Daca planuiesti o calatorie, acum, in saptamana 16 de sarcina, este perioada perfecta, in jurul a 4 luni de sarcina. Nu te confrunti cu greturi, inca nu iti este greu din pricina burtii prea mari. Totusi, nu pleca in calatorie fara sa ceri inainte parerea si sfaturile medicului care iti urmareste sarcina.
Saptamana 16 de sarcina. Cum e copilul
Marime: 11,6 cm
Greutate: 100 g
Este cat… un avocado
Imagine de sandid de la Pixabay
Pregateste-te pentru o explozie de dezvoltare. In curand copilul isi va dubla lungimea si greutatea. La 16 saptamani, corpul bebelsului este aproape independent. Rinichii ii functioneaza si produc urina pe care o elimina prin cordonul ombilical, la fiecare 40-45 de minute. Ficatul secreta bila, insa tot se mai bazeaza pe ajutorul mamei in acest sens. Parul de pe cap incepe sa creasca si sa capete culoare. Se dezvolta muschii faciali si incep “exercitiile” de inchis si deschis gura.
Poate chiar sa si zambeasca, insa abia peste cateva luni vei putea sezisa asta la ecografie. In schimb, in aceasta perioada, in timpul examinarii se pot detecta sexul si miscarile musculare. Ochii si urechile sunt din ce in ce mai aproape de pozitia finala. Micuta lui inimioara pompeaza 23 de litri de sange zilnic, iar cantitatea va creste pe masura bebelusul se dezvolta. Micutul este foarte activ, iar acum, ca are manute si picioruse, il vei simti ca pe o fasole saltareata.
Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 28 de saptamani!
Saptamana 16 de sarcina. Cum e mama
De-acum ca te-ai mai linistit in ceea ce priveste dezvoltarea fatului, este timpul sa te gandesti la viitor. Daca nu ai facut-o deja, este timpul sa te hotarasti unde vei naste. Cere informatii cu privire la metodele de nastere care ti se potrivesc cel mai bine.
In cazul in care pana acum nu ai simtit miscarile bebelusului, pregateste-te pentru asta. In curand vei simti niste mici fluturari, insa nu peste multa vreme vei incepe sa simti lovituri. Pe masura ce bebelusul creste, asteapta-te si la dureri in zona abdomenului si de spate. Si sanii te pot durea, pe masura ce sa maresc, iar tesuturile se pregatesc pentru productia de lapte. Hormonii sunt in continuare prezenti si iti pot da, la propriu, dureri de cap, ameteli si schimbari bruste de dispozitie.
Aceiasi hormoni te fac mult mai sensibila la imagini cu copii si mame, la versuri despre copii si mame.
Orice lucru marunt – in alte conditii – te poate face acum sa plangi in hohote. Fii pregatita intotdeauna cu servetelele, nu se stie niciodata ce te poate impresiona pana la lacrimi! De asemenea, nu te mira daca vei tipa la musafiri sau la cei de-ai casei, doar pentru ca ti-au lasat cateva firimituri pe masa.
Este posibil ca medicul sa-ti faca o amniocenteza sau diverse alte teste pentru a determina potentialele riscuri de malformatii cromozomiale, precum sindromul Down. Daca nu iti recomanda asa ceva atunci este posibil ca varsta ta si istoricul familiei sa fie optime si sa prezinte riscuri foarte mici pentru astfel de malformatii.
Inima ta continua sa creasca volumul de sange pompat pentru a oferi suficient oxigen pentru tine si bebelusul tau.
In aceasta perioada cantitatea de sange din organismul tau este cu aproximativ 20% mai mare, iar pana la finalul sarcinii va ajunge in jur de 30-50%. Aceasta sporire a cantitatii de sange din organism poate avea ca “efecte secundare” infundarea nasului sau sangerari nazale.
Este posibil sa incepi sa simti unul dintre momentele magice ale sarcinii: miscarea bebelusului. Unele femei le simt mai devreme de 16 saptamani, in timp ce altele abia dupa 20 de saptamani. Asa ca nu ai motive de ingrijorare, mai ales daca n-ai intampinat pana acum probleme in evolutia sarcinii. Senzatiile descrise de femeile insarcinate sunt asemanate cu fluturi burta, bule de gaz sau chiar explozie de popcorn.
Sarcina si calatoriile
In trimestrul doi de sarcina ai o “fereastra” in care te simti bine. Ai scapat de greturi, insa nu peste mult timp burta nu-ti va mai permite sa calatoresti pe cat ti-ai fi dorit. Asa ca acum este o perioada propice pentu a-ti programa o escapada in doi. Ginecologii nu recomanda calatoriile in primul semestru de sarcina, tocmai pentru a limita riscul unui avort spontan. Nici in ultimul trimestru nu este recomandat sa calatoresti pentru a nu provoca o nastere inainte de termen.
Inainte de a face orice plan de calatorie, cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina. El stie cel mai bine de ce ai nevoie. Alege cateva destinatii si cere-i parerea care dintre ele ar fi cea mai potrivita pentru sarcina ta. De exemplu, daca ai probleme cu retentia de apa, nu este indicat sa alegi o destinatie unde exista multa umiditate. De asemenea, inainte de plecare, roaga medicul sa-ti dea copii dupa dosarul medical, astfel incat daca se intampla sa intampini probleme in timpul calatoriei, sa ai la tine istoricul medical.
Discuta cu medicul si ce medicamente ai voie sa pui in trusa de urgenta si roaga-l sa-ti faca reteta pentru ele.
De asemenea, chiar daca medicul iti da OK-ul, pregateste-te ca in anumite statiuni sa nu fii lasata sa practici diverse activitati. Sunt parcuri tematice in care gravidele au interzis, pentru a preintampina probleme legate de nasteri premature sau complicatii in timpul sarcinii. Ar fi bines a nu te gandesti la activitati de genul calarie, scuba diving sau alte sporturi extreme. Opteaza pentru statiuni cu spa in care te poti relaxa.
Chiar daca este o perioada propice pentru calatorie, asta nu inseamna ca te poti aventura in calatorii lungi. Mersul mult pe jos te poate extenua si pot aparea din nou inflamatiile. Atunci cand pleci la drum bea multa apa. Deshidratarea poate conduce la contractii si chiar la pierderea sarcinii. Nu ezita sa de duci la baie cat mai des. Daca te abtii, vei supune vezica urinara unui stres extrem si, in plus, pot aparea infectii urinare.
Sa ai intotdeauna pregatit numarul de telefon al medicului care iti urmareste sarcina si, ori de cate ori ai vreo nelamurire, nu te sfii sa-l suni.
Cat de departe sa fie destinatia este o intrebare frecventa si depinde foarte mult de medicul care te ingrijeste. Tine cont, insa, ca o calatorie la o ora distanta cu masina este oricand mai buna decat una de o ora cu avionul, mai ales daca ai intampinat diverse probleme pe parcursul sarcinii.
Evita zonele care, desi frumoase din punct de vedere turistic, nu sunt bine dotate din punct de vedere medical.
Cat iei in greutate?
In aceasta perioada este foarte posibil sa nu iei niciun gram in plus ba chiar sa si dai inapoi vreo cateva sute de grame. Potrivit graficelor medii, ar trebui ca in acest moment sa ai 2,5-3 kg. O crestere in greutate mai mare de atat iti pune sanatatea in pericol. Hidrateaza-te corespunzator, in special daca esti gravida pe timpul verii. Deshidratarea poate aduce cu sine complicatii in evolutia sarcinii, precum si crampe muscular la nivelul picioarelor.
Sfat: Fa alegeri sanatoase cand vine vorba despre alimentatie si programul de exercitii fizice. In acest fel, medicul care urmareste sarcina nu iti va tine prelegeri despre comportamentul riscant pe care il ai.
Saptamana 16 de sarcina. Cum e tatal
Pentru ca toata lumea se concentreaza numai pe femeie atunci cand in familie va aparea un bebelus, barbatii se simt dati la o parte si isi considera rolul de tata mai putin important. Totusi, rolul tatalui este vital in familie. Mai mult decat atat, studiile arata ca barbatii care isi iau in serios rolul de tata sunt mai participativi, sunt activi in viata de familie si, astfel, au copiii mai sanatosi. Lucrurile nu se opresc aici, cand cresc, copiii ai caror tati au fost implicati in viata de familie inca de la inceputul sarcinii, au rezultate mai bune la invatatura, au abilitati sociale ridicate, au mai putine probleme comportamentale, au mai multa incredere in ei decat copiii care nu s-au bucurat de prezenta activa a tatalui in familie. De asemenea, copiii aflati in prima categorie au o viata de adult echilibrata si casnicii trainice. Fetele au cel mai mult de castigat de pe urma prezentei tatalui in viata de familie: au o incredere de sine mai mare si isi incep viata sexuala mult mai tarziu decat fetele cu tati mai pasivi.
Aceste studii nu vin sa umbreasca rolul mamei in familie, ci doar sa iti atraga atentia ca si rolul tau, ca tata, este la fel de important si poate face o diferenta semnificativa atunci cand copilul va creste.
Saptamana 16 de sarcina. Video
Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie
Sarcina pe saptamani
- Sarcina pe saptamani. Ghidul COMPLET al femeii gravide
- Saptamana 1 de sarcina. Fertilizarea si implantarea
- Saptamana 2 de sarcina: Ovulatia si conceptia
- Saptamana 3 de sarcina. Marea intalnire
- Saptamana 4 de sarcina. E timpul pentru un test de sarcina!
- Saptamana 5 de sarcina. E timpul pentru confirmarea sarcinii
- Saptamana 6 de sarcina. Pregateste-te pentru primele simptome de sarcina!
- Saptamana 7 de sarcina. Incep poftele!
- Saptamana 8 de sarcina. Bebelusul prinde contur
- Saptamana 9 de sarcina. Se formeaza valvele inimii
- Saptamana 10 de sarcina. Apar unghiile bebelusului!
- Saptamana 11 de sarcina. Incepe exercitiile Kegel!
- Saptamana 12 de sarcina. Esti curioasa sa stii sexul copilului?
- Saptamana 13 de sarcina. Bebelusul nu mai este embrion, ci fetus
- Saptamana 14 de sarcina. Nu te mai poti ascunde!
- Saptamana 15 de sarcina. Bebelusul poate simti gusturile
- Saptamana 16 de sarcina. Bebelusul incepe sa zambeasca
- Saptamana 17 de sarcina. Bebelusul distinge sunetele
- Saptamana 18 de sarcina. Ce teste medicale trebuie sa faci
- Saptamana 19 de sarcina. Incep sa se dezvolte mugurii dintilor permanenti
- Saptamana 20 de sarcina. Baiat sau fata?
- Saptamana 21 de sarcina. Bebelusul stranuta
- Saptamana 22 de sarcina. Bebelusul „vede” lumina din exterior
- Saptamana 23 de sarcina. Simti in burtica un campion la box?
- Saptamana 24 de sarcina. Incep contractiile Braxton-Hicks!
- Saptamana 25 de sarcina. Bebelusului incepe sa-i placa „dulcele”
- Saptamana 26 de sarcina. E timpul pentru planul de nastere!
- Saptamana 27 de sarcina. Bebelusul sughite. Il simti?
- Saptamana 28 de sarcina. Ai ales numele bebelusului?
- Saptamana 29 de sarcina. Ai de luat decizii importante!
- Saptamana 30 de sarcina. Cum stai cu somnul?
- Saptamana 31 de sarcina. Stii ce trebuie sa pui in bagajul de gravida?
- Saptamana 32 de sarcina. Se accentueaza starile de anxietate!
- Saptamana 33 de sarcina. Ai stabilit ruta cea mai rapida spre spital?
- Saptamana 34 de sarcina. Care sunt semnele travaliului?
- Saptamana 35 de sarcina. Bebelusul isi poate folosi toate cele cinci simturi
- Saptamana 36 de sarcina. Stii care sunt semnele care prevestesc nasterea?
- Saptamana 37 de sarcina. Te chinuie visele?
- Saptamana 38 de sarcina. Fa-ti bagajele!
- Saptamana 39 de sarcina. In curand iti vei cunoaste bebelusul
- Saptamana 40 de sarcina. Pregateste-te de nastere!
- Saptamana 41 de sarcina. Pot urma si saptamana 42 si saptamana 43