Esti in saptamana 11 de sarcina. Bebelusul tau creste, creste creste. Daca n-ai facut-o deja, este timpul sa incepi exercitiile Kegel. Iti vor fi de mare ajutor. Daca ai nelamuriri cu privire la exercitiile fizice pe care ai voie sa le faci ca gravida, despre cate kilograme in plus este normal sa acumulezi si ce alte lucruri se mai intampla in aceasta perioada, nu ezita sa-ti intrebi medicul care urmareste sarcina.
Saptamana 11 de sarcina. Cum e copilul
Marime: 4,1 cm
Greutate: 7 grame
Este cat… o smochina
Imagine de Enoch111 de la Pixabay
La 11 saptamani, micutul tau arata inca “ciudat”. Capul este aproape jumatate din totalul corpului, insa n-ar trebui sa-ti faci griji. In urmatoarele saptamani trunchiul va recupera din diferenta. Organele interne functioneaza, iar copilasul are schelet, nervi si circulatie sangvina. Talpile sunt conturate si formate si sunt de marimea unei unghii de adult. Perioada critica din dezvoltarea bebelusului e aproape de final. De-acum vor urma stadii de dezvoltare rapida, maturizare a organelor interne si pregatirea pentru nastere.
Desi pleoapele sunt inca inchise, incepe formarea irisului, se vor dezvolta mugurii dentari, unghiile de la maini si de la picioare si foliculii de par.
Inimioara bebelusului bate puternic, incat poate fi auzita prin intermediul stetoscopului Doppler.
Organele genitale externe se contureaza din ce in ce mai bine, insa este totusi prea devreme pentru a determina sexul cu acuratete la ecografie.
Manutele si picioarele sunt intr-o continua miscare, totusi este prea devreme pentru a-i putea simti loviturile. Nu va mai trece mult pana cand le vei simti pentru prima data.
Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 23 de saptamani!
Saptamana 11 de sarcina. Cum e mama
Este foarte important sa iti mentii o dieta sanatoasa si o rutina a exercitiilor fizice in timpul sarcinii. Cere sfatul medicului care urmareste evolutia sarcinii pentru a te asigura ca ai o dieta corespunzatoare. Cat despre exercitiile Kegel. Este timpul sa le incepi. Asta daca n-ai facut-o deja. Ce sunt exercitiile Kegel? Contractarea muschilor din jurul vaginului si anusului timp de 10 secunde. Nu le poti face? Pana te obisnuiesti cu miscarea, incearca sa retii jetul urinar. Aceste exercitii sunt foarte pretioase, intrucat intaresc muschii pelvieni (zona vagin si perineu).
Primul trimestru de sarcina este aproape de final. Probabil esti inca obosita, ai stari de greata din cand in cand. Sangele din organismul tau si-a marit cantitatea pentru a oferi si bebelusului oxigenul si nutrientii de care are nevoie. Hormonii de sarcina isi fac datoria, iti relaxeaza muschii si ligamentele astfel incat acestea sa se poata intinde si sa faca loc bebelusului. Alti hormoni tin in „alerta” alte parti ale corpului. Sanii sunt un astfel de exemplu: ei se pregatesc intens pentru alaptarea micutului.
Chiar daca toate aceste miscari se intampla in corpul tau, burtica de gravida este aproape invizibila. Nu peste multa vreme insa, va arata ca si cand ai fi inghitit o minge de baschet.
Saptamana 11 de sarcina. Despre dieta de gravida
Nu-ti face griji daca la cantar incep sa se vada kilogramele. Este ceva normal. Tine cont de faptul ca fiecare femeie este diferita, ca urmare evolutia sarcinii este diferita. Tocmai de aceea medicii se feresc sa incadreze la „normal” un anumit numar de kilograme. Daca ai pornit in sarcina cu un numar de kilograme in plus, n-ar trebui sa te ingrasi la fel de mult ca o persoana subponderala. O femeie de greutate normala ar trebui sa ia in plus in timpul sarcinii in jur de 11-15 kilograme.
Asta nu inseamna insa ca trebuie sa renunti la regimul sanatos de viata. Copilul tau are nevoie de hrana corespunzatoare. In plus, pastrandu-ti stilul de viata echilibrat, iti va fi mult mai usor sa scapi de kilogramele in plus dupa nastere.
Saptamana 11 de sarcina. Cum se distribuie kilogramele?
Daca te intrebi de la ce anume te ingrasi, iata ce spun specialistii despre distribuirea kilogramelor in organism:
– copil – 3,5 kg
– lichid amniotic – 0,90 kg
– placenta – 0,60 kg
– uter – 0,90 kg
– sani – 0,90 kg
– fluide – 1,81 kg
– sange – 1,81 kg
– “rezerve” maternale (grasime, proteine, nutrienti): 3 kg
Aceste kilograme, insa, se vor acumula treptat.
Saptamana 11 de sarcina. Cum sa nu te ingrasi prea mult?
In ciuda vorbei din batrani ca trebuie sa mananci pentru doi, n-ar trebui sa-ti dublezi aportul caloric in timpul sarcinii. O femeie sanatoasa consuma intre 1.800 si 2.200 de calorii pe zi. Pe timpul sarcinii, n-ar trebui sa adaugi o mie de calorii in plus. Aproximativ 300 de calorii in plus sunt suficiente.
Saptamana 11 de sarcina. Alimente bune si pentru mama, si pentru copil
– Proteine: la bebelus ajuta la dezvoltarea muschilor, la mama la dezvoltarea sanilor. Proteine poti consuma din carne, pui si lapte.
– Calciu: ajuta la dezvoltarea si intarirea oaselor, atat la bebelusi, cat si la mama. Calciu poti acumula din branza, lapte sau sucuri forfiate cu calciu.
– Fier: ajuta la suplimentarea nivelului de sange necesar bebelusului. Fierul il poti lua din alimente precum carne, oua, fasole si legume verzi.
– Acid folic: contribuie la prevenirea aparitiei malformtiilor la bebelus. Acidul folic se gaseste in portocale, legume verzi, fasole.
Sarcina nu este un moment in care sa fii la dieta. Asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi pentru kilogramele in plus, ci mai degraba pentru calitatea alimentelor pe care le mananci. Alege alimentele sanatoase care ii vor oferi copilului tau toti nutrientii si vitaminele de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios. Pe langa alimente, este posibil ca medicul sa-ti recomande anumite suplimente si vitamine prenatale.
Alte simptome cu care vei incepe sa te confrunti de-aici incolo sunt durerile musculare si de ligamente, pe masura ce acestea incep sa se intinda. Sanii incep sa te doara si ei, pentru ca isi maresc volumul. Asa cum corpul se pregateste pentru nastere, sanii se pregatesc pentru alaptare.
Vei observa ca parul va arata mai stralucitor decat de obicei, iar unghiile iti cresc mai repede. Tot hormonii de sarcina sunt responsabili de asta.
Cat iei in greutate?
Burtica nu este inca vizibila, insa este posibil ca pantalonii preferati sa nu te mai incapa. Este timpul sa incepi achitizionarea de hainute speciale pentru gravida. Simptomele de greturi si varsaturi sunt pe sfarsite, iti revine apetitul, ceea ce te poate determina sa mananci mai mult decat trebuie. In aceasta perioada acumulezi in jur de 500-900 de grame. Daca te ingrijoreaza numarul kilogramelor accumulate, vorbeste cu medicul care iti urmareste sarcina. El iti va spune daca ai sau nu motive de ingrijorare si ce stil de viata ar trebui sa urmezi.
Sfat: Atat timp cat medicul tau nu are nimic impotriva, te poti inscrie la cursuri de yoga pentru gravide sau aerobic in apa. Daca erai o persoana sedentara pana sa ramai gravida, ia-o incet. Daca erai o persoana activa, continua-ti rutina zilnica, atat timp cat medicul tau nu ti-a recomandat altceva. Alergarile pot fi o varianta buna cateva luni de-aici incolo, insa daca faceai karate, kickboxing sau gimastica, e timpul sa iei o pauza.
Saptamana 11 de sarcina. Cum e tatal
Partenera ta incepe sa se simta din ce in ce mai bine, fara prea multe greturi si alte neplaceri, chiar s-ar putea sa experimenteze si o usoara crestere a nivelului energiei. Este o perioada in care femeia insarcinata se simte mai bine si puteti sa va bucurati impreuna de minune.
Desi traversati o perioada mai putin stresanta, tot iti vor veni in minte tot felul de griji legate de viitorul tau, ca tata. Scrie-ti toate aceste emotii prin care treci intr-un jurnal. Te vor ajuta mai mult decat crezi. Poti incerca chiar un blog. Impartasirea experientelor tale pot fi de un real folos celorlalti tatici.
Fa fotografii, tie si sotiei tale, cat de des. Vei vedea, peste cateva luni sau chiar ani, cand vei reciti jurnalul sau te vei uita peste poze ca toate acele emotii iti vor reveni. Vei avea un puternic sentiment de multumire. Chiar si dupa ce se naste copilul poti continua sa scrii. In acest fel, vei intelege mai bine transformarile prin care ai trecut de cand esti tatic.
Saptamana 11 de sarcina – VIDEO
Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.
foto: Depositphotos.com
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?
Sarcina pe saptamani
- Sarcina pe saptamani. Ghidul COMPLET al femeii gravide
- Saptamana 1 de sarcina. Fertilizarea si implantarea
- Saptamana 2 de sarcina: Ovulatia si conceptia
- Saptamana 3 de sarcina. Marea intalnire
- Saptamana 4 de sarcina. E timpul pentru un test de sarcina!
- Saptamana 5 de sarcina. E timpul pentru confirmarea sarcinii
- Saptamana 6 de sarcina. Pregateste-te pentru primele simptome de sarcina!
- Saptamana 7 de sarcina. Incep poftele!
- Saptamana 8 de sarcina. Bebelusul prinde contur
- Saptamana 9 de sarcina. Se formeaza valvele inimii
- Saptamana 10 de sarcina. Apar unghiile bebelusului!
- Saptamana 11 de sarcina. Incepe exercitiile Kegel!
- Saptamana 12 de sarcina. Esti curioasa sa stii sexul copilului?
- Saptamana 13 de sarcina. Bebelusul nu mai este embrion, ci fetus
- Saptamana 14 de sarcina. Nu te mai poti ascunde!
- Saptamana 15 de sarcina. Bebelusul poate simti gusturile
- Saptamana 16 de sarcina. Bebelusul incepe sa zambeasca
- Saptamana 17 de sarcina. Bebelusul distinge sunetele
- Saptamana 18 de sarcina. Ce teste medicale trebuie sa faci
- Saptamana 19 de sarcina. Incep sa se dezvolte mugurii dintilor permanenti
- Saptamana 20 de sarcina. Baiat sau fata?
- Saptamana 21 de sarcina. Bebelusul stranuta
- Saptamana 22 de sarcina. Bebelusul „vede” lumina din exterior
- Saptamana 23 de sarcina. Simti in burtica un campion la box?
- Saptamana 24 de sarcina. Incep contractiile Braxton-Hicks!
- Saptamana 25 de sarcina. Bebelusului incepe sa-i placa „dulcele”
- Saptamana 26 de sarcina. E timpul pentru planul de nastere!
- Saptamana 27 de sarcina. Bebelusul sughite. Il simti?
- Saptamana 28 de sarcina. Ai ales numele bebelusului?
- Saptamana 29 de sarcina. Ai de luat decizii importante!
- Saptamana 30 de sarcina. Cum stai cu somnul?
- Saptamana 31 de sarcina. Stii ce trebuie sa pui in bagajul de gravida?
- Saptamana 32 de sarcina. Se accentueaza starile de anxietate!
- Saptamana 33 de sarcina. Ai stabilit ruta cea mai rapida spre spital?
- Saptamana 34 de sarcina. Care sunt semnele travaliului?
- Saptamana 35 de sarcina. Bebelusul isi poate folosi toate cele cinci simturi
- Saptamana 36 de sarcina. Stii care sunt semnele care prevestesc nasterea?
- Saptamana 37 de sarcina. Te chinuie visele?
- Saptamana 38 de sarcina. Fa-ti bagajele!
- Saptamana 39 de sarcina. In curand iti vei cunoaste bebelusul
- Saptamana 40 de sarcina. Pregateste-te de nastere!
- Saptamana 41 de sarcina. Pot urma si saptamana 42 si saptamana 43