Shop
Ultimele 100 de articole

De ce sunt mai stresati copiii de azi?

08 august 2021, , Vizualizări:
De ce sunt mai stresati copiii de azi

Stresul este o notiune cu care deja ne-am obisnuit. Cand eram mici, noi, parintii, am auzit de cuvantul “stres” abia inspre anii adolescentei si cei care ne vorbeau despre stres nu stiau foarte bine sa ni-l defineasca. Era mai degraba o stare care aduna mai multe ingrijorari si agitatii la un loc si care genera in starea psihica, mentala a persoanei, un disconfort sau chiar o tulburare in corp. Cu greu am invatat sa recunoastem stresul la noi sau la cei din jur, iar acum suntem nevoiti sa traim cu stresul brat la brat.

Mai nou, insa, auzim chiar si de la specialisti in pedagogie si psihologie ca in ziua de astazi copiii sunt stresati si ei, oricum cu mult mai mult decat eram noi odinioara.

Multi parinti se intreaba neincrezatori: “Dar de ce sa fie stresat? Doar e copil; ce griji are el ca sa justifice o stare de stres?”

Ei bine, nu este chiar asa. Chiar daca expresia “a fi stresat” tine mai degraba de maturitate decat de copilarie, studiile arata ca si cei mici au surselelor de stres, angoase si frustrari. Cand un copil este stresat, nu este in apele lui, este nervos, obraznic, rebel, greu de inteles sau de suportat de propriul sau anturaj familial. Practic, este ca o rezerva de emotii negative care mocnesc in el si care il fac din om… neom, spre disperarea noastra care oricum suntem cu nervii intinsi la maximum din cauza propriilor noastre stresuri de peste zi.

Citeste si: Cum stii daca ai copilul stresat si cum il poti ajuta

De ce ar fi copiii stresati? Sau mai stresati decat eram noi in copilarie? Pai… de ce nu ar fi?

Iata cel putin cateva motive pentru care micutii pot fi  stresati si, deci, scosi de pe linia de plutire in echilibru si armonie:

– Trebuie sa se acomodeze la gradinita, la scoala, cu colegi noi, cu copii cu caractere diferite, proveniti din familii cu standarde diferite, cu mentalitati si bugete diferite.

– Traiesc in acelasi trafic infernal ca si noi, au celulare sau nu, sunt bombardati cu zeci de mii de informatii pe secunda, vizual, auditiv, senzorial.

– Atentia le e divizata permanent in multe locuri: tv, mediu exterior, muzica din casti, internet.

– Presiunea pentru a performa bine la scoala inca exista, mai ales din partea parintilor, daca nu si din par.

– Spre deosebire de copilaria noastra, pentru ei presiunea grupului este uriasa! Se simt obligati sa tina pasul cu muzica, cu informatia, cu trendurile, cu moda, cu ceilalti, altfel nu sunt considerati cool si sunt respinsi.

– Din pricina stresurilor exacerbate ale adultilor din viata lor, copiii se simt si sunt deseori nedreptatiti la gradi, la scoala si chiar in casa, cu parintii. Asta ii revolta si ii transforma in agresori, sau ii deceptioneaza si ii transforma in victime.

– La toate astea se adauga parintele care vine cu ale lui si isi mai varsa starile de nervi in familie, chiar daca nu direct pe copil, dar el este acolo, traieste, simte, le asimileaza.

Citeste si: Cum sa scapi de stres in 6 secunde. Punctul 4 te va uimi!

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.