Ii este prea frica copilului tau de tine? Iata 10 semne ca sa iti dai seama - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ii este prea frica copilului tau de tine? Iata 10 semne ca sa iti dai seama

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Ii este prea frica copilului tau de tine? Iata 10 semne ca sa iti dai seama
frica copilului tau de tine
Credit foto: Pixabay.com

“Un băiat de 15 ani din Piteşti s-a aruncat de la etajul 7 al blocului în care locuia, de frica tatălui” – asa incepea una din stiri. Aceasta este una din crudele fatete ale realitatii cu care traiesc parintii din ziua de astazi. Unii copii dezvolta o prea mare frica fata de unul din parintii lor iar aceasta frica ajunsa la extrem, in momente stresante si tensionate de viata, ajunge sa ii impinga la gesturi care lasa urme de nereparat.

Imagineaza-ti ce se intampla in sufletul unui copil care traieste in frica permanenta de un parinte ori de ambii. Un copil nu se creste imprimandu-i sentimentul de frica, un copil se creste cu iubire, tact, o combinatie eleganta de toleranta si fermitate bine dozata.

Unii parinti exagereaza cu duritatea, crezand ca astfel „dau militaria jos din pod” iar efectele emotionale si psihologice din copii sunt greu de intuit.

Asemenea cazuri dramatice ne responsabilizeaza o data in plus pe drumul nostru de a fi parinti buni.

Parintii au datoria sa asigure siguranta si starea de bine pentru copiii lor. Copiii au incredere in tine sa ii aperi de ce e rau. Cand aceasta incredere s-a erodat, este dificil sa o recastigi. Copilul se distanteaza, aduna resentimente, comunicarea si intimitatea sunt compromise.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Cum iti dai seama daca copilului tau ii este frica de tine? Iata 10 semne:

– Copilul poate arata frica fata de tine, gudurandu-se si dandu-se bine pe langa tine atunci cand ridici tonul, tipi sau esti violent. Este o forma prin care incearca „sa te puna bine cu tine” ca sa furia ta sa nu se indrepte si asupra lui.

– Cand copilul tresare atunci cand ridici mana sau ai miscari spontane, neasteptate care il fac sa tresare, inseamna ca ii e frica de tine.

– Copilul care se teme de un parinte nu se duce spre el atunci cand are o problema, tinde sa se duca la celalalt parinte sau la alt adult. Daca copilul tau te percepe – foarte rar sau deloc – ca pe un confident, nivelul de incredere al lui in tine trebuie refacut.

– Copilul nu manifesta afectiune spre tine prin imbratisari sau pupici. Frica si resentimentele il tin la distanta.

– Un copil care traieste cu frica de un parinte, va deveni interiorizat emotional; daca copilul nu vorbeste cu tine despre ce simte, e din teama ca va fi respins sau ridiculizat. Trebuie sa iti dea de gandit cu atat mai mult cu cat o face cu altii.

Citeste si: Pas cu pas cum sa iti ajuti copilul sa depaseasca o frica

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 02/03/2023