Saptamana 23 de sarcina. Simti in burtica un campion la box? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Saptamana 23 de sarcina. Simti in burtica un campion la box?

Sfatulparintilor » Sarcină » Sarcina pe săptămâni » Saptamana 23 de sarcina. Simti in burtica un campion la box?
Saptamana 23 de sarcina

In saptamana 23 de sarcina, bebelusul este suficient de mare sa supravietuiasca in eventualitatea unei nasteri premature. Totusi, cel mai bine este ca mititelul sa mai stea pana la 40 de saptamani.

Saptamana 23 de sarcina. Cum e copilul

Marime: 28,9 cm

Greutate: 501 g

Este cat… o ceapa verde la lungime si un mango mare ca greutate

sarcina saptamana 23 - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - spring-onions-3678921_1280

Imagine de Beverly Buckley de la Pixabay

Bebelusul tau intra intr-o oarecare rutina. Este foarte probabil sa fie mult mai activ noaptea, decat ziua. Sistemele interne functioneaza autonom, insa mai e nevoie de timp pentru a se maturiza complet. Sistemul vestibular, partea a creierului responsabil cu simtul miscarii este prima parte din creier care se maturizeaza si cu siguranta iti simte miscarile. Auzul continua sa se dezvolte. Da drumul la muzica si danseaza usor. Bebelusul te va simti. Specialistii spun ca bebelusul poate auzi latratul unui caine sau zgomotul aspiratorului. Acesta este si motivul pentru care dupa nastere copiii nu se sperie de aceste zgomote, fiind deja obisnuiti cu ele din viata intrauterina.

Vasele de sange din plamani sunt in continua dezvoltare si ele, continua exercitiile de respiratie.

Bebelusul tau se pregateste de viata extrauterina. De altfel, saptamana 23 este o borna foarte importanta in dezvoltarea bebelusului. In eventualitatea in care micutul se naste prematur, el are sanse de supravietuire, insa destul de mici. Specialistii spun ca sansele de supravietuire ale unui bebelus nascut in saptamana 23 sunt de 25 pana la 35%, intre saptamana 24 si 25, sansele cresc substantial pana la 50-70%, iar intre 26 si 27 de saptamani – pana la 90%.

La ecografie iti poti da seama de pielea extrem de cutata a micutului tau, dar nu ai motiv de ingrijorare.

Asta se intampla pentru ca sub piele nu exista grasime. Spre sfarsitul lunii, insa fatul va incepe sa creeze depozite de grasime care sa netezeasca pielea. Bebelusul bea lichid amniotic si incepe sa simta gustul.

Fata si corpul bebelusului capata tot mai mult imaginea unui copilas, oasele urechii interne incep sa se intareasca, pancreasul se dezvolta si furnizeaza insulina care regleza nivelul zaharului din sange, unghiutele sunt aproape de forma finala, iar lanugo (parul care ii care ii acopera corpul) se face din ce in ce mai negru. Desi a depasit jumatatea calatoriei, mai este cale lunga pana la cunoasterea lumii exterioare.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 35 de saptamani!

Saptamana 23 de sarcina. Cum e mama

Incepi sa te intrebi daca nu cumva in burtica ta este un campion de box si nu un bebelus cat o ceapa de lung. Vei simti din plin crosee, uppercut-uri si directe prin toate organele interne. Sunt atat de puternice, incat se vor putea vedea si din exterior cu ochiul liber.

La urmatorul control ginecologic, cel mai probabil medicul iti va examina cervixul pentru a detecta eventuale semne de nastere prematura. Nu trebuie sa te ingrijorezi, este o verificare de rutina, mai complicat de pronuntat decat de realizat. Starile de anxietate, neliniste, bucurie, exaltare se rotesc cu o repeziciune ce te ia si pe tine prin surprindere. Aceste suisuri si coborasuri din starea ta de spirit vor contribui din plin la tulburarea somnului.

Asa ca n-ar fi de mirare daca ai citi acest text la 4:30 dimineata.

In aceasta saptamana, uterul este pozitionat la cativa centimetri deasupra ombilicului si este foarte posibil ca acesa sa iasa in afara, ca urmare a presiunii venite de dinauntru. Nu te ingrijora, va reveni la normal, dupa nastere.

Chiar daca simti ca ai energie, este foarte important sa te odihnesti. Chiar daca nu dormi, sa stai in pat 15-20 de minute din cand in cand este mai mult decat indicat.

Tot din cauza hormonilor vei avea de furca si cu memoria, asa ca nu te mira daca nu-ti mai amintesti unde ai parcat masina sau unde ai pus cheile de la casa.

Incepand cu aceasta perioada, medicul te va chema la control din doua in doua saptamani. Nu este cazul sa te ingrijorezi. Sunt doar verificari de rutina pentru a-ti controla tensiunea arteriala si riscul de diabest gestational.

A fost o contractie?

Aproximativ 7% dintre gravide nasc prematur in aceasta perioada. Mult mai dese sun nasterile inainte de termen, dar in trimestrul 3. Orice contractie care forteaza cervixul sa se deschida inainte de saptamana 37 se considera nastere prematura.

Contractiile pot fi calmate consumand multa apa si mergand in pat pentru putina odihna. Insa daca durerile sunt severe sau ai si alte complicatii cere sfatul medicului. Desi in multe cazuri este suficient sa te intinzi in pat, cu picioarele putin ridicate astfel incat sa fie cat mai putina presiune pe cervix, unii medici pot recomanda si tratament pentru a preveni o nastere prematura. Daca nici acestea nu-si fac efectul, este nevoie de spitalizare.

Transformarile corpului tau continua. Picioarele, gleznele ti se vor umfla, in special la sfarsitul zilei sau daca este foarte cald. Circulatia proasta a sangelui, combinata cu modificarile chimice din organism cauzate de sarcina contribuie la redentia de apa. Nu trebuie sa te ingrijorezi, imediat dupa nastere, totul va reveni la normal. Vei observa o transpiratie abundenta imediat dupa nastere. Pana atunci, relaxeaza-ti cat de mult poti picioarele, evita statul pe scaun sau statul in picioare pe perioade lungi. Cere sfatul medicului pentru a face exercitii fizice care sa-ti imbunatateasca circulatia sangelui. Suna de urgenta la medic daca observi o umflare brusca a picioarelor, gleznelor, combinata cu umflarea mainilor, fetei si a pielii din jurul ochilor. Este semn de preeclamsie, o complicatie grava care poate aparea in sarcina.

Celulele stem

Din ce in ce mai multi parinti iau in considerare recoltarea de celule stem dupa nastere. O serie de intrebari se nasc legate de acest subiect: Cat sunt de eficiente celulele stem? Cat costa? Sunt scumpe? Merita pretul?

Studiile de ultima ora releva faptul ca celulele stem pot fi folosite pentru tratarea numeroaselor probleme de sanatate: de la diabet, la infarct, atac cerebral, in cazul unor afectiuni  la maduva spinarii.

In ceea ce priveste pretul, acesta difera de companie la companie, iar majoritatea firmelor de profil si-au diversificat oferta pe mai multe pachete, astfel incat sa atinga cat mai multe categorii sociale.

Cereti toate detaliile atunci cand va hotarati sa apelati la o firma sau alta. Sunt boli care nu pot fi acoperite de celulele stem, dupa cum este foarte posibil ca celulele stem recoltate de la bebelusul tau sa nu fie compatibile cu restul familiei, asa incat, daca ai nevoie pentru un frate sau sora sa nu se poata face nimic cu celulele stem recoltate de la micut.

Cat iei in greutate?

Daca ai urmat un stil de viata sanatos, cu un regim alimentar echilibrat, n-ar trebui sa acumulezi in aceasta perioada mai mult de 6,8 kg. Cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina in cazul in care esti ingrijorata in privinta kilogramelor in plus sau in minus.

Sfat: Daca nu ai inceput inca sa scrii un jurnal, poate ca ar fi cazul sa o faci. Multe lucruri le vei uita dupa nastere, iar aceste notite iti vor aminti de perioada magica a sarcinii.

Saptamana 23 de sarcina. Cum e tatal

Peste cateva luni iti vei tine bebelusul in brate. Desi stii ca iti iubesti copilul, incepi sa-ti faci griji despre cum va fi… Ce relatie vei avea cu el… Daca vei fi un bun tata… Unii tati incep sa resimta o presiune financiara si cred ca nu vor putea face fata cheltuielilor necesare cresterii unui copil. Te gandesti ca nu vei putea dormi si cum vei putea sa te descurci obosit la birou. Toate aceste ganduri sunt perfect normale, insa toti parintii vor gasi resursele necesare pentru depasirea acestui hop. Discuta cu sotia. Daca iti este frica sa nu o ingrijorezi, vorbeste cu rudele, cu prieteni sau colegi de serviciu, de preferat barbati care au trecut prin aceasta etapa. Daca nici asa nu incepi sa te simti mai bine, nu te sfii sa ceri sfatul unui psiholog avizat. Adu-ti aminte ca micutul tau are nevoie de un tata echilibrat.

Saptamana 23 de sarcina – VIDEO

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

Sarcina pe saptamani

Data articol: 01/04/2024