Daca ai un copil care este macinat de o frica (indiferent daca este teama de fantome, de insecte sau de orice altceva) este timpul sa iei masuri. Trateaza fiecare problema cu tact, potrivit varstei pe care o are, astfel incat sa reusesti sa-i dai suficienta incredere ca sa depaseasca toate aceste temeri.
Iata ce pasi ai putea sa aplici.
1. Intelege-i frica
Imaginatia copiilor nu are limite, asa ca in mintea lui este cu totul altceva fata de ce vezi sau iti inchipui tu. Frica de intuneric poate insemna faptul ca cel mic isi imagineaza monstri care il asteapta in fiecare colt intunecat al camerei. Cu timpul unele frici vor disparea si vor aparea altele noi, in functie de noile informatii captate din mediul inconjurator. Important este sa-l deprinzi cu abilitatea de a gestiona stresul.
2. Vorbeste-i
Vorbeste tot timpul cu copilul tau. Lasa-l sa-ti spuna ce frici are, fara sa-i reprosezi ca e o prostie. Pentru el nu este deloc asa si, cu tipul, sa va feri sa mai vina sa tine sa-ti spuna pasurile. Povesteste-i despre fricile tale si cum le-ai depasit, cum te-ai simtit. Arata intelegere cand iti spune ca ii este frica de ceva, ca-l intelegi si ca-l vei sustine pana la capat pentru a trece peste respectiva frica. Aceste discutii vor creste legatura emotionala dintre tine si copilul tau si va sti ca iti pasa de sentimentele si trairile lui.
3. Transmite-i mesajul corect
Mesaje de genul “Nu mai te purta copilareste” sau “Nu trebuie sa-ti fie teama!” sau “Vezi ca prietenul tau nu s-a speriat” nu ii fac bine copilului tau. Cel mai probabil va intelege ca este “defect”, ca ceva nu e in regula cu el, ca el nu este ca ceilalti copii. Sau va putea crede ca este ceva rau sa iti fie teama si atunci se va feri de tine. Explica celui mic ca nu e nimic in neregula sa fii speriat de ceva si ca este foarte bine ca-ti impartaseste fricile lui. Ajuta-l sa descopere singur modalitatile prin care iti poate depasi teama.