Timpul in care iti plimbai linistita puiul cu caruciorul prin parc a trecut, iar acum ai un mic nazdravan cu personalitate care doreste sa isi exprime in mod liber sentimentele si emotiile. Ei bine, trebuie sa stii ca fiecare copil este diferit, iar in general, baietii au mai multa energie si isi exprima in mod diferit emotiile decat fetele. Datorita acestui fapt apar si aceste situatii in care copilasul este agresiv la scoala atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere verbal. Pentru a te putea ajuta sa rezolvi aceasta situatie in mod corect, iti vom prezenta pricipalele motive pentru care prichindelul ar putea sa se manifeste in acest mod si cum ar trebui sa actionezi in mod corect.
Cauzele unui comportament agresiv la gradinita:
- varsta
- frustrarea cauzata de un complex fizic (ex: purtarea ochelarilor, inaltimea etc.)
- respingerea de catre un grup de copii
- dorinta de a fi acceptat de un grup
- dorinta de a fi placut de o anumita persoana
- dorinta de a se face remarcat
- imitarea unor personaje observate la televizor
- nemultumirea determinata de un aspect privind familia (ex: absenta unuia dintre parinti)
- comportamentul agresiv al parintilor
Acestea sunt cateva dintre cauzele care ar putea determina ca un copil sa fie agresiv la gradinita. Asadar, primul pas in acest caz este identificarea factorului declansator si eliminarea acestuia in cele mai optime conditii. Trebuie sa iei in considerare faptul ca micutii la aceasta varsta au tendinta de a imita pe cei din jurul lor, motiv pentru care, daca va observa un comportament agresiv acasa sau la televizor el il va adopta in mod incontient. Din aceasta cauza noi iti recomandam ca niciodata sa nu te certi cu partenerul in fata copilului si sa iti controlezi in permanenta limbajul si comportamentul.
In cazul in care copilasul tau se comporta agresiv pentru a fi pe placul unei persoane, este recomandat sa discuti cu el pentru a intelege ca in acest mod el nu va fi acceptat de copii, ci din contra, va reusi doar sa ii sperie. Din pacate, in fiecare grup social exista astfel de persoane, motiv pentru care prichindelului trebuie sa ii fie foarte clar inca din perioada copilariei ca un astfel de comportament agresiv nu este benefic societatii. Poti sa ii oferi alte alternative prin intermediul carora el va putea atrage atentia persoanei pe care o place.
Unii prichindei au un comportament agresiv cu scopul de a se apara in fata celorlalti copii deoarece se simt inferiori din cauza unui complex fizic (ex: purtatul ochelarilor). Asadar, daca prichindelul tau isi va exprima frustarea in acest mod este foarte important sa discuti cu el si sa ii arati cat de deosebit este. Nu e recomandat sa ignori o astfel de atitudine deoarece aceste sentimente de frustrare se pot transforma apoi in furie, manifestata la adolescenta printr-un comportament pasiv-agresiv.
Asadar, precum ai putut observa, exista mai multe motive pentru care prichindelul tau ar putea sa aiba un comportament agresiv la gradinita. Important este sa ii demonstrezi ca ii esti alaturi si sa il ajuti sa treaca peste aceste sentimente de furie si frustrare care il incearca in aceasta perioada mai dificila. O buna comunicare cu puiul tau ar putea rezolva situatia cu usurinta.