Saptamana 19 de sarcina. Incep sa se dezvolte mugurii dintilor permanenti
Esti in saptamana 19 de sarcina. Te apropii de 5 luni si ai ajuns la jumatatea drumului. Iti faci planuri, colinzi magazinele pentru a face unele cumparaturi pentru camera copilului. Cu siguranta iti place sa citesti despre vedetele gravide, cat s-au ingrasat, cum au slabit, cum se mentin in forma.
Saptamana 19 de sarcina. Cum e copilul
Marime: 15,3 cm
Greutate: 240 g
Este cat… un mango
Imagine de Ancelin Bonnet de la Pixabay
Bebelusul tau continua sa creasca. Corpul sau este acoperit de lanugo, un par fin, dar si de vernix, un fel de crema albicioasa, care ii protejeaza pielea bebelusului de lichidul amniotic. Imagineaza-ti cum ai arata dupa 9 luni petrecute intr-un lichid… Probabil ca o pruna uscata. Vernixul se diminueaza pe masura ce se apropie nasterea. Doar la copiii nascuti prematur este intr-o cantitate mai mare. E suficienta, insa, o simpla baita, si micutul tau este curatat.
Micutul tau se misca in continuu si fiind destul de mare il poti simti de fiecare data.
Medicul ii poate auzi bataile inimii cu stetoscopul lipit de burtica ta.
Creierul cunoaste o dezvoltare exponentiala. Se dezvolta zonele care percep mirosul, gustul, auzul, pipaitul, vederea. Multi specialisti spun ca poate discerne vocile, asa ca nu te feri sa-i citesti, sa-i canti, sa vorbesti cu el.
Rinichii isi fac datoria, produc urina, iar pe scalp apare par. Plancenta are si ea de lucru, oferindu-I bebelusului hrana de care are nevoie. Mugurii dintilor de lapte sunt formati, iar acum incep sa se dezvolte mugurii dintilor permanenti. Bebelusul incepe sa “stocheze” fier pentru productia de globule rosii.
Un alt lucru fenomenal care se petrece incepand cu aceasta saptamana, bebelusul tau viseaza.
Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 31 de saptamani!
Saptamana 19 de sarcina. Cum e mama
Burtica ta devine din ce in ce mai rotunjoara. Simti nevoia din ce in ce mai mult de odihna. Spatele si abdomenul te pot durea din pricina maririi greutatii si s schimbarii centrului de greutate. Este posibil ca unele dintre simptome sa se accentueze (arsurile si indigestia, in special, precum si mersul des la toaleta).
S-ar putea sa observi cateva modificari ale pielii. Sunt palmele rosii? Nu-ti fa griji, este de la excesul de estrogen. De asemenea, pot aparea fasii mai inchise la culoare pe fata deasupra buzei superioare, pe obraji sau pe frunte. Acestea sunt cauzate de cresterea pigmentilor si poarta denumirea de “masca sarcinii”. Se mai pot innegri sfracurile, vulva, pielea de la axila si de pe zona inferioara a coapselor. Aceste pete negre vor disparea in scurt timp dupa nastere. Pana atunci, insa, fereste-te de soare care intensifica modificarile pigmentilor pielii.
Protejeaza-ti pielea cu crema cu factori de protective UV, lotiuni care sa inlature senzatia de piele uscata si mancarimile. Urmeaza un regim alimentar sanatos si bea apa din plin.
Este posibil sa simti o accentuare a poftei de mancare si, pentru a nu ceda in fata tentatiilor periculoase, ai grija ca frigiderul sa fie plin cu fructe, legume si alte gustari sanatoase.
Un alt inconvenient sunt sangerarile nazale, cauzate de cresterea volumului de sange. De asemenea, ti se poate infunda nasul. Din aceleasi motive. Volumul mare de sange umfla venele care blocheaza narile. Asta inseamna si ca vei incepe sa sforai. Poti sa-ti imbunatatesti somnul cu ajutorul unui umidificator pe care sa-l pui in camera.
S-ar putea, de asemenea, sa ai si ameteli. Aceste lucru se datoreaza faptului ca uterul creste si apasa pe unele vase de sange, reducand fluxul sangvin catre creier. Este ceva normal, insa daca esti foarte ingrijorata in legatura cu acest aspect, cere sfatul medicului. El stie cel mai bine ce este de facut in astfel de cazuri si iti poate recomanda ceva in functie de istoricul tau si evolutia sarcinii.
Si carceii si crampele muscular te vor insoti de-acum pe tot parcursul sarcinii.
Nu se stie exact ce anume le cauzeaza, insa unii medici spun ca este posibil sa fie de la lipsa de potasiu si lichide sau de la faptul ca vasele de sange sunt presate pe masura ce sarcina avanseaza. Pentru a calma simptomele este recomandat sa te relaxezi cu picioarele mai ridicate decat restul corpului, sa iei vitamine prenatale (consulta medicul pentru a ti le recomanda pe cele potrivit pentru tine) si consuma multe lichide.
Incepand cu aceasta perioada poti lua in calcul cursurile de nastere, precum Lamaze. Aici vei invata cum sa gestionezi anxietatea, vei invata ce se petrece cu corpul tau si vei invata cum sa te pregatesti pentru travaliu si nastere. Studiile spun ca femeile care urmeaza astfel de cursuri sunt mult mai relaxate la nastere decat cele care nu o fac.
Cel mai probabil, pana acum ai simtit copilul miscandu-se.
Insa, daca nu s-a intamplat asta, nu e neaparat un semn rau. Unele femei aflate la prima sarcina nu pot identifica miscarile bebelusului. Ele descriu aceste miscari ca niste bule de gaz in abdomen sau ca niste fluturari. Bebelusul insa se va face din ce in ce mai mare si vei simti aceste miscari. Dar, deocamdata este mic si, in functie de corpul tau si de pozitionarea uterului, poate fi mai dificil sa-i simti miscarile. Daca medicul nu te-a avertizat in legatura cu dezvoltarea micutului tau, nu trebuie sa-ti faci griji, cid doar sa ai putina rabdare.
Sarcina in lumea mondena
Cu siguranta ti-ai aruncat ochii peste revistele mondene in cautarea celor mai celebre dintre gravide. Ai vazut cum si-au aranjat camera bebelusilor, ce haine poarta, unde au nascut, cum s-au intretinut pe perioada sarcinii, ce au mancat, cat au slabit dupa ce au nascut etc.
Burticile de gravida au evoluat si ele in lumea mondena. Daca in anii ’50, sarcina aproape ca era ceva indecent si femeile purtau mai degraba saci decat haine pentru a ascunde burta, acum femeile isi poarta cu mandrie in haine cochete odorul.
Chiar daca iti face placere sa urmaresti evolutia sarcinii vedetelor, nu trebuie neaparat sa te ridici la “standardele” lor, mai ales daca bugetul nu-ti permite. Chiar daca unele dintre ele aleg, de exemplu, sa nasca acasa, fii sigura ca au in spate jumatate de spital care sa ingrijeasca bebelusul. Nici in ceea ce priveste regimul de dupa nastere n-ar trebui sa copiezi intocmai retetele vedetelor. Fiind tot timpul in centrul atentiei, celebritatile trebuie sa arate tot timpul in forma. Asa ca unele dintre ele recurg la metode extreme, de la infometare pana la operatii estetice.
Poate fi dragut sa admiri burtici pe covorul rosu, insa nu te compara cu aceste personaje. Realitatea lor este cu totul alta decat realitatea ta.
Cat iei in greutate?
Apetitul in crestere poate aduce un aport de kilograme. De aceea este foarte important sa acorzi o atentie deosebita calitatii mancarii si nu cantitatii ei. In acest fel te asiguri ca kilogramele in plus sunt de la sarcina si nu de la caloriile nesanatoase pe carele consume. In acest punct al sarcinii, in functie de organismul tau, ar trebui sa fi castigat aproximativ 2,5-4,5 kilograme. Mai mult de atat este riscant pentru dezvoltarea sanatoasa a bebelusului. Femeile care sunt subponderale, de asemenea ar trebui sa acorde o atentie sporita acestui aspect. Indiferent in care tabara de afli, cere sfatul medicului si urmeaza instructiunile sale.
Sfat: Informeaza-te cu privire la posibilitatile de nastere din orasul tau si viziteaza locurile care ofera si alte tipuri de nastere decat cele clasice (nastere in apa, nastere cu moasa etc.)
Saptamana 19 de sarcina. Cum e tatal
Daca te inspaimanta noua ta misiune, n-ar trebui sa te rusinezi. Nu esti singur. Din fericire, insa, societatea le da voie si tatilor sa-si exprime sentimentele si trairile. Daca pana acum, cand era vorba despre copii, toti ochiii erau atintiti asupra mamelor, incet-incet, si tatii incep sa-si faca simtita prezenta in fata lumii. Tatici mondeni precum Brad Pitt, Philip Seymour Hoffman, Tiger Woods etc. au vorbit deschis despre rolul lor de tata. De asemenea, multi tatici si-au facut bloguri pe care impartasesc experientele lor. Citeste-le si, de ce nu, porneste si tu unul. Cu cat mai multe experiente impartasite, cu atat mai multi tatici vor prinde curaj si rolul de tatici isi va capata adevarata stralucire, pusa in umbra de societate.
Saptamana 19 de sarcina. VIDEO
Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.
foto: Depositphotos.com
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua
Sarcina pe saptamani
- Sarcina pe saptamani. Ghidul COMPLET al femeii gravide
- Saptamana 1 de sarcina. Fertilizarea si implantarea
- Saptamana 2 de sarcina: Ovulatia si conceptia
- Saptamana 3 de sarcina. Marea intalnire
- Saptamana 4 de sarcina. E timpul pentru un test de sarcina!
- Saptamana 5 de sarcina. E timpul pentru confirmarea sarcinii
- Saptamana 6 de sarcina. Pregateste-te pentru primele simptome de sarcina!
- Saptamana 7 de sarcina. Incep poftele!
- Saptamana 8 de sarcina. Bebelusul prinde contur
- Saptamana 9 de sarcina. Se formeaza valvele inimii
- Saptamana 10 de sarcina. Apar unghiile bebelusului!
- Saptamana 11 de sarcina. Incepe exercitiile Kegel!
- Saptamana 12 de sarcina. Esti curioasa sa stii sexul copilului?
- Saptamana 13 de sarcina. Bebelusul nu mai este embrion, ci fetus
- Saptamana 14 de sarcina. Nu te mai poti ascunde!
- Saptamana 15 de sarcina. Bebelusul poate simti gusturile
- Saptamana 16 de sarcina. Bebelusul incepe sa zambeasca
- Saptamana 17 de sarcina. Bebelusul distinge sunetele
- Saptamana 18 de sarcina. Ce teste medicale trebuie sa faci
- Saptamana 19 de sarcina. Incep sa se dezvolte mugurii dintilor permanenti
- Saptamana 20 de sarcina. Baiat sau fata?
- Saptamana 21 de sarcina. Bebelusul stranuta
- Saptamana 22 de sarcina. Bebelusul „vede” lumina din exterior
- Saptamana 23 de sarcina. Simti in burtica un campion la box?
- Saptamana 24 de sarcina. Incep contractiile Braxton-Hicks!
- Saptamana 25 de sarcina. Bebelusului incepe sa-i placa „dulcele”
- Saptamana 26 de sarcina. E timpul pentru planul de nastere!
- Saptamana 27 de sarcina. Bebelusul sughite. Il simti?
- Saptamana 28 de sarcina. Ai ales numele bebelusului?
- Saptamana 29 de sarcina. Ai de luat decizii importante!
- Saptamana 30 de sarcina. Cum stai cu somnul?
- Saptamana 31 de sarcina. Stii ce trebuie sa pui in bagajul de gravida?
- Saptamana 32 de sarcina. Se accentueaza starile de anxietate!
- Saptamana 33 de sarcina. Ai stabilit ruta cea mai rapida spre spital?
- Saptamana 34 de sarcina. Care sunt semnele travaliului?
- Saptamana 35 de sarcina. Bebelusul isi poate folosi toate cele cinci simturi
- Saptamana 36 de sarcina. Stii care sunt semnele care prevestesc nasterea?
- Saptamana 37 de sarcina. Te chinuie visele?
- Saptamana 38 de sarcina. Fa-ti bagajele!
- Saptamana 39 de sarcina. In curand iti vei cunoaste bebelusul
- Saptamana 40 de sarcina. Pregateste-te de nastere!
- Saptamana 41 de sarcina. Pot urma si saptamana 42 si saptamana 43