Saptamana 14 de sarcina. Nu te mai poti ascunde! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Saptamana 14 de sarcina. Nu te mai poti ascunde!

Sfatulparintilor » Sarcină » Sarcina pe săptămâni » Saptamana 14 de sarcina. Nu te mai poti ascunde!
Saptamana 14 de sarcina

Esti in saptamana 14 de sarcina. Daca ai mascat pana acum sarcina, in curand iti va fi foarte greu. Burtica va incepe sa se vada.

Saptamana 14 de sarcina. Cum e copilul

Marime: 8,7 cm

Greutate: 42 g

Este cat.. o lamaie

Imagine de Pexels de la Pixabay

La 14 saptamani, bebelusul este foarte activ, insa este destul de mic pentru a-l putea simti. Fata micutului tau este din ce in ce mai „normala”, ochii se apropie unul de celalalt, la fel si urechile se indreapta in pozitia finala. Un puf incepe sa acopere corpul copilului care va ajuta la dezvoltarea pielii, precum si la formarea scalpului si a sprancenelor. Sistemele organismului lui mic incepe sa se perfectioneze. Sistemul digestiv impinge mancarea in intestine si in sistemul renal si chiar elimina urina. „Exercitiile” de respiratie cu lichid amniotic prin plamani. Copilul incepe sa stranute, chiar daca plamanii sunt umpluti cu apa, nu cu aer.

Gratie impulsurilor din creier, muschii fetei incep sa devina activi, iar bebelusul poate avea expresii faciale, o adevarata splendoare daca le vei surprinde la ecografii.

Un alt lucru miraculos, in aceasta perioada maduva osoasa incepe sa creeze propriul sange, iar vasele de sange incep sa se conecteze la diverse parti ale corpului. De asemenea, ficatul incepe sa produca bila, iar splina incepe sa produca globule rosii. Muschii si incheieturile se dezvolta din ce in ce mai mult si-i ofera bebelusului mai multa mobilitate. Gatul se dezvolta, permitandu-i micutului sa-si ridice barbia din piept. Mainile devin functionale si incep miscarile de „pugilist”. Suptul degetului poate deveni o activitate obisnuita. Hrana vine din placenta, asa ca nu uita: tot ce bei si ce mananci ajunge la bebelusul tau.

Minunea numita lichid amniotic este un spectacol in sine si o necunoscuta, inca, pentru lumea medicala. Se regenereaza total la fiecare trei ore. Se stie ca este partial compus din urina bebelusului, insa nu s-a descoperit cum anume si unde se formeaza lichidul amniotic.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 26 de saptamani!

Saptamana 14 de sarcina. Cum e mama

Oboseala persista, desi cel mai probabil ai scapat de greturi. S-ar putea sa ai oarecare dureri abdominale cauzate de faptul ca uterul in dezvoltare apasa si „muta” organele interne. Stomacul „pierde teren”, iar de aici apar arsurile, indigestia si flatulenta. Vezica biliara are si ea de suferit, iar drumurile la toaleta sunt la fel de dese. O alta problema cauzata de largirea uterului este aparitia constipatiei, activitatea muschilor intestinali fiind incetinita pe de o parte de hormonii de sarcina, iar pe de alta parte de lipsa spatiului. O modalitate excelenta de a combate acest neajuns este o dieta bogata in fibre si consumul de lichide. Daca dupa toate aceste masuri, constipatia persista, vorbeste cu medicul care urmareste sarcina.

De asemenea, somnul incepe sa devina o problema, intrucat burta creste si nu mai ai loc.

O alta modificare in aceasta perioada este linea negra – linia neagra care porneste din zona pleviana, pana in zona ombilicala. Si zona din jurul sfarcurilor – aureola – se innegreste si se mareste, pe masura ce corpul tau se pregateste pentru alaptat.

Sfaturi sa-ti alegi hainele de gravida

Daca n-ai facut-o deja, este timpul sa-ti cumperi haine specifice. Pentru ca te vei transforma de la saptamana la saptamana, ca sa nu arunci banii pe fereastra, fa cumparaturile inteligent. Iata cateva sfaturi oferite de experti, versatilitatea fiind cuvantul-cheie in alegerea hainelor:

– jeansii sunt alegere foarte buna. Incearca mai multe perechi pana cand le vei gasi pe cele care ti se potrivesc cu adevarat.

– tricourile merg de minune cu jeansii si le poti purta si dupa nastere, macar prin casa daca nu prin oras.

– pantalonii negri nu trebuie sa lipseasca din garderoba unei femei, nici macar atunci cand este gravida. Alege o pereche care se preteaza la orice eveniment.

– camasa alba se asorteaza la fel de bine si la pantaloni de gala si la jeansi. Accesorizata corespunzator se poate transforma usor intr-o tinuta casual sau de seara.

– pentru ocaziile speciale nu trebuie sa-ti lipseasca din garderoba o rochie.

Ca sa nu iei foarte multe tinute, accesoriile te salveaza. Poti purta un tricou cu diverse coliere sau brose, fara ca cineva sa isi dea seama ca e acelasi. Schimba posetele si vei crea din nou impresia ca este o alta tinuta.

Baiat sau fata?

Ce vei avea? Baiat sau fata? Vrei sa stii sau vrei sa fie surpriza? Intr-un sondaj de opinie, 64% dintre femei au declarat ca vor sa stie sexul copilului inainte de nastere. „Fie ca afli la 5 luni, fie ca afli la 9, surpriza e tot surpriza!”, spune o mamica. O alta o contrazice: „Eu vreau sa aflu la nastere. Sa stii de dinainte e ca si cum ai deschide cadoul de Craciun, inainte de Craciun!”. Daca vrei sa pastrezi surpriza pentru nastere, vorbeste din timp cu medicul care iti face ecografiile ca sa nu iti dea planurile peste cap.

Daca esti inca nehotarata, iata cateva beneficii si de o parte si de cealalta.

De ce e bine sa afli sexul inainte de nastere: poti vorbi mai usor cu bebelusul, stiind sexul, i te adresezi ca unui baiat sau ca unei fetite; iti pregatesti celalalt copil pentru venirea pe lume a unui fratior sau a unei surioare; poti sa stabilesti o lista cu nume; poti sa cumperi hainute sau sa pregatesti camera bebelusului intr-o anumita tema.

De ce e bine sa afli sexul dupa de nastere: veti tine toata lumea cu sufletul la gura, te va motiva in timpul travaliului, nu vei fi surprinsa in cazul in care ti s-a spus alt sex la ecografii.

Cat iei in greutate?

Odata disparute greturile, iti va fi mai usor sa mananci. Astfel se sesizeaza o usoara crestere a apetitului atat pentru mancare, cat si pentru lichide.

Daca te intrebi de ce nu ti se vede inca burtica de gravida ar trebui sa iei in calcul urmatoarele aspecte:

– daca muschii abdomenului sunt tonifiati, semnele de sarcina vor aparea mai tarziu decat la femeile care nu obisnuiesc sa faca sport

– daca esti la prima sarcina, burtica va aparea mai tarziu decat daca esti la a doua sau chiar la a treia.

– daca esti micuta de inaltime, burtica se va vedea mai repede decat la cele inalte

– daca sarcina este multipla, burtica se va vedea mai repede decat la o sarcina unica.

Atat timp cat medicul este linistit in ceea ce priveste dezvoltarea bebelusului, n-ar trebui sa-ti faci griji cand ti se va vedea burtica.

Acul cantarului n-ar trebui sa te sperie in aceasta perioada, desi este posibil sa acumulezi cateva sute de grame datorita cresterii apetitului. Daca te ingrijoreaza greuatatea pe care o ai in aceasta perioada (fie ca ti se pare prea mica sau prea mare), vorbeste cu medicul care iti urmareste sarcina. El va sti cel mai bine ce sa-ti recomande.

Sfat: Atentie la medicamente. Ce iti facea bine inainte de sarcina, iti poate dauna. NU lua niciun medicament (nici macar sirop de tuse pentru copii) fara sa vorbesti inainte cu medicul.

Saptamana 14 de sarcina. Cum e tatal

De-acum partenera ta va incepe sa se simta cu adevarat insarcinata, mai ales ca burtica va prinde contur. Si daca burtica se mareste, inseamna ca trebuie haine noi. Insoteste-o la cumparaturi si incurajeaz-o. Multe femei isi cam pierd increderea de sine pentru ca se simt „grase”.

Aparitia burticii de gravida trezeste sentimente noi si la viitorii tatici. Unii dintre ei abia acum realizeaza ca sunt pe cale sa devina tatici. Sentimentul este profund, unic si chiar socant pentru unii dintre ei.

Saptamana 14 de sarcina. Video

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

Sarcina pe saptamani

Data articol: 26/03/2024