Etape de dezvoltare a copilului de la nastere pana in adolescenta - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Etape de dezvoltare a copilului de la nastere pana in adolescenta

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Etape de dezvoltare a copilului de la nastere pana in adolescenta
Etape de dezvoltare

Etape de dezvoltare: Cand te uiti la copiii tai parca au crescut din apa. Nici n-ai clipit bine, ca ei au mai crescut un pic. Daca te pregatesti sa devii parinte sau esti curios cat de repede cresc copiii, aceste informatii te pot interesa.

Iata care sunt principalele etape de dezvoltare a copilului si ce implica acestea.

Bebelusi – 1-12 luni

Copilul este considerat bebelus in primul an de viata. Aceasta este o perioada de dezvoltare rapida, atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere cognitiv. Pe zi ce trece bebelusul capata noi abilitati: recunoasterea fetelor, folosirea plansului pentru a comunica. Din punct de vedere fizic, bebelusul invata sa stea in fundulet, sa mearga de-a busilea si mai apoi in picioare.

Nu rata nici: Tabel diversificare. Alimentatia copiilor, de la nastere pana la un an, pas cu pas

Juniori – 1-3 ani

In etapa “junior” copilul intra atunci cand incepe sa mearga in picioare. In aceasta perioada copilul dezvolta una dintre cele mai importante abilitati: vorbitul. Pana la varsta de 24 de luni, copilul poate invata pana la 700 de cuvinte noi, iar pana la 30 de luni, poate rosti 500 de cuvinte noi. Abilitatile fizice sunt si ele in “explozie”: alergatul, lovitul mingii, urcatul si coboratul scarilor. Tot in aceasta perioada incepe si dezvoltarea abilitatilor sociale, copiii inteleg ideea de prietenie si jocul cu alti copii.

Te mai poate interesa: Graficele de crestere la copii

Prescolari – 3-5 ani

Indiferent daca cel mic merge sau nu la gradinita, aceasta este considerata perioada prescolara. Etapa este foarte importanta in dezvoltarea socio-emotionala. Copilul invata cum sa se comporte, cum sa se integreze intr-un grup, cum sa rezolve un conflict. Apar forme incipiente de empatie si simpatie. Din punct de vedere fizic, in aceasta etapa se “finiseaza” abilitati motrice precum scrisul, desenatul, utilizarea tacamurilor, aruncatul si prinsul obiectelor, mersul pe bicicleta/tricileta.

Scolari – 6-12 ani

Perioada se caracterizeaza prin definirea abilitatilor sociale, dar si cognitive. Copiii isi doresc apartenenta la grupuri, vor sa fie inconjurati de copii de varsta lor. Apar, insa, si notiuni noi, sofisticate, care le dezvolta abilitatile intelectuale: stiinte, matematica, scris, citit etc. De asemenea, se perfectioneaza abilitatile fizice.

Adolescenti – 13-18 ani

Aceasta este o etapa de transformare a copilului din “puiul mamei” in adult. Apar schimbari de ordin biologic si hormonal datorate pubertatii. Nevoia de independenta este din ce in ce mai mare. Din punct de vedere social, copiii au tendinta de a petrece mai mult timp cu prietenii decat cu parintii. Apar primele iubiri. “Copilul” de alta data are propriile convingeri, propriile valori. Este un “mic” adult care va ajunge in curand la maturitate emotionala.

Sursa: everydaylife.globalpost.com

Data articol: 23/11/2021