Esti in saptamana 21 de sarcina. Ai ajuns la jumatatea drumului. Peste cateva luni iti vei strange puiul in brate. Nu trebuie sa astepti pana atunci sa relationezi cu el. Vorbeste-i, canta-i, spune-i povesti.
Saptamana 21 de sarcina. Cum e copilul
Marime: 26.7 cm (din crestet pana la calcaie)
Greutate: 360 g
Este cat… un morcov
Imagine de Albrecht Fietz de la Pixabay
Micutul tau se dezvolta, pleoapele sunt inca inchise si ti se poate parea ca doarme daca il vezi la ecografie. Insa este suficient de activ incat sa-ti dai si tu seama prin miscarile lui frecvente. Vei simti, de asemenea, stranuturile care se petrec ca urmare a exercitiilor de respiratie ale bebelusului.
Nu va trece mult si miscarile agitate se vor calma, bebelusul se va pozitiona cu capul in jos si se va pregati de nastere. Pana atunci isi va continua ritualurile. Unul dintre ele este somnul. Asa cum doarme in burtica, asa va dormi si in primele luni de viata, pana cand i se creeaza o noua rutina de somn.
Daca este fetita, incepe sa i se formeze vaginul.
Intreg organismul micutului tau este format, acum se “maturizeaza”, organele incep sa functioneze pe cont propriu, exerseaza, sistemul nervos central este activat, sistemul digestiv la fel.
Bebelusul are unghii la maini si la picioare, insa sunt foarte moi pentru a reduce riscul ca bebelusul sa se raneasca singur in burtica.
Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 33 de saptamani!
Saptamana 21 de sarcina. Cum e mama
Incet-incet te obisnuiesti cu noua situatie si unele dintre simptomele de sarcina dispar total sau se atenueaza. Greturile au disparut de mult, oboseala este suportabila, sanii si spatele te dor mai putin sau te-ai obisnuit cu ideea. Schimbarile de dispozitie sunt mai rare, insa incep anxietatile legate de nastere. Mai ai ceva de furca si cu mancarimile pielii cauzate de marirea burtii. Ca sa nu mai vorbim despre indigestie, flatulenta si arsuri gastrice provocate de „rearanjarea” organelor interne astfel incat bebelusul sa se poata dezvolta.
Te vei confrunta in continuare cu umflarea picioarelor, pe tot parcursul zilei sau, cel putin, spre finalul ei. Pentru a contracara neplacerile, bea multe lichide, iar seara stai cel putin 30 de minute cu picioarele ridicate. Poti purta, de asemenea, sosete speciale. Si nu uita de incaltarile cat mai lejere, atfel incat picioarele sa-ti stea confortabil in ele. Atentie, insa, daca observi ca umflaturile sunt exagerate, suna-ti medicul. Poate fi un semn de preeclamsie, o boala care pune in pericol sarcina.
Somnul este si el tulburat in aceasta perioada. Pentru a reduce neplacerile, fa miscare. Nu exagera, o plimbare zilnica de jumatate de ora este suficienta ca sa poti dormi linistita.
Durerile de spate se mai atenueaza datorita faptului ca centrul de greutate s-a mutat, dar si datorita hormonilor care isi fac treaba si relaxeaza muschii si ligamentele.
Viata sexuala isi poate reveni putin la normal, dupa lunile de greturi si dureri de sani, mai ales ca, in general, femeile experimenteaza in cel de-al doilea trimestru o crestere a libidoului.
Incepe sa construiesti relatia cu bebelusul
Iti poate parea ciudat, mai ales daca esti la prima sarcina, sa vorbesti cu burtica. Insa este un pas foarte important in crearea unei relatii cu micutul tau. Iti poti face idee despre personalitatea lui dupa modul in care se misca. Il poti urmari ca sa-ti dai seama ce situatie il agita si ce situatie il calmeaza. Multe din aceste situatii se vor repeta si in viata extrauterina si iti va fi usor sa-l linistesti daca aplici aceleasi metode.
Studiile efectuate in 2005 de Barbara Kisilevsky, profesor la Scoala de Asistente din cadrul Queens University din Ontario, Canada, releva faptul ca bebelusii adora vocea mamei. Cercetatorii au masurat pulsul bebelusilor aflati in burtica si acesta se accelera ori de cate ori mama vorbea. Iti poti ajuta bebelusul sa-ti recunoasca vocea vorbindu-i des, cantandu-i, citindu-i. Si taticul poate vorbi cu burtica.
Poti sa incepi deja sa cumperi carti cu povesti pentru copii, mai ales daca esti la prima sarcina. Nu este nevoie sa astepti sa se nasca pentru a-i citi povesti. Incepe de-acum. El te aude. Si aude si muzica daca-i pui. Cercetatorii nu au descoperit deocamdata cat de clar aude bebelusul in burtica, insa este clar ca aude.
Jurnalul sarcinii
Daca ai priteni sau rude departe de tine, iti poti face un blog in care sa tii un jurnal al sarcinii. Astfel, ii vei putea tine pe toti la curent cu ceea ce se intampla. Poti posta poze de la ecografii sau cu burtica ta crescand. In plus, prin comentariile lor, ii vei simti mai aproape de tine si te vei putea bucura de sprijinul lor.
Poti incerca, de asemenea, sa scrii intr-un jurnal “off line”. Situatii vin si trec, mai uiti, dar daca notezi emotiile intr-un jurnal, amintirile vor fi pentru totdeauna. Mai mult, poate fi un cadou excelent pentru copil, cand va creste, sa citeasca acest jurnal.
Cat iei in greutate?
Nu trebuie sa-ti faci griji cu privire la acul cantarului, mai ales daca mananci sanatos, echilibrat si faci miscare. Medicul este in masura sa-ti spuna daca esti sau nu in grafic in ceea ce priveste kilogramele. De asemenea, el iti poate recomanda ce exercitii fizice sa faci (daca sarcina nu prezinta risc). Joggingul nu este cea mai comoda modalitate de a te mentine in forma, insa poti incerca yoga pentru gravide sau inotul. Inainte de a te apuca de orice fel de exercitii fizice, cere sfatul medicului.
Sfat: Gandeste-te de pe acum ce fel de nastere vrei si vorbeste cu medicul despre optiunile tale.
Saptamana 21 de sarcina. Cum e tatal
Te gandesti la sotia ta si la „chinul” pe care il observi zi de zi. Are cateva kilograme in plus, nu poate dormi, nu poate merge, nu se poate misca. I se umfla picioarele, mainile, fata. Urca cu greu scarile, nu mai poate face asa de des cumparaturile. Te ingrijorezi pentru fiecare pas pe care il face si o privesti compatimitor, pe de o parte, si neputincios, pe de alta parte.
Intri in panica pentru fiecare durere, junghi sau crampa. Este normal sa fii asa. Daca iti iubesti sotia, este normal sa fii emotionat si ai toate aceste trairi.
Insa ai grija si de tine. Nu poti avea grija de sotia ta, neglijandu-te pe tine. Odihneste-te, astfel incat sa poti face mai usor fata stresului, mananca sanatos, vorbeste cu prietenii, familia sau chiar poti cere sfat specializat daca simti ca te coplesesc emotiile. Nu te indeparta de prieteni si rude, ramai conectat cu ei. Iti vor fi de mare ajutor cu o vorba buna, cu un sfat, chiar si cu cate o gluma. Petrece cat mai putin timp singur.
Saptamana 21 de sarcina. VIDEO
Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.
foto: Depositphotos.com
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie
Sarcina pe saptamani
- Sarcina pe saptamani. Ghidul COMPLET al femeii gravide
- Saptamana 1 de sarcina. Fertilizarea si implantarea
- Saptamana 2 de sarcina: Ovulatia si conceptia
- Saptamana 3 de sarcina. Marea intalnire
- Saptamana 4 de sarcina. E timpul pentru un test de sarcina!
- Saptamana 5 de sarcina. E timpul pentru confirmarea sarcinii
- Saptamana 6 de sarcina. Pregateste-te pentru primele simptome de sarcina!
- Saptamana 7 de sarcina. Incep poftele!
- Saptamana 8 de sarcina. Bebelusul prinde contur
- Saptamana 9 de sarcina. Se formeaza valvele inimii
- Saptamana 10 de sarcina. Apar unghiile bebelusului!
- Saptamana 11 de sarcina. Incepe exercitiile Kegel!
- Saptamana 12 de sarcina. Esti curioasa sa stii sexul copilului?
- Saptamana 13 de sarcina. Bebelusul nu mai este embrion, ci fetus
- Saptamana 14 de sarcina. Nu te mai poti ascunde!
- Saptamana 15 de sarcina. Bebelusul poate simti gusturile
- Saptamana 16 de sarcina. Bebelusul incepe sa zambeasca
- Saptamana 17 de sarcina. Bebelusul distinge sunetele
- Saptamana 18 de sarcina. Ce teste medicale trebuie sa faci
- Saptamana 19 de sarcina. Incep sa se dezvolte mugurii dintilor permanenti
- Saptamana 20 de sarcina. Baiat sau fata?
- Saptamana 21 de sarcina. Bebelusul stranuta
- Saptamana 22 de sarcina. Bebelusul „vede” lumina din exterior
- Saptamana 23 de sarcina. Simti in burtica un campion la box?
- Saptamana 24 de sarcina. Incep contractiile Braxton-Hicks!
- Saptamana 25 de sarcina. Bebelusului incepe sa-i placa „dulcele”
- Saptamana 26 de sarcina. E timpul pentru planul de nastere!
- Saptamana 27 de sarcina. Bebelusul sughite. Il simti?
- Saptamana 28 de sarcina. Ai ales numele bebelusului?
- Saptamana 29 de sarcina. Ai de luat decizii importante!
- Saptamana 30 de sarcina. Cum stai cu somnul?
- Saptamana 31 de sarcina. Stii ce trebuie sa pui in bagajul de gravida?
- Saptamana 32 de sarcina. Se accentueaza starile de anxietate!
- Saptamana 33 de sarcina. Ai stabilit ruta cea mai rapida spre spital?
- Saptamana 34 de sarcina. Care sunt semnele travaliului?
- Saptamana 35 de sarcina. Bebelusul isi poate folosi toate cele cinci simturi
- Saptamana 36 de sarcina. Stii care sunt semnele care prevestesc nasterea?
- Saptamana 37 de sarcina. Te chinuie visele?
- Saptamana 38 de sarcina. Fa-ti bagajele!
- Saptamana 39 de sarcina. In curand iti vei cunoaste bebelusul
- Saptamana 40 de sarcina. Pregateste-te de nastere!
- Saptamana 41 de sarcina. Pot urma si saptamana 42 si saptamana 43