Shop
Ultimele 100 de articole

Semne autism. Zece semnale de alarma in autism

18 februarie 2018, , Vizualizări: 1,177
Semne autism

Semne autism.  Autismul este o tulburare de dezvoltare considerata drept una dintre cele mai severe tulburari neuropsihiatrice ale copilariei. Autismul este tulburarea centrala din cadrul unui intreg spectru de tulburari de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburarilor autismului/autiste sau de tulburari pervazive de dezvoltare. In anul 2018 Asociatia AITA aniverseaza 10 ani de la infiintare, și desfasoara o ampla Campanie de informare intitulata ‘Zece’ pentru parinti și cadre didactice, aducand in discutie aspecte importante legate de autism, terapia copiilor, abordarea parintilor, depașirea dificultatilor, etc.

Autismul inregistreaza o creștere alarmanta in toate mediile, in toata lumea, estimandu-se ca in anul 2016 exista 1 copil cu tulburare de spectru autist la 56 de copii. Autismul apare mai des la baieti decat la fete (proportia fiind de 4 la 1), in Romania estimandu-se ca sunt 30.000 de persoane cu aceasta tulburare.

Semne autism.  In campania de informare ‘Zece’, psihologul Daniela Gavankar, ne vorbește despre cele 10 semne ale autismului, pe care le identifica parintii la inceput de drum.

  1. Contact vizual slab – raspuns la nume rar sau deloc sau dupa multe insistente. Copilul nu se intoarce si nu se uita la adultul care il striga pe nume.
  2. Comportamente repetitive indelungate – tendinta de a se izola si de a repeta un comportament neadecvat (inchide/deschide usile, flutura manutele sau topaie, invarte rotile masinutelor, etc).
  3. Abilitati sociale deficitare (prefera sa isi petreaca timpul sau sa se joace singur, si chiar daca ii plac copiii nu stie ce sa faca impreuna cu acestia),
  4. Proteste indelungate si inexplicabile – daca i se schimba rutinele, drumul, daca vin persoane noi in contact cu el, daca trebuie sa intre in cladiri noi, si cu toate eforturile depuse de catre parinti, copilul nu poate fi linistit decat foarte greu si doar atunci cand rutina este reluata.
  5. Opozitie in activitati sau chiar cerinte simple – copilul ignora chiar si cele mai simple cerinte venite din partea celorlalti, si protesteaza vehement daca adultul insista.
  6. Absenta limbajului sau intarzierea in dezvoltarea limbajului se observa la orice varsta, copilul nedobandind la timp un vocabular suficient si functional. Copilul poate invata cifrele sau literele (uneori in engleza), dar nu poate raspunde la o intrebare si nici nu este interest sa isi comunice nevoile si preferintele.
  7. Ecolalia – intalnita atunci cand repeta, imediat sau intarziat, ceea ce aude, fie cantecele sau cuvinte de pe tableta, fie intrebarile celor din jur.
  8. Dificultati de alimentatie sau ale somnului se observa atunci cand copilul devine din ce in ce mai selectiv alimentar, sau nu accepta mancarea decat pasat, ori nu se poate desparti de biberon, iar in ceea ce priveste somnul – nevoile lui de somn sunt foarte reduse putand avea perioade mai lungi sau mai scurte in noapte cand nu doarme.
  9. Protest la initiativa celorlalti de a-l introduce in activitati (a se uita impreuna pe o carte, a se juca cu o masinuta, cu o minge, cu un joc impreuna etc).
  10. Nefolosirea jucariilor in mod adecvat, lipsa interesului pentru jucarii (fie jucariile sunt ignorate fie nu sunt folosite cu scopul lor adecvat (le invarte, le linge, le tranteste etc).

“Atunci cand parintele suspecteaza ca ceva nu este in regula cu dezvoltarea copilului lor, este recomandat sa discute cu un specialist (medic psihiatrie pediatrica), cu experienta in acest tip de tulburare de dezvoltare. Cu un diagnostic stabilit de timpuriu si interventie inceputa inaintea implinirii varstei de 3 ani, copilul are cele mai bune sanse pentru o recuperare armonioasa.” A mai declarat psihologul Daniela Gavankar, presedinta a Asociatiei AITA.

Cuvinte cheie:

Loading...
Organic India
Disney
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Meniu