faci griji despre contractiile Braxton-Hicks. De obicei sunt nedureroase si reprezinta o „antrenare” a uterului pentru nastere.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 36 de saptamani!

Saptamana 24 de sarcina. Cum e mama

Faci miscare? Mananci santos? Bei suficient de multa apa? Toate acestea te pot ajuta sa reduci simptomele sarcinii, sa ai energie si sa-i dai bebelusului tau toate elementele de care are nevoie in dezvoltarea sa.

Iti va fi din ce in ce mai greu sa te apleci ca sa te legi la sireturi, asa ca este de dorit sa porti incaltari care iti intra direct pe picior fara sa mai fie nevoie de alte elemente de inchidere. Sau cere ajutorul cuiva! Te vei confrunta in continuare cu probleme legate de intinderea pielii, usturime, mancarime. Incheieturile vor fi din ce in ce mai moi, asa ca atentie cum calci.

Poate fi descurajator sa vezi cum acul cantarului urca din ce in ce mai sus, insa sarcina nu este momentul cel mai potrivit sat ii diete. Insa un program alimentar si de exercitii fizice corect te poate mentine in forma si poti scapa foarte usor de kilogramele in plus dupa nastere.

Cere sfatul medicului cu privire la exercitiile fizice pe care le poti face.

Nu incepe niciodata un program de exercitii sau alimentatie fara sa ceri acordul medicului care iti urmareste sarcina.

De exemplu, pentru a contracara durerile de spate sunt indicate plimbarile si exercitiile de yoga pentru gravide. In plus, miscarea contribuie la o mai buna circulatie a sangelui si astfel poti reduce inflamatiile cauzate de retentia de apa. Miscarea te ajuta si sa eliberezi stresul, precum si sa-ti intaresti muschii pentru ziua ce mare: nasterea.

Daca ai fost o persoana sedentara pana acum, nu incepe in forta. Plimbari de cate 20 de minute de mai multe ori pe saptamana pot contribui la intrarea in forma. Nu mai trebuie sa spunem ca orice sport precum schi, tenis sau orice alta activitate care necesita miscari bruste ar trebui evitate.

Nu te astepta sa slabesti, scopul tau este sa fii in forma si pregatita pentru nastere.

Miscarile bebelusului sunt resimtite foarte bine, asa incat iti poti da seama cand doarme si cand e treaz. Nu trebuie sa te ingrijoreze nici micile contractii ale uterului – numite contractii Braxton Hicks. Ele se petrec de mai multe ori in timpul vietii unei femei, insa numai in sarcina sunt perceptibile. Intre saptamana 24 si 28 doctorul iti poate recomanda teste care sa urmeasca riscul aparitiei diabetului gestational. Simptomele sunt oboseala cronica, greturi, sete excesiva si urinare frecventa. Foarte putine femei dezvolta diabet gestational (2-5%). Netratat, diabetul creste riscul de a avea o nastere normala dificila sau sa a suferi o nastere prin cezariana.

Vederea blurata este o problema de care se plang multe gravida. Acest lucru se intampla tot din cauza hormonilor care “usuca” ochiul. Este nevoie de picaturi speciale pentru a umezi ochiul, iar daca obisnuiesti sa porti ochelarii doar din cand in cand, este timpul sa nu ti-i mai scoti.

Nasterea prematura

Peste 12% dintre copiii se nasc prematur (inainte de saptamana 37). Un sfert din acestea sunt intentionate (echipa decide sa forteze nasterea pentru a preveni probleme medicale serioase precum preeclamsia sau pentru ca s-a constatat oprirea dezvoltarii bebelusului). Restul sunt nasteri spontane. Nu se stie cu exactitate ce factori determina nasterile premature, insa sunt si anumiti factori siguri de risc precum infectii ale tractului genital, probleme placentare sau insuficienta cervical.

Suna imediat la Salvare daca prezinti urmatoarele semne:

– scurgeri vaginale semnificative

– modificari ale scurgerilor vaginale – devin apoase, mucilaginoase sau contin urme sange

– sangerare vaginala

– dureri abdominale asemanatoare celor de ciclu menstrual

– mai mult de 4 contractii pe ora (chiar daca nu dor)

– presiune puternica in zona pelviana (simti ca bebelusul impinge sa iasa afara)

– dureri puternice de spate.

Chiar daca nu esti sigura ca simti aceste simptime, insa ai indoieli, suna-ti medicul. Chiar daca este o alarma falsa, nu te sfii sa ii ceri ajutorul.

Daca, insa, banuielile tale se confirma, vei avea nevoie urgenta de asistenta medicala. Iti vor fi monitorizate contractiile, se va urmari rata batailor inimii bebelusului, iti vor fi facute teste pentru detectarea infectiilor, ti se vor verifica membranele daca au fost distruse. De asemenea, ti se pot lua mostre din cervix si vagin pentru a fi verificate la laborator. Acestea pot determina daca ti se scurge lichid amniotic din uter. Daca rezultatul este negativ inseamna ca sunt sanse reduse sa nasti in urmatoarele una-doua saptamani.

In situatia in care esti nevoita sa nasti, gratie noilor tehnologii, bebelusii nascuti la 24 de saptamani au sanse de supravietuire. Cu toate acestea, e nevoie de o atenta supraveghere medicala, iar sechelele pot fi grave si pe termen lung.

Cat iei in greutate?

Acul cantarului urca in continuare, insa in mare parte greutate este a bebelusului si a lichidului amniotic. Cere sfatul medicului cu privire la exercitiile fizice pe care le poti face pentru a te mentine in forma. Nu incepe niciodata un program de exercitii sau de alimentatie fara sa ceri acordul medicului care iti urmareste sarcina.

Sfat: Alcatuieste o lista cu lucrurile pe care trebuie sa le faci in urmatoarea perioada. Daca pregatesti camera bebelusului, cere sfatul medicului cu privire la substantele care ti-ar putea face rau.

Saptamana 24 de sarcina. Cum e tatal

Desi ti se va parea o nebunie, foarte multi barbati experimenteaza, prin simpatie, simptome ale sarcinii sotiei: greturi, dureri de spate, surplus de kilograme. Se numeste Sindromul Couvade. Dupa nasterea copilului, barbatii se ingrasa si mai mult. Explicatia data de specialisti se bazeaza pe faptul ca tatii dorm din ce in ce mai putin, sunt stresati, nu au o alimentatie corecta si nu mai fac sport.

Pentru a te mentine in forma, insoteste-ti sotia in plimbarile de seara. Mananca mai multe legume si fructe si mai putina carne. Cu cat esti mai atent, cu atat bebelusul tau va avea un tata in perfecta forma fizica.

Saptamana 24 de sarcina – VIDEO

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

foto: Depositphotos.com

Sarcina pe saptamani

Data articol: 02/04/2024