Ai ajuns in saptamana 18 de sarcina. Te ingrijoreaza testele medicale pe care este probabil sa le faci in urmatoarea perioada? Nu-ti face griji. Multe femei sunt supuse mai multor teste medicale, tocmai pentru ca medicul sa se asigure ca nu este nimic in neregula.
Saptamana 18 de sarcina. Cum e copilul
Marime: 14,2 cm
Greutate: 190 g
Este cat… un ardei gras
Imagine de Nicole Köhler de la Pixabay
La 18 saptamani, bebelusul se „maturizeaza”. Este din ce in ce activ si de-acum reactioneaza la zgomotele exterioare. Iti simte miscarile, iti aude vocea si bataile inimii. Se dezvolta pe zi ce trece si se antreneaza. Are suficient loc, deocamdata, sa se „joace”. Copilasul loveste, inghite si doarme. Stomacul, intestinele si colonul „lucreaza”. Intestinele colecteaza meconiu (primul scaun al bebelusului care va fi eliminat dupa nastere). Daca bebelusul este baiat, se dezvolta prostata. Daca este fetita, uterul si tubul falopian se formeaza si se asaza la locul lor. La ecografie ar trebui sa se vada organele genitale externe, desi este posibil sa le „ascunda”. Inima isi intareste muschii si pompeaza 23-28 litri de sange pe zi.
Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 30 de saptamani!
Saptamana 18 de sarcina. Cum e mama
Daca n-ai simtit deja, de-acum pregateste-te pentru „intalnirea” cu bebelusul. Il vei simti miscandu-se inauntrul tau, reactionand la zgomote si la miscarile tale. Greturile au trecut, insa se intetesc mancarimile de piele cauzate de extinderea acesteia. Durerile de spate, durerile articulare te vor insoti si ele si sunt cauzate de schimbarea centrului de greutate, precum si de extinderea ligamentelor in pregatirea corpului pentru nastere. De asemenea, te poti confrunta cu carcei pe timpul noptii. Vorbeste cu medicul tau despre orice disconfort ai in timpul sarcinii. Chiar daca sunt lucruri normale, el stie cel mai bine ce sa-ti recomande, avand in vedere evolutia sarcinii tale si istoricul tau.
Somnul devine si el din ce in ce mai greu, pe masura ce burtica creste. O solutie ar putea fi pernele speciale de gravide sau pur si simplu perne obisnuite pe care sa te sprijini pentru a te simti mai confortabil. Pentru a evita vizitele dese le toaleta pe timpul noptii, mergi intotdeauna la WC inainte de a te aseza in pat si fa cat de des poti exercitii Kegel.
Un alt simptom comun in aceasta perioada este ameteala (uneori chiar cu lesin). Nu trebuie sa te ingrijorezi, este ceva normal. Totusi, daca starea este persistenta (de mai multe ori pe zi) si severa (iti pierzi cunostinta), este cazul sa mergi de urgenta la doctor. Poate fi vorba despre o afectiune care se numeste “hipotensiune posturala” si care presupune ca sistemul tau cardiovascular nu reactioneaza la fel de repede ca inainte de sarcina. Acest fenomen se petrece atunci cand schimbi brusc o pozitie: daca stai pe scaun si te ridici prea repede. Cel mai bine este ca orice miscare sa o faci lent.
Cum greturile au trecut, pofta de mancre revine si chiar creste. Ai grija sa consumi alimente de calitate, bogate in vitamine si nutrienti, si sa eviti caloriile goale (chipsuri, cartofi prajiti, dulciuri etc.).
Testele medicale din timpul sarcinii
N-ar trebui sa privesti aceste teste ca pe ceva rau, ci ca pe o asigurare ca totul va fi bine. Medicii vor sa se asigure ca nu exista risc de probeme genetice. Mai mult, un rezultat „pozitiv” nu inseamna neaparat ca bebelusul tau are o problema, insa ar trebui sa iei in calcul alte teste suplimentare.
Teste non-invazive
Motivul pentru care foarte multe analize sunt “fals pozitive” este faptul ca doctorii vor sa recomande ceva care sa fie cat mai putin invaziv. Printre acestea se numara:
– triplul test: O analiza de sange testeaza hormonii si proteinele care pot indica daca bebelusul are sau nu risc de probleme genetice: sindromul Down, spina bifida etc. Acest test are o rata mare de “fals negativ” sau “fals pozitiv”.
– transulcenta nucala: o ecografie care, in combinatie cu triplul test, indica daca bebelusul are sindromul Down. Acest test este extreme de specializat si nu se face in toate orasele.
– fibroza chistica: O analiza de sange care determina existenta acestei boli. Daca testul este pozitiv, si partenerul va trebui sa-si faca acest test. Fiind o gena recesiva, aceasta boala poate fi transmisa bebelsului. Acesta are risc 1 la 4 sa dezvolte boala.
Teste invazive
Daca testele de mai sus sunt pozitive (cu toate ca pot fi rezultate “fals pozitiv”), se trece la etapa invaziva, pentru a se sti clar daca sunt sau nu probleme. Aceste teste dau raspunsul clar de “Da” sau “Nu”, insa au potential de risc in pierderea sarcinii.
– amniocenteza: analiza presupune introducerea unui ac foarte lung prin abdomen, pana in uter pentru a colecta mostre de lichid amniotic. Fluidul este testat pentru tulburari genetice (sindrom Down, defecte ale tubului neuronal si alte probleme genetice si neuronale). Testul se realizeaza intre saptamanile 16 si 20.
– Biopsia trofoblastica (CSV): un ac este introdus prin abdomen sau prin vagin si se colecteaza o mostra din placenta. Aceasta se testeaza pentru depistarea sindromului Down, fibroza chistica, anemie cu celule in secera. Acest test se efectueaza intre saptamanile 10 si 12.
Traversezi o perioada destul de buna in ceea ce priveste energia, asa ca poti face planuri si aranjamente pentru dupa ce nasti. Atunci va fi o perioada atat de agitata si coplesitoare, incat nu-ti va sta mintea la nimic.
Cat iei in greutate?
Acul cantarului incepe sa se miste in sus. Daca duci un stil de viata echilbrat, n-ar trebui sa te ingrijorezi. Aceste kilograme in plus sunt datorate greutatii copilului, a lichidului amniotic, a sangelui care si-a marit volumul. Atat timp cat te incadrezi in limitele pe care ti le-a setat medicul care iti urmareste sarcina si faci alegeri sanatoase in ceea ce priveste alimentatia, iti va fi foarte usor sa dai jos kilogramele accumulate in perioada sarcinii.
Sfat: Poti incepe sa scrii un jurnal in care sa-ti exprimi sentimentele, trairiile, fricile, emotiile. Poti adauga in el fotografiile de la ecografie, fotografiile impreuna cu sotul, fotografiile cu burtica ta crescand, felicitari de la prieteni. Aceste amintiri vor fi de mare pret cand copilul va creste. In plus, poate fi un cadou genial cand copilul ajunge la majorat sau se casatoreste.
Saptamana 18 de sarcina. Cum e tatal
Intre tata si bebelus nu exista acea legatura dintre mama si bebelus. Este si normal, avand in vedere faptul ca mama este cu cel mic de cand era o simpla celula. Insa asta nu inseamna ca nu iti poti construi inca de pe acum o relatie trainica cu micutul tau. Poti vorbi cu el, il poti mangaia, ii poti citi povesti, ii poti canta. Fii sigur ca iti aude vocea. Chiar daca ti se poate parea stanjenitor sa vorbesti cu o burta, nu e deloc asa. Inauntrul acelei burti se afla copilul tau. In plus, aceste momente creeaza o noua forma de intimitate intre tine si mama copilului tau. Cand se va naste, copilul va sti sa faca diferenta intre voci straine si vocea ta, de tatic iubitor.
Saptamana 18 de sarcina. VIDEO
Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.
foto: Depositphotos.com
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?
Sarcina pe saptamani
- Sarcina pe saptamani. Ghidul COMPLET al femeii gravide
- Saptamana 1 de sarcina. Fertilizarea si implantarea
- Saptamana 2 de sarcina: Ovulatia si conceptia
- Saptamana 3 de sarcina. Marea intalnire
- Saptamana 4 de sarcina. E timpul pentru un test de sarcina!
- Saptamana 5 de sarcina. E timpul pentru confirmarea sarcinii
- Saptamana 6 de sarcina. Pregateste-te pentru primele simptome de sarcina!
- Saptamana 7 de sarcina. Incep poftele!
- Saptamana 8 de sarcina. Bebelusul prinde contur
- Saptamana 9 de sarcina. Se formeaza valvele inimii
- Saptamana 10 de sarcina. Apar unghiile bebelusului!
- Saptamana 11 de sarcina. Incepe exercitiile Kegel!
- Saptamana 12 de sarcina. Esti curioasa sa stii sexul copilului?
- Saptamana 13 de sarcina. Bebelusul nu mai este embrion, ci fetus
- Saptamana 14 de sarcina. Nu te mai poti ascunde!
- Saptamana 15 de sarcina. Bebelusul poate simti gusturile
- Saptamana 16 de sarcina. Bebelusul incepe sa zambeasca
- Saptamana 17 de sarcina. Bebelusul distinge sunetele
- Saptamana 18 de sarcina. Ce teste medicale trebuie sa faci
- Saptamana 19 de sarcina. Incep sa se dezvolte mugurii dintilor permanenti
- Saptamana 20 de sarcina. Baiat sau fata?
- Saptamana 21 de sarcina. Bebelusul stranuta
- Saptamana 22 de sarcina. Bebelusul „vede” lumina din exterior
- Saptamana 23 de sarcina. Simti in burtica un campion la box?
- Saptamana 24 de sarcina. Incep contractiile Braxton-Hicks!
- Saptamana 25 de sarcina. Bebelusului incepe sa-i placa „dulcele”
- Saptamana 26 de sarcina. E timpul pentru planul de nastere!
- Saptamana 27 de sarcina. Bebelusul sughite. Il simti?
- Saptamana 28 de sarcina. Ai ales numele bebelusului?
- Saptamana 29 de sarcina. Ai de luat decizii importante!
- Saptamana 30 de sarcina. Cum stai cu somnul?
- Saptamana 31 de sarcina. Stii ce trebuie sa pui in bagajul de gravida?
- Saptamana 32 de sarcina. Se accentueaza starile de anxietate!
- Saptamana 33 de sarcina. Ai stabilit ruta cea mai rapida spre spital?
- Saptamana 34 de sarcina. Care sunt semnele travaliului?
- Saptamana 35 de sarcina. Bebelusul isi poate folosi toate cele cinci simturi
- Saptamana 36 de sarcina. Stii care sunt semnele care prevestesc nasterea?
- Saptamana 37 de sarcina. Te chinuie visele?
- Saptamana 38 de sarcina. Fa-ti bagajele!
- Saptamana 39 de sarcina. In curand iti vei cunoaste bebelusul
- Saptamana 40 de sarcina. Pregateste-te de nastere!
- Saptamana 41 de sarcina. Pot urma si saptamana 42 si saptamana 43