Saptamana 13 de sarcina. Bebelusul nu mai este embrion, ci fetus - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Saptamana 13 de sarcina. Bebelusul nu mai este embrion, ci fetus

Sfatulparintilor » Sarcină » Sarcina pe săptămâni » Saptamana 13 de sarcina. Bebelusul nu mai este embrion, ci fetus
Saptamana 13 de sarcina
Credit foto: Depositphotos.com

Ajuns la saptamana 13 de sarcina, bebelusul a trecut de la „statutul” de embrion, la cel de fetus. Felicitari!

Saptamana 13 de sarcina. Cum e copilul

Marime: 7,4 cm

Greutate: 23 g

Este cat… o piersica

Imagine de こうこう きちでん de la Pixabay

Saptamana 13 de sarcina este o borna speciala in viata ta si in dezvoltarea micutului tau. Dincolo de faptul ca de-acum este un fetus, si nu un embrion, bebelusul arata din ce in ce mai mult a om, desi are capul mult mai mare decat restul corpului. Cu toate ca are inca pleoapele lipite, manutele si piciorusele se misca incontinuu, desi probabil ca nu simti. Vrei sa stii un secret: isi suge si degetul. Asta pentru ca degetele de la maini si de la picioare s-au separat. Mai mult, bebelusul are deja amprente.

Organele genitale externe sunt din ce in ce mai vizibile, insa este putin probabil ca medicul sa-ti dea un prognostic exact. Asa ca este mai bine sa astepti putin in a cumpara hainute roz sau albastre. Daca este fetita, ovarele ei au deja doua milioane de ovule.

Intestinele incep sa-si faca datoria, ficatul secreta bila, pancreasul secreta insulina. Bebelusul este in continua dezvoltare iar la finalul saptamanii va fi mai mare cu aproximativ 2,20 cm.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 25 de saptamani!

Saptamana 13 de sarcina. Cum e mama

Motiv de bucurie pentru multe viitoare mamici ajunse in saptamana a 13-a. S-a terminat cu greturile. Motivul? Corpul s-a obisnuit cu nivelul crescut de hormoni care te-au pregatit pentru primirea copilului. Odata cu disparitia greturilor, apare pofta de mancare. Te bucuri din nou de alimente care pana acum iti faceau rau. Mai mult, incep poftele, asa ca nu te mira daca vei incepe sa combini inghetata cu muraturi.

Burtica incepe sa se vada si, pe masura ce creste, organele interne isi schimba pozitia pentru a face loc uterului aflat in expansiune. Faptul ca incepe sa se vada burtica poate fi si o usurare. Nu multa lume te considera gravida pentru a-ti da prioritate pana nu devine evident. Insa apare un inconvenient: pe masura ce uterul se extinde, poti avea probleme de genul: arsuri stomacale, indigestie, flatulenta. Uterul fiind in expansiune, ar trebui sa-ti achizitionezi haine mai lejere, nu de alta dar n-ai avea nevoie de un disconfort in plus.

Sanii, desi se maresc, sunt mai putin durerosi. Vei observa, de asemenea, ce-i drept spre sfarsitul trimestrului, si scurgeri de colostru, semn ca organismul tau se pregateste intens pentru nastere.

Nu te mai stresezi cu dezvoltarea copilului, de-acum riscurile unui avort spontan sunt din ce in ce mai mici, daca sarcina nu este una cu probleme.

La capitolul “plusuri” intra si o crestere a libidoului.

Tocmai de aceea, multe femei au declarat ca trimestrul doi a fost cea mai relaxanta perioada din timpul sarcinii.

Chiar daca unele simptome de sarcina dispar, altele raman pe loc sau chiar se inmultesc. Ca de exemplu vizita la toaleta. Vei fi nevoita de multe ori sa te duci la WC. Cu toate acestea, nu este deloc indicat sa renunti la a mai bea apa. Dimpotriva. Bea cat mai multa. Nici oboseala nu va disparea. De altfel, starea de somnolenta se va pastra pe toata durata sarcinii. Chiar este indicat sa te odihnesti de cate ori ai ocazia.

Daca n-ai facut-o pana acum, este timpul sa ii anunti pe cei dragi ca esti gravida. Rudele si prietenii cu siguranta vor sa se implice. Lasa-i sa te ajute si chiar incurajeaza-i sa te ajute. Desigur, tu stii cel mai bine pe cine sa lasi sa intre mai mult in viata ta si pe cine nu.

Un alt inconvenient care apare in semestrul al doilea sunt visele urate, care par foarte reale.

Cat de mult trebuie sa mananc in fiecare zi?

Vorba din popor ca trebuie sa mananci pentru noi nu este deloc reala. O gravida nu are nevoie decat de 300 de calorii in plus fata de necesarul ei obisnuit. Sari peste junk food si opteaza pentru un pahar de lapte cu o felie de paine integrala. Nu exagera nici cu numaratul caloriilor. Pana la urma este normal sa iei in plus cateva kilograme. Important este sa nu te plasezi in extreme.

Care sunt cei mai importanti nutrieni pe care ii poate consuma o gravida?

Proteine, fier, calciu – aceste 3 elemente sunt cele mai importante in mentinerea sanatatii gravidei si dezvoltarea armonioasa a bebelului.

Proteine – 71 g pe zi: carne slaba, oua, produse lactate, nuci, fasole, soia sau derivate din soia, peste. Pentru ca exista mai multe controverse in ceea ce priveste pestele, sfatuieste-te cu medicul tau ce alegeri ar fi mai bune pentru sanatatea ta si a copilului tau.

Fier – 27 mg pe zi: carnea rosie slaba, spanac, linte. Daca organismul tau nu asimileaza suficient fier, medicul iti poate recomanda suplimente alimentare. Citricele, capsunele si ardeiul gras contin multa vitamina C, care ajuta la fixarea fierului in organism.

Calciu – 1.000 mg pe zi (1.300, daca ai sub 18 ani). Bebelusul tau are nevoie de calciu pentru dinti si oase. Daca nu mananci suficient calciu, va lua ce are nevoie din corpul tau, asta insemnand ca iti va consuma din rezerva ta de calciu din oase.

Daca iei suplimente prenatale, chiar daca sunt cu prescriptie medicala, asta nu inseamna ca trebuie sa neglijezi alimentatia sanatoasa. In plus, o dieta bogata in fructe si legume te ajuta la prevenirea unei probleme des intalnite in sarcina – constipatia. Suplimentele nutritive prenatale nu te ajuta in acest sens.

Cat iei in greutate?

Odata cu revenirea apetitului, in aceasta perioada ar trebui sa castigi in jur de 0,5-1 kg. Alege fructele si legume bogate in fibre, evita alimentele fast food. Daca ti-e pofta de alimente mai putin sanatoase, moderatia este cuvantul magic.

Sfat: Constipatia este preocuparea majora in aceasta perioada. Asadar, fructele si legumele, precum si consumul de lichide sunt extreme de importante pentru tranzitul intestinal.

Saptamana 13 de sarcina. Cum e tatal

De-acum, ca pericolul unui avort spontan este din ce in ce mai mic, te gandesti la ce fel de parinti veti fi. Sa fii parinte nu e tocmai usor. Iar ideile tale despre parenting si ideile ei despre parenting s-ar putea sa nu coincida. De aceea, aceasta perioada este numai buna pentru a discuta si pentru a ajunge la un numitor comun in ceea ce priveste principiile, valorile, credintele, educatia, manierele etc.

Iti va fi mai usor sa te gandesti la principii daca iti imaginezi cum va fi copilul tau cand va avea 25-30 de ani. Cum ai vrea sa fie? Odata ce ti-ai stabilit aceasta imagine in minte, iti va fi mai usor sa setezi principiile.

NU e chiar simplu, insa cu siguranta vei face echipa buna cu sotia ta pentru binele copilului vostru.

Saptamana 13 de sarcina. Video

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

foto: Depositphotos.com

Sarcina pe saptamani

Data articol: 25/03/2024