Semne autism. Zece semnale de alarma in autism - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Semne autism. Zece semnale de alarma in autism

Semne autism

Proteste indelungate si inexplicabile

Daca i se schimba rutinele, drumul, daca vin persoane noi in contact cu el, daca trebuie sa intre in cladiri noi, si cu toate eforturile depuse de catre parinti, copilul nu poate fi linistit decat foarte greu si doar atunci cand rutina este reluata.

Opozitie in activitati sau chiar cerinte simple

Copilul ignora chiar si cele mai simple cerinte venite din partea celorlalti, si protesteaza vehement daca adultul insista.

Absenta limbajului sau intarzierea in dezvoltarea limbajului

Se observa la orice varsta, copilul nedobandind la timp un vocabular suficient si functional. Copilul poate invata cifrele sau literele (uneori in engleza), dar nu poate raspunde la o intrebare si nici nu este interest sa isi comunice nevoile si preferintele.

Te mai poate interesa si: 5 semne de autism pe care parintii ar trebui sa le stie. Incep sa se manifeste intre 12 si 18 luni

Ecolalia

Intalnita atunci cand repeta, imediat sau intarziat, ceea ce aude, fie cantecele sau cuvinte de pe tableta, fie intrebarile celor din jur.

Dificultati de alimentatie sau ale somnului se observa atunci cand copilul devine din ce in ce mai selectiv alimentar, sau nu accepta mancarea decat pasat, ori nu se poate desparti de biberon, iar in ceea ce priveste somnul – nevoile lui de somn sunt foarte reduse putand avea perioade mai lungi sau mai scurte in noapte cand nu doarme.

Protest la initiativa celorlalti de a-l introduce in activitati (a se uita impreuna pe o carte, a se juca cu o masinuta, cu o minge, cu un joc impreuna etc).

Nefolosirea jucariilor in mod adecvat, lipsa interesului pentru jucarii (fie jucariile sunt ignorate fie nu sunt folosite cu scopul lor adecvat (le invarte, le linge, le tranteste etc).

“Atunci cand parintele suspecteaza ca ceva nu este in regula cu dezvoltarea copilului lor, este recomandat sa discute cu un specialist (medic psihiatrie pediatrica), cu experienta in acest tip de tulburare de dezvoltare. Cu un diagnostic stabilit de timpuriu si interventie inceputa inaintea implinirii varstei de 3 ani, copilul are cele mai bune sanse pentru o recuperare armonioasa.” A mai declarat psihologul Daniela Gavankar, presedinta a Asociatiei AITA.

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie:
Data articol: 06/03/2022