De ce sunt mai stresati copiii de azi? - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

De ce sunt mai stresati copiii de azi?

De ce sunt mai stresati copiii de azi

– Emotiile negative ale parintilor se lipesc ca maracinii de copii si le intaresc propriile lor stari proaste.

– Parintii isi cearta copiii pentru multe motive ce tin de conceptiile lor despre educatie: ce sa manance sau nu, ce sa faca, cand sa faca, nu e cuminte, nu a salutat bunica, a chinuit prea mult pisica, nu se culca la timp, nu s-a spalat pe dinti, nu se apuca de teme mai repede, nu vine in casa cand ii cerem, si in general foarte multe “nu”-uri, ca sa fim siguri ca el este cuminte, docil, “unde il pui acolo sa stea” – varianta ideala pentru un parinte dupa o zi de munca si de agitatii.

– Parintii nervosi mai si tipa la copii (ca sa nu spunem ca ii mai si bat), fapt care le amplifica frustrarea si ii determina sa copieze adultii din jur. Nu degeaba se spune ca un copil se poarta nu cum ii spui, ci cum te vede pe tine ca te porti, ca model.

– Exista si stresuri mai mari decat cele de zi de zi, din pricina unor traume pe care copilul le traverseaza, cum ar fi pierderea unui animal de companie, a unui membru al familiei, divortul parintilor sau alte intamplari puternic incarcate negativ. Aceste situatii necesita si mai multa atentie si dedicare din partea parintilor sa fie alaturi de sufletele copiilor lor, pentru a diminua cat se poate de mult consecintele pe toata viata.

Ei? Nu e putin lucru sa fii copil in ziua de astazi, mai ales cand nu ai inca format un sistem de filtrare a acestor surse de stres, asa cum procedam noi adultii. Ei traiesc totul mult mai intens si tot ce li se intampla lasa o urma in ei.

Ce avem noi de facut, ca parinti, este sa intuim cand copilul nostru este stresat. Cum? Vedem ca un anumit comportament este diferit de starea de bine si de normalitate a copilului, ca pur si simplu nu ne mai intelegem cu propriul nostru copil.

Intai de toate il intelegem. Suntem acolo pentru el. Il asiguram ca acasa este locul unde isi incarca bateriile si unde totul este bine.

Rolul nostru este sa nu luam nimic personal din ce spune sau face copilul ci din contra, sa fim cat mai apropiati de el, sa comunicam mult ca sa ne putem da seama care situatie sau emotie din ce traieste in prezent, ii tulbura echilibrul emotional si deci ii genereaza un stres.

Nu exista retete miraculoase, fiecare parinte gaseste echilibrul relatiei emotionale cu copilul sau. Insa cheia este sa constientizam faptul ca cei mici pot fi si ei foarte stresati si, atat cat depinde de noi, sa il ferim in casa de descarcarile starilor noastre, iar in ceeace priveste problemele venite din exterior, sa il ajutam sa le accepte si sa invete sa le gestioneze cu multa incredere in el. Iar increderea… tot noi i-o formam.

Iar noi ne vom putea descurca caci reusita noastra este motivata de iubirea pentru el.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 08/08/2021